Primul pas spre ieşirea Minvest din afacerea aurului

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii / 28 iulie 2010

Primul pas spre ieşirea Minvest din afacerea aurului

Ministerul Economiei l-a înlocuit pe directorul Minvest, Daniel Andronache, din Consiliul de administraţie al Roşia Montană Gold Corporation, cu directorul de resurse minerale din cadrul ministerului

Adriean Videanu anunţa, alaltăieri, că ministerul pe care îl conduce se va implica direct în afacerea aurului de la Roşia Montană

Statul mută în afacerea aurului chiar înainte să finalizeze ancheta cu motivele neclare pentru care şi-a redus participaţia în proiectul Roşia Montană.

Reprezentantul Minvest în Consiliul de administraţie al RMGC, Daniel Andronache, a fost înlocuit recent din funcţie, însă motivele revocării rămân necunoscute.

Contactat de ziarul BURSA, Daniel Andronache susţine că nu a fost înştiinţat oficial de revocarea sa, dar că aflase totuşi din alte surse că va fi înlocuit: "Cred că am fost schimbat pe motiv că nu mai sunt director la Minvest. Cât am fost administrator nu s-a discutat despre implicarea directă a Ministerului Economiei în societate".

Daniel Andronache nu a dorit să comenteze nici cu cine a fost schimbat la conducerea Minvest şi dacă este aceeaşi persoană care i-a luat locul şi în Consiliul de administraţie din RMGC.

Reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation nu au dorit nici ei să explice motivele schimbării din Consiliul de administraţie, recoman­dându-ne să-l întrebăm pe Daniel Andronache. Reprezentanţii RMGC nu au dorit să comenteze nici intenţia Ministerului Economiei să intre direct în afacerea aurului de la Roşia Montană şi nu prin intermediul companiei sale, Minvest, ca până acum.

Adriean Videanu, minis­trul economiei, a declarat, alaltăieri, într-un interviu acordat ziarului BURSA, că intenţionează să implice direct ministerul în compania Roşia Montană Gold Corporation ca să administreze mai bine participaţia statului în acest proiect: "Am ca obiectiv să studiem posibilitatea transferului acţiunilor deţinute de Minvest Deva la Roşia Montană Gold Corporation, compania de proiect direct în proprietatea Ministerului Economiei, ca să le gestionăm mai bine".

"Voi discuta cu partenerul privat al statului problema licenţei şi diminuarea din ultimii ani a participaţiei statului în acest proiect."

Ministerul Economiei a demarat de mai multe luni şi o analiză cu privire la modul în care a fost transferată licenţa de la "Minvest" la compania de proiect, acum mai bine de zece ani.

Modificarea componenţei CA al Roşia Montană Gold Corporation a fost operată de Registrul Comerţului, acum o săptămână, în locul lui Daniel Andronache figurând acum Sorin Mihai Găman, director al Direcţiei de Resurse Minerale din Ministerul Economiei şi Comerţului.

Sorin Mihai Găman revine practic ca reprezentant al statului în RMGC, după ce a mai ocupat poziţia de administrator timp de trei ani, între 2006 şi 2009. El a mai figurat şi în conducerea Minvest, dar şi în alte companii din subordinea Ministerului Economiei.

Nu este exclus nici ca acum Daniel Andronache să fie victima votului din toamna trecută, când s-a opus ca reprezentant al statului la majorarea de capital de la Roşia Montană, capitalizare menită să scape compania de la dizolvare din cauza deteriorării activului net sub limita legală, după cum prezenta ziarul BURSA la începutul acestui an.

Pentru că nu a avea cele 27 de milioane de euro, Minvest a participat, în final, la subscriere, dar cu banii acţionarului privat al companiei, respectiv cu un împrumut de la Gabriel Resources, şi cu promisiunea că-şi va achita creditul prin dividendele ce vor fi încasate în anii următori. Afacerea aurului este acum pe punctul să fie deblocată, după ce ani la rândul a stagnat din cauza lipsei certificatului de urbanism şi a avizului de mediu. Controversata majorare de capital, din decembrie 2009, riscă să reducă din nou participaţia statului în proiect, dar de data aceasta, dramatic, sub 1%. În acest caz, nici nu va mai conta cine va administra participaţia statului, Minvest sau direct Ministerul Economiei.

Riscăm să ne pierdem participaţia în afacerea "Roşia Montană"

Exclusiv: Statul, ajutat cu bani de acţionarul majoritar în afacerea "Roşia Montană"

Afacerea "Roşia Montană", în pragul dizolvării judiciare

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Stim care sunt dedesbturile afacerii RMGC. Recte afacerea Rosia montana.. Dl Videanu va fi mazilit de seful sau dl Basescu,daca nu demareaza afacerea si dl Basescu va fi victima unei revolutii, platita de Soros ,daca nu incepe sa produca R.M. Noi le putem profeti ,precum Cati, ghicitoarea din Plescoi, ca pe toti ii asteapta niste spatii inchise . Pentru unul cu pamant. Definitiv. Iar pentru ceilalti niste adaposturi subterane. In Romania sau in Olanda. Pe bune. Daca nu cumva Cati din Plescoi va preciza ca unul din cei doi care vor pleca in Olanda, va decola spre zonele verzi., Dl Soros! Deja gainile negre sunt pregatite.! Pentru doi clienti !...Si Baba Neagra din Valcea a prezis la fel Doi pentru eternitate! Nici Gabya lituaniana nu mai poate face nimic pentru cei doi....Nuty plateste....si conturile primului le mosteneste... Sinistru mesaj! Din partea Stimei Bailor din Alburnus Maior: Asa sa fie!

    Oricum dl. Andronache nu mai era director la Minvest, asadar era normal sa fie schimbat din functie. Eu cred ca este buna rotirea de persoane pe diverse functii, este sanatoasa pentru democratie.

    1. mai ales daca se rotesc incompetenti

    Implicarea Ministerului Economiei in acest proiect este o decizie foarte buna. In acest fel interesele statului vor fi mai bine reprezentate.

    1. numai sa nu ramanem cu 1% ca atunci nu prea mai are ce administra si reprezenta

      Perfect. O sa ne imbogatim toti acum.

      Americanii de la RMGC (vezi actionariatul majoritar) o sa plateasca la aborigenii romanii cam la fel cat le-au platit si la indieni pentru insula Manhattan.

      O suta de generatii se rasucesc in mormant daca ar stii ce a ajuns tara pe sau pentru care au murit. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb