Primarul oraşului Ungheni, Victor Prodan, trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru abuz în serviciu, susţine că i-a fost încălcat dreptul la apărare, instanţa urmând să discute, miercuri, această excepţie invocată, care a făcut obiectul camerei preliminare, potrivit Agerpres.
În acest sens, apărătorul lui Prodan a cerut în cameră preliminară excluderea probelor administrate de DNA şi sancţionarea actelor de urmărire penală efectuate, pe considerentul că primarul nu s-ar fi putut apăra şi astfel s-ar fi încălcat legea, informează agenţia de presă citată.
În documentul depus la dosar de apărătorul primarului se arată că în intervalul 20 aprilie 2015, data începerii urmăririi penale in rem, respectiv data de 10 octombrie 2015, când i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect şi apoi de inculpat, Victor Prodan nu ar fi cunoscut nimic din supravegherea tehnică dispusă, timp în care au fost administrate probe în acuzare, şi că astfel ar fi fost privat de timpul necesar pentru a-şi pregăti apărarea.
Victor Prodan a fost trimis în judecată în Dosarul 3046/102/2015, alături de omul de afaceri Virgil Mailat, pentru "complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi spălare de bani", precum şi două societăţi comerciale, S.C. Solar Energy Park M&S S.R.L., administrată de Virgil Mailat, pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, şi S.C. TERRAFLOR S.R.L., administrată de soţia primarului Victor Prodan, pentru complicitate la conflict de interese, transmite Agerpres.
Din actul de sesizare al instanţei întocmit de DNA reiese că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Victor Prodan, în calitate de primar al oraşului Ungheni, în baza unei înţelegeri anterioare şi cu sprijinul lui Virgil Mailat şi a S.C. Solar Energy Park M&S S.R.L, ar fi dispus deposedarea Primăriei Ungheni de o suprafaţă de 5,94 ha în valoare de 1.077.119 lei (242.316 euro), situat în apropierea zonei industriale a oraşului, pe care omul de afaceri a construit un parc fotovoltaic.
"Iniţial, după primirea unui avans de 15.000 euro de la omul de afaceri, inculpatul Victor Prodan, pentru a pune în aplicare planul infracţional şi întrezărind profitul pe care îl putea realiza în nume personal şi nu în numele oraşului pe care-l reprezenta, a identificat, printr-un intermediar, persoanele care aveau vocaţie legală la constituirea dreptului de proprietate, conform Legii 18/1991. Ulterior, inculpatul Victor Prodan, profitând de faptul că majoritatea celor îndreptăţiţi să primească 0,50 ha de teren sunt cetăţeni români de etnie romă, cu insuficientă pregătire şcolară, a reuşit să achiziţioneze suprafaţa respectivă la un preţ subevaluat (3.000 lei/ha), tot edilul fiind acela care s-a ocupat de intabularea "în regim de urgenţă" a parcelelor respective. "Ajutorul dezinteresat" oferit de inculpatul Victor Prodan nu a funcţionat în cazul persoanelor care au refuzat să vândă, aceştia nemaiprimindu-şi titlurile de proprietate", a susţinut DNA.
Potrivit rechizitoriului, la data de 16 ianuarie 2013, Victor Prodan a vândut terenul lui Virgil Mailat, "disimulând astfel provenienţa infracţională a bunului respectiv, ambii inculpaţi cunoscând faptul că acesta provine din săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu".
De asemenea, rechizitoriul prevede că în perioada 11.12.2012 - 18.12.2014, Victor Prodan, în calitate de primar al oraşului Ungheni, ar fi aprobat mai multe referate prin care se încredinţau SC Terraflor SRL, administrată de soţia sa, diverse servicii (mese festive, festivităţi) şi a participat la luarea deciziilor privind efectuarea plăţilor, producând astfel un folos material în beneficiul firmei respective în valoare de 41.773,44 lei.