PRIN CUMPĂRAREA CERTIFICATELOR VERZI Lucian Bode acuză "Electrica Furnizare" că avantajează concurentul "Tinmar"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 august 2017

Lucian Bode acuză "Electrica Furnizare" că avantajează concurentul "Tinmar"

"Electrica Furnizare" a cumpărat 100.000 de certificate verzi, cu 2,94 milioane de euro, de la concurentul direct "Tinmar"

------------

Actualizare 14:17 Electrica Furnizare face precizări privind afirmaţiile lui Lucian Bode

Electrica Furnizare a făcut precizări privind afirmaţiile lui Lucian Bode, afirmând că achiziţionează necesarul de certificate verzi, conform obligaţiei legale, prin platformele de tranzacţionare puse la dispoziţie de OPCOM, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

În comunicat se precizează: "Electrica Furnizare achiziţionează necesarul de certificate verzi, conform obligaţiei legale, prin platformele de tranzacţionare puse la dispoziţie de OPCOM. Achiziţia Cv se face de la producători cu respectarea tuturor prevederilor legale şi procedurilor interne, ceea ce asigură protejarea companiei faţă de riscul de neîndeplinire a cotei obligatorii de achiziţie de CV. Electrica Furnizare are în derulare peste 70 de contracte încheiate numai cu producători. Contractele licitate în ultima perioadă sunt contracte flexibile, cumpărătorul având opţiunea achiziţionării unui număr variabil de certificate verzi cuprins de regulă între un minim de 1 CV şi un maxim, ce nu este obligatoriu, stabilit în fiecare contract în parte în funcţie de nevoile cumpărătorului, preţul fiind preţul minim legal. Electrica Furnizare are obligaţii trimestriale de achiziţie de certificate verzi de aproximativ 700.00 de bucăţi. În ceea ce priveşte modificările legislaţiei, considerăm că acestea sunt în concordanţă cu opţiunea asumată de România de a susţine producţia din surse regenerabile date fiind avantajele generate de aceste noi surse, şi vin în sprijinul producătorilor eliminând durata limitată de valabilitate a certificatelor verzi şi asigurând vânzarea eşalonat a tuturor certificatelor eliberate producătorilor direct către furnizori".

(A.C.)

-------

Deputatul PNL Lucian Bode apreciază că sectorul energetic, strategic pentru ţara noastră, este condus în mod deficitar, domnia sa lansând acuzaţia că "Electrica Furnizare" îl avantajează pe concurentul său direct "Tinmar", prin faptul că îi cumpără certificate verzi.

Lucian Bode a scris pe Facebook: "Tinmar în calitate de producător de energie verde vinde 100.000 de certificate verzi. Cui le vinde? Le vinde cuiva care este obligat să le cumpere, şi anume Electrica Furnizare.

Astfel, Electrica Furnizare cumpără 100.000 x 29,4 euro la preţul de 2.940 000 euro.

Le cumpără de la un concurent direct care astfel îşi întăreşte poziţia în piaţă. Este important de precizat că Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 20,4%, în timp ce Tinmar de doar 5,7%.

De ce face Electrica Furnizare «acest serviciu gratuit» unui concurent direct ?

De ce îi oferă muniţie pentru viitoare poziţionări pe piaţă, creându-i astfel un avantaj competitiv lui Tinmar?"

Reprezentanţii Tinmar şi Electrica Furnizare nu ne-au oferit, până la închiderea ediţiei, pumnctele lor de vedere cu privire la acuzaţiile domnului Bode.

Deputatul a scris că, printr-un mecanism, la adăpostul unor norme bine ticluite statul, român îşi fură singur căciula.

Conform domniei sale, OUG 24/2017 limitează perioada de valabilitate a contractelor de vânzare-cumpărare a certificatelor verzi ( CV) încheiate pe Piaţa Contractelor Bilaterale de Certificate Verzi. Astfel, după intrarea în vigoare a OUG, contractele încheiate pe această piaţă au valabilitate până la 31 august 2017.

"Prin alte reglementări subsecvente, Regulamentul de funcţionare al pieţei, avizat de ANRE cu nr. 12/06.04.2016, s-a ajuns ca ultima de zi de tranzacţionare a acestor CV-uri să fie, de fapt, 11 august 2017", a adăugat deputatul.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ..aidoma celor mai multi politicieni romani, vorbeste mult, intelege putin si nu citeste deloc.

    Procesul numit "unbundling", impus de sus in jos, inseamna fragmentarea industriei energetice pe activitati, in piete separate care - teoretic cel putin - nu comunica intre ele. 

    Producatorii de energie (precum firma din grupul Tinmar care a fost implicata in trnzactia cu pricina) nu concureaza nici macar indirect cu furnizorii de energie electrica ca Electrica Furnizare; sunt pe paliere diferite. 

    Domnii politicieni romani au structurat si restructurat si reconfigurat piata de energie electrica pana au schimonosit-o in fel si chip, de-a ajuns orice altceva decat o piata functionala, dupa care tot dansii arata cu degetul catre cei care, culmea, respecta legile si reglementarile, asa tembele cum sunt ele in Romania. 

    Altfel, motivatia Electricii Furnizare sa intre intr-un astfel de deal (dar pe cel cu EDRP, de vreo 20 de ori mai mare - anul trecut parca - nu si-l mi aminteste dl. Bodea?!?) este un secret pe care-l cunoaste oricine din piata. Electrica Furnizare are nevoie de energie ieftina - macar la preturi mai mici decat cele exorbitante din piata - si o cumpara de la cine si cum poate. Poate, cine stie, chiar de la Tinmar-traderul de energie electrica. 

    Poate dl. Bodea sa condamne Electrica Furnizare ca da din coate sa gaseasca energie la preturi mai scazute pentru consumatorii sai??? Nu, nu poate - dar poate in schimb sa dea din gura ca sa para important si preocupat de binele tarisoarei.

    Caveat. Lucrez in aceasta piata, in care Electrica Furnizare si Tinmar sunt printre cei mai mari jucatori si prin urmare concurentii mei - cu adevarat directi si de temut. Daca pare ca ii apar este doar pentru ca prostiile politicienilor ne afecteaza pe toti. 

    1. De fapt, Bode ne spune ca doua companii private se comporta legal, in acord cu regulile pietei, pe care el nu le intelege. Mesajul real al lui Bode este: simplificati regulili ca pana si un deputat a ajuns sa nu mai inteleaga ce e legal.

      Mai grav mi se pare interesul constant al lui Bode de a critica Electrica Furnizare.

      Sau poate finul si prietenii din Electrica Salaj si Cluj vor pozitii de conducere mai bune si asta e forma legala de santaj? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb