Prim-ministrul bavarez confirmă că nu îl va demite pe adjunctul său în pofida acuzaţiilor de antisemitism

T.B.
Politică / 3 septembrie 2023

Prim-ministrul bavarez confirmă că nu îl va demite pe adjunctul său în pofida acuzaţiilor de antisemitism

Şeful guvernului puternicului land german Bavaria, Markus Soeder, a anunţat duminică menţinerea în post a numărului doi din executivul regional, în pofida acuzaţiilor de antisemitism şi a unei aprinse controverse naţionale de mai multe zile, transmit AFP şi dpa, conform agerpres.ro.

Polemica îl vizează pe Hubert Aiwanger, numărul doi al guvernului bavarez, ministru al economiei în acest land şi şeful partidului populist 'Alegătorii liberi'.

Aiwanger, în vârstă de 52 de ani, este acuzat că a scris un pamflet cu caracter antisemit pe când era elev de liceu, acuzaţie de care politicianul se apără.

'Demiterea sa din post nu ar fi o reacţie proporţională', a apreciat duminică prim-ministrul bavarez Markus Soeder, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU, aripa bavareză a conservatorilor germani), într-o conferinţă de presă.

În contextul scandalului care durează de peste o săptămână, Soeder a recunoscut că decizia sa de a-l păstra în funcţie pe Aiwanger 'nu va fi pe placul tuturor'.

Soeder a spus însă că 'nu există o dovadă că el a redactat manifestul'.

'De altminteri, faptele datează de 35 de ani, nimeni nu mai este astăzi cel de atunci', a argumentat el, invitându-l pe Aiwanger să înceapă un dialog cu asociaţiile evreieşti germane pentru a se explica şi a 'se căi'.

Aiwanger a început prin a nega în bloc acuzaţiile, dar apoi a recunoscut că pamfletul, găsit în ghiozdanul său de atunci, a existat într-adevăr, dar a spus că fusese redactat de fratele său.

De-abia mai târziu politicianul a prezentat scuze pentru că nu se distanţase suficient de devreme de conţinutul scrierii.

Textul, scris la liceu în cursul anului şcolar 1987/1988, se dorea aparent un răspuns la un concurs organizat pe 'Cine este cel mai mare trădător al patriei'.

În pamflet, aceşti 'trădători' erau invitaţi să se prezinte 'în lagărul de concentrare de la Dachau pentru un interviu de angajare' şi 'un zbor liber prin coşul lagărului de la Auschwitz' sau 'un sejur pe viaţă într-o groapă comună'.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Da ca Bavaria e un land german .O tara nu o provincie .Au sange in instalatie,ministri nostrii pentru orice umila masura fac 5 drumuri la Brux...Poate le convine si lor .Mai cumpara ieftin cate ceva ,ca la noi .....Si apoi se bat cu caramida in piept:Am fost primit la UE de Ursula cea ce nu a fost buna de ministru in germania si au promovat-o la U.E.

    1. Sânge o fi dar instalația, adică creierul, e defectă. Nu ai citit cum șeful politicianului îl trimite să se căiască la evrei? Landul ăla e și el o provincie doar că e mai avută decât noi.

    a ajuns o moda sa acapi de cineva si sa-i lipesti o eticheta , acum 40 de ani a scris un pamflet ....... seamana a politie politica

    Pamflet din liceu? Pe bune?

    Ar fi amuzantă povestea într-o piesă de teatru. Că se întâmplă în viața reală și faptul că unii iau în serios bocetele asociațiilor evreiești pe un astfel de subiect este tragic.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb