PRIMER: "Piaţa farmaceutică din România a atins în 2017 circa 12 miliarde lei la preţ de producător"

D.I.
Miscellanea #Sănătate / 10 aprilie 2018

"Piaţa farmaceutică din România a atins în 2017 circa 12 miliarde lei la preţ de producător"

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reuneşte 16 situri de fabricatie din tara, oferă o serie de precizări cu privire la datele aparute în spaţiul public la începutul lunii aprilie cu referire la piaţa farmaceuticî din ţara noastră, se arată într-un comunicat al patronatului, remis Redacţiei.

Potrivit reprezentanţilor sindicali, "datele care arată că vânzarile de medicamente din România ar fi atins 47,87 miliarde lei în 2017 indică probabil cifra de afaceri însumată a agenţilor economici care activează în domeniu - producători, distribuitori şi farmacii - si nicidecum dimensiunea pieţei de medicamente, neputând oferi prognoze asupra evoluţiei pe termen scurt.

De asemenea, consideră patronatul, cifrele referitoare la profit, de 2,38 miliarde de lei "reflectă probabil, la fel, profitul însumat al agenţilor economici", adăugând că "specialiştii pot sesiza că rata medie a profitului la cifrele prezentate este de sub 5%, adică sub nivelul majorităţii industriilor şi serviciilor, indiferent de domeniul de activitate CAEN, demonstrând riscurile şi lipsa de atractivitate pentru investiţii în acest sector economic".

În ceea ce priveşte datele financiare referitoare la producătorii industriali de medicamente din ţara noastră, în opinia patronatului, acestea include componenta de 25-80% exporturi, care nu are nici o legatură cu rulajul de medicamente din România.

Potrivit sursei citate, "piaţa farmaceutică din România a atins în 2017 circa 12 miliarde lei la preţ de producător, o creştere de 4% faţă de anul precedent (date analiza de piata Cegedim), România aflându-se la coada clasamentului UE în privinţa consumului pe cap de locuitor - asta nu inseamnă ca românii sunt mai sănătoşi, ci că au un acces precar la soluţiile terapeutice".

Astfel, afirmă sindicaliştii, cota de piaţă a producătorilor de medicamente din ţară s-a redus dramatic în ultimii 10 ani, de la circa 40% în 2006 la aproximativ 23% in 2016.

De asemenea, alocarea bugetară pentru decontarea de medicamente a fost în 2017 de 6 miliarde lei, adica de sub 75 de euro pe cap de locuitor, reprezentând cea mai mică alocare din UE. În opinia PRIMER, "această alocare este nemodificată încă din 2011, deşi necesarul de medicamente este de circa 8 miliarde lei. Restul de până la cele 12 miliarde lei sunt plătite din buzunar de către pacienţi şi de producătorii de medicamente prin taxa clawback".

Referindu-se la preţurile medicamentelor, reprezentanţii producătorilor menţionează că acestea "sunt inghetate încă din 2015 in România la cel mai mic nivel din UE, din care se scade şi valoarea unei taxe clawback de 25%, care a făcut să dispară în ultimii 3 ani peste 2000 de medicamente ieftine".

În cele din urmă, Dragoş Damian, Director Executiv al PRIMER, declară: "piaţa medicamentelor fără prescripţie medicală (OTC) şi a suplimentelor este de aproximativ 25% din piaţa totală, mult sub media europeană, unde atinge 35-45% - asta arată că şi la acest capitol consumul românilor este pe ultimele locuri din UE, tot din cauza accesului insuficient la soluţii alternative de tratament şi îngrijire".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb