Primul proiect contractat în cadrul Programului "REGIUNEA CENTRU" 2021-2027

T.B.
Comunicate de presă / 27 februarie

Primul proiect contractat în cadrul Programului "REGIUNEA CENTRU" 2021-2027

Copiii din comuna Daneş - judeţul Mureş - vor avea condiţii mult mai bune pentru a se integra în sistemul educaţional modern! Pe baza unei finanţări europene nerambursabile de aproape 7,4 milioane lei, alocată în cadrul Programului "Regiunea Centru", Prioritatea 6 - O Regiune Educată, edilii acestei comune pot construi una dintre primele creşe din mediul rural din judeţul Mureş şi, implicit, din Regiunea Centru. Contractul de finanţare a fost semnat azi de Primarul Nicolae Mosora, reprezentând Beneficiarul şi de Simion Creţu, Director general ADR Centru, care reprezintă instituţia finanţatoare.

Prin acest proiect va creşte gradul de participare la învăţământul antepreşcolar din comuna Daneş, aspect care contribuie la îmbunătăţirea calităţii infrastructurii şi a serviciilor educaţionale, urmând să deservească inclusiv copiii din comunităţi defavorizate.

Fondurile nerambursabile - în valoare de peste 6,11 milioane lei din bugetul FEDR, la care se adaugă peste 1,26 milioane lei de la Bugetul de Stat - sunt atrase prin Programul "Regiunea Centru" (PR Centru) 2021-2027, care este implementat în Regiunea Centru de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Autoritate de Management. La acest buget, comuna Daneş va adăuga peste 150.000 lei ca şi cheltuieli eligibile, precum şi aproape 1,94 milioane lei ca şi cheltuieli neeligibile. Astfel, valoarea totală a proiectului este de aproape 9,5 milioane lei.

"Comuna Daneş se află la 9 kilometri de municipiul Sighişoara, pe malul stâng al râului Târnava Mare. Apropierea de acest oraş din Regiunea Centru impune şi o presiune pe sistemul educaţional, în condiţiile în care multe familii tinere s-au relocat în zona rurală adiacentă urbei. Pentru acest proiect, în valoare totală de aproape 2 milioane euro, Unitatea Administrativ Teritorială a creat un parteneriat cu unitatea de învăţământ subiect al cererii de finanţare, respectiv cu Şcoala Gimnazială "Cornel Regman", pentru a crea cea de-a patra creşă din mediul rural mureşean. În anul 2023, în comuna Daneş era un număr de 271 copii cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani, care se adaugă la cei 464 de elevi şi 170 de preşcolari. Astfel, potenţialul de creştere a numărului de copii mici este în evoluţie, fiind înregistrate multe cereri de primire a antepreşcolarilor în unităţi specializate.

La nivel regional, avem deja depuse peste 515 proiecte în cadrul Programului "Regiunea Centru", a căror valoare totală este de aproximativ 930 milioane euro, prin care se solită peste 564 milioane euro. Dintre acestea, procesul de contractare a început pentru patru proiecte destinate investiţiilor în infrastructura educaţională preşcolară şi antepreşcolară, pentru alte patru proiecte privind conservarea, protecţia şi punerea în valoare a patrimoniului cultural UNESCO şi de clasă A din mediul rural, precum şi pentru zece cereri de finanţare care vizează îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor publice. Odată început acest proces de contractare, considerăm că în trei ani cetăţenii vor vedea impactul real al acestor finanţări pentru dezvoltarea Regiunii Centru", a precizat - în momentul semnării acestui prim contract aferent PR Centru din Regiune - domnul Simion Creţu, Director general ADR Centru.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cui Cadou Proiectul?

    Piramida populatiei e in crash pe regiunea aia! 

    La fel si salile de sport facute in coclauri..si azi stau inchise si ruginite! 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb