Aplicarea taxei de fast-food ar putea aduce scumpiri ale produselor la raft de aproximativ 30%, iar dezechilibrele provocate de aceasta pe piaţă putând cauza falimentul companiilor din industria alimentară, potrivit reprezentanţilor din domeniu, prezenţi astăzi, la o dezbatere pe tema taxei, informează NewsIn.
"S-ar putea ca România să deregleze artificial preţurile alimentelor din cauza unei taxe inovatoare", a declarat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, efectul acestei taxe se va regăsi în preţul produselor la raft, iar banii vor fi luaţi din buzunarul consumatorului. Printre efectele taxei se mai numără, potrivit reprezentanţilor sindicatelor, închiderea unor societăţi comerciale mici şi mijlocii, disponibilizări de personal şi scăderi ale salariilor. "Nu înţelegem de ce trebuie să plătim şi această taxă suplimentară pentru sănătate, atât timp cât plătim contribuţiile pentru sănătate", a adăugat Frumosu.
Creşterea preţurilor ca urmare a taxei, dar şi alte efecte, este anticipată şi de reprezentanţii Ministerului Agriculturii. "Taxarea produselor alimentare este o iniţiativă ale cărei consecinţe vor avea un impact asupra populaţiei - de la o creştere explozivă a preţurilor, la tensiuni sociale, efecte încă incerte", consideră Sorin Chelbu, secretar general adjunct al ministerului.
Preşedintele Romalimenta s-a arătat nemulţumit şi de faptul că, deşi Ministerul Sănătăţii a vorbit despre dezbateri publice cu privire la proiectul aşa-zisei taxe pe fast-food, acestea au fost inexistente. "Am avut o singură întâlnire. La nivelul ministerului, părerile sunt mai mult decât împărţite, majoritatea considerând legea ca fiind inutilă. Acum se caută inventarea unor criterii - dacă ar fi cele apărute în lege, ar fi un impozit pe tot ce înseamnă aliment, iar factorul educaţional lipseşte cu desăvârşire", a precizat Minea.