Primul Consiliu JAI oficial din mandatul preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene are loc astăzi

G.D.
Internaţional / 9 martie 2023

Primul Consiliu JAI oficial din mandatul preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene are loc astăzi

Miniştrii de interne ai statelor din Uniunea Europeană s-au reunit astăzi pentru primul Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) în cadru oficial din mandatul preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene. Principalele subiecte de pe agenda primei zile a Consiliului JAI sunt dimensiunile internă şi externă ale azilului şi migraţiei, situaţia generală a spaţiului Schengen şi dialogul privind securitatea internă cu Ucraina, relatează Agerpres.

Participanţii, printre care ministrul afacerilor interne român Lucian Bode, vor discuta despre dimensiunile internă şi externă ale azilului şi migraţiei, în urma Consiliului European din 9 februarie. Discuţia va include în special punerea în aplicare a foii de parcurs privind Regulamentul Dublin şi implicarea efectivă a Uniunii Europene la frontierele externe, inclusiv în ceea ce priveşte operaţiunile desfăşurate de entităţi private.

În cadrul "Consiliului Schengen", miniştrii afacerilor interne vor discuta despre viitorul politicii în domeniul vizelor. Preşedinţia suedeză a Consiliului UE şi Comisia Europeană îi vor informa pe miniştrii de interne cu privire la situaţia generală a spaţiului Schengen şi la punerea în aplicare a acţiunilor prioritare definite de Consiliu în iunie 2022.

De asemenea, participanţii vor avea un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a interoperabilităţii, în special în ceea ce priveşte începerea funcţionării sistemului de intrare/ieşire. Aceştia vor lua act de intrarea în funcţiune a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS) consolidat, devenit operaţional în 7 martie.

În timpul prânzului, miniştrii vor discuta despre situaţia actuală a dialogului privind securitatea internă cu Ucraina şi despre cooperarea în domeniul justiţiei şi afacerilor interne/politicii de securitate şi apărare comune în legătură cu războiul din Ucraina.

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson va informa miniştrii de interne în legătură cu activitatea Centrului de sprijin al UE pentru securitatea internă şi gestionarea frontierelor din Republica Moldova.

Vineri, în secţiunea dedicată justiţiei, Consiliul JAI va adopta concluzii privind Carta drepturilor fundamentale a UE şi spaţiul civic, după care va avea loc un schimb de opinii pe acest subiect.

Miniştrii justiţiei ai statelor membre vor discuta, de asemenea, despre următoarele etape în combaterea rasismului şi a antisemitismului.

Un alt punct pe agenda celei de-a doua zile a Consiliului JAI este situaţia actuală privind răspunsurile judiciare şi lupta împotriva impunităţii în ceea ce priveşte crimele săvârşite în legătură cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Preşedinţia suedeză a Consiliului UE va prezenta, de asemenea, un raport asupra discuţiilor în curs la nivel tehnic referitoare la proiectul de directivă europeană privind definirea infracţiunilor şi a pedepselor pentru încălcarea sancţiunilor UE. Această propunere a fost prezentată de Comisia Europeană pe 2 decembrie 2022, în urma adoptării unei decizii a Consiliului de a adăuga încălcarea măsurilor restrictive ale UE pe lista infracţiunilor incriminate de UE.

Pe de altă parte, miniştrii justiţiei vor avea un schimb de opinii despre obstacolele în calea accesului la justiţie şi modalităţile de depăşire a acestora.

Preşedinţia Consiliului UE va prezenta un raport cu privire la discuţiile în curs la nivel tehnic referitoare la proiectul de directivă privind recuperarea şi confiscarea activelor, care a fost prezentat de executivul comunitar în mai 2022. Scopul propunerii respective este de a moderniza normele UE privind recuperarea activelor şi de a se asigura că infractorii sunt privaţi de câştigurile lor ilegale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb