Primăria Iaşi vrea să concesioneze parcările

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Companii #Administraţie / 20 aprilie 2005

Municipalitatea ieşeană intenţionează să predea responsabilitatea întreţinerii şi amenajărilor parcărilor din Iaşi în grija unor societăţi private. În acest sens, se studiază forma legală prin care poate fi realizat acest obiectiv, avîndu-se în vedere două variante.

Una dintre acestea ar fi concesionarea, caz în care Primăria primeşte redevenţa pentru terenul pe care sînt amenajate parcările, iar o altă posibilitate ar fi parteneriatul public-privat, modalitate prin care municipalitatea încasează o cotă parte din profit. De asemenea, edilii Iaşiului se vor decide dacă vor împărţi oraşul pe zone, pentru a oferi posibilitatea mai multor societăţi private să adminis-treze parcările, sau vor încheia un contract cu un singur operator care să presteze această activitate.

Indiferent de soluţia care urmează să fie aleasă, municipalitatea ieşeană doreşte să scape de grija amenajării şi întreţinerii parcărilor, dar să şi cîştige în urma colaborării cu investitorii privaţi. În principiu, responsabilii Primăriei par atraşi mai mult de varianta iniţierii unui parteneriat public-privat, deoarece cota-parte din încasări poa-te fi mai mare decît suma fixă primită în cazul unei concesionări. În acest sens, se pune problema monitorizării electronice a încasărilor, prin amplasarea automatelor de parcare. În Iaşi a fost dată în funcţiune, în urmă cu cîteva zile, o parcare cu 130 de locuri, deservită de un sistem de taxare electronică. Parcarea respectivă este singura din Iaşi care are bariere acţionate electronic, camere video de supraveghere, aparat de taxare pe bază de cartele şi dispozitiv de afişare a locurilor libere. Supravegherea este asigurată de un singur operator, iar taxarea se face la ieşirea maşinii, pe baza unei fişe electronice pe care este setată ora de intrare în parcare. Amenajarea parcării a costat circa două miliarde de lei, din care 500 de milioane de lei sînt costurile aferente montării sistemelor electronice. În cazul în care investiţia se va dovedi viabilă, Primăria intenţionează să modernizeze în acest mod toate cele 12 parcări pe care le are în administrare, dar şi pe cele pe care intenţionează să le amenajeze în acest an. Astfel, alte 200 de noi locuri de parcare vor deservi posesorii de autoturisme din Centrul Civic, pe un teren situat în spatele sediului BRD, iar alte circa 100 de locuri se vor regăsi într-o parcare amenajată în apropierea Poliţiei Municipiului Iaşi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb