Primăria Braşovului a împrumutat 30 milioane de euro de la BERD pentru investiţii

Ştefan Teodor Vacarenco, Braşov
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 4 iulie 2005

Consiliul Local (CL) Braşov a aprobat un proiect de hotărîre privind contractarea unui împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în vederea reabilitării străzilor din municipiu şi a achiziţionării a 130 de autobuze noi de către Regia Autonomă de Transport (RAT) din localitate. Potrivit acordului de pre-finanţare, împrumutul pentru RAT este acordat pe un termen de 13 ani cu o dobîndă anuală de 2,5%, perioadă de graţie de trei ani şi comision anticipat de 1%. Condiţiile impuse de BERD, supuse legislaţiei britanice, mai presupun un comision de angajament de 0,5% la suma care nu este trasă, o taxă de sindicalizare de 0,5% din suma sindicalizată a împrumutului municipal, taxă de 3% din sumele plătite în care acestea sînt plătite în decurs de cinci ani de la data semnării împrumutului, precum şi o taxă de 2% pentru sumele plătite în avans în cazul în care acestea sînt rambursate după cinci ani de la data semnării împrumutului. Dacă municipalitatea braşoveană sau regia vor dori să renunţe la împrumut, vor trebui să plătească o taxă de renunţare de 30.000 euro.

Potrivit declaraţiilor viceprimarului Adrian Gabor, primăria însă nu a fost obligată să depună garanţii, lucru confirmat şi de Dana Crăciunescu, reprezentantul BERD în Româ-nia.

Lista de investiţii înaintată către BERD cuprinde 21 de artere principale şi alte 84 de străzi care fac parte din reţeaua principală de străzi şi care sînt afectate de un trafic intens, mai ales de circulaţia autobuzelor.

RAT Braşov va achiziţiona, în următorii patru-cinci ani, 100 de autobuze de capacitate mare şi 30 de capacitate mică (40-60 de locuri) toate de import. Potrivit memoriului întocmit de către directorul RAT Braşov, ing. Augustin Pulpea şi directorul economic Cristinel Florea, măsura înlocuirii tuturor mij-loacelor de transport este necesară deoarece, din cele 288 de mijloace de transport, 73 autobuze şi 70 de troleibuze au norma de casare îndeplinită, uzura parcului fiind de 90%." Totodată în acelaşi document se motivează că măsura schimbării parcului este necesară pentru satisfacerea cererii de transport din municipiu care, în prezent, se realizează dificil deoarece autobuzele şi troleibuzele autohtone prezintă o fiabilitate scăzută şi, din cauza uzurii avansate, impun un volum mare de lucrări de întreţinere şi reparaţii.

În acelaşi memoriu se arată că reţeaua electrică de alimentare pentru troleibuze şi tramvaie necesită, la rîndul ei, reparaţie capitală deoarece se află într-o stare de uzură avansată, motiv pentru care necesită intervenţii dese datorată defecţiunilor, care produc perturbări în traficul de călători. Din acest motiv responsabilii regiei propun renunţarea aproape totală la troleibuze şi utilizare a autobuzelor cu preponderenţă. George Scripcaru, primarul Municipiului Braşov a precizat că, odată cu achiziţionarea noilor autobuze, vor mai rămîne în circulaţie un număr foarte mic de troleibuze şi că se va renunţa la tramvaie, al căror cost de refacere se ridică la 190 miliarde lei.

În Centrul Vechi al Braşovului nu vor mai circula decît autobuzele mici (de fapt, nişte microbuze) în scopul reducerii nivelului de poluare sonoră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb