Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon, din cele 32 achiziţionate din Norvegia, au ajuns, vineri, la baza aeriană 71 de la Câmpia Turzii şi vor intra în componenţa Escadrilei 48 Vânătoare. Achiziţia celor 32 de avioane F 176, care urmează a fi livrate până în anul 2025, şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent va asigura creşterea securităţii ţării noastre prin executarea apărării spaţiului aerian naţional/NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent - Poliţie Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO, se precizează în comunicatul Ministerului Apărării Naţionale emis vineri, la sosirea primelor trei aeronave.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naţionale, a declarat: "Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an şi a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forţelor Aeriene, România îşi consolidează capabilităţile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Aceste aeronave vor avea un rol important în menţinerea unei posturi aliate credibile de apărare şi descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic şi, la fel de important, vor asigura tranziţia pentru forţele noastre aeriene către era generaţiei a V-a - înzestrarea cu aeronavele F-35".
Aceasta este a doua serie de trei aeronave F-16 achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent, prima fiind recepţionată la finalul lunii noiembrie 2023, în Baza 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă" de la Borcea.
Menţionăm că, până în prezent, ţara noastră avea o escadrilă completă de avioane F-16 alcătuită din 17 aparate cumpărate din Portugalia şi care se află la Baza 86 Aeriană Borcea.
Cu cele trei aparate ajunse vineri la Câmpia Turzii, Forţele Aeriene Române dispun de 20 avioane de luptă F-16, achiziţionate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene".
Avioanele care vin din Norvegia sunt livrate în stare operaţională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, ceea ce face ca achiziţia avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două ţări NATO aliate.
Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerinţe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeaşi configuraţie (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forţelor Aeriene Române. Modernizarea şi mentenanţa se vor realiza prin intermediul companiei Aerostar Bacău.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2024, 07:32)
Acesti oameni vorbesc de avioane ce vor fi peste 10 ani, cand mai mult ca sigur nu vor mai fi avioane cu piloti, ci drone. Poate chiar drone cu AI, fara pilot de la sol.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.04.2024, 09:44)
Se pregateste "moralul" soldatilor est-europeni,
care vor merge pe front,ca in vest se tolereaza mai
greu sacii cu soldatii decedati pe front