Prin ETF BET Patria-Tradeville, indicele BET poate fi tranzacţionat direct la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iunie 2022

Prin ETF BET Patria-Tradeville, indicele BET poate fi tranzacţionat direct la BVB

ETF BET Patria-Tradeville este singurul fond de tip Exchange Traded Fund listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ce are drept obiectiv replicarea indicelui BET, care în prezent reflectă dinamica celor mai lichide 20 de acţiuni ale pieţei noastre de capital.

Lansat în vara anului 2012 la iniţiativa SAI Tradeville Asset Management, fondul se adresează investitorilor pe termen lung sau foarte lung, care vor să obţină un randament cât mai apropiat de cel al principalului coş de acţiuni de la BVB. Având în vedere ca ETF BET Patria-Tradeville este un fond administrat pasiv care urmăreşte replicarea indicelui pieţei, a cărui evoluţie este ciclică, durata minimă recomandată pentru investiţia în unităţile ETF-ului este de trei - cinci ani, conform administratorului Patria Asset Management.

"Deosebirea majoră faţă de fondurile deschise de investiţii tradiţionale constă în posibilitatea tranzacţionării unităţilor de fond la BVB, acesta fiind de fapt singurul mod prin care investitorii pot achiziţiona sau vinde unităţi ale ETF BET Patria-Tradeville", se arată în rapoartele administratorului.

Randamente pozitive în toţi anii de la lansare

Fiind un fond de tip ETF, randamentul fondului poate fi măsurat atât prin dinamica Valorii Unitare a Activului Net (VUAN), cât şi prin cea a preţului unităţii de fond de la Bursa de Valori Bucureşti. De la lansarea din august 2012 şi până la finele lui 2021, fondul a avut randamente pozitive în toţi anii, conform informaţiilor din rapoartele sale anuale.

Per ansamblu, de la debutul de acum aproape zece ani şi până aproape de sfârşitul săptămânii trecute, ETF BET Patria-Tradeville a avut o creştere a preţului unităţii de fond de 250%, peste cea a indicelui BET de 150%. Aceasta reprezintă o valoarea medie anualizată de +13,3%, o performanţă foarte bună pe termen lung, conform datelor prezentate de administrator.

Răzvan Paşol, Directorul General al Patria Asset Management, spune: "Dividendele încasate de fond contribuie la creşterea activului şi a performanţelor sale, motiv pentru care randamentele sunt chiar mai mari decât cele ale indicelui de referinţă BET".

Anul trecut, creşterea preţului unităţii fondului la bursă a fost de circa 37%, peste cea a indicelui BET, de 33%, dar sub aprecierea indicelui BET-TR, ce include şi dividendele plătite de companiile ce compun principalul coş de acţiuni al pieţei noastre, care în 2021 a avut un avans de 40%. În anul anterior, randamentul ETF-ului a fost de 1%, faţă de o pierdere de 1,7% pentru BET, în timp ce BET-TR a urcat cu 3,4%.

Prin ETF BET Patria-Tradeville, indicele BET poate fi tranzacţionat direct la BVB

"Ca orice fond şi ETF BET Patria-Tradeville are cheltuieli de funcţionare cu diverşi furnizori de servicii, motiv pentru care nu ar putea replica indicele BET-TR, iar replicarea acestui indice nu este scopul său. Administrarea unui ETF este mai complexă decât cea a unui fond deschis de investiţii «obişnuit» ca urmare a particularităţilor specifice - tranzacţionarea la bursă, licenţa necesară pentru replicarea indicelui, punerea la dispoziţie a valorii indicative a activului net o dată pe minut, etc", explică Răzvan Paşol.

Conform structurii indicelui BET, la finele săptămânii trecute, cele mai importante trei companii din portofoliul ETF-ului erau Fondul Proprietatea, cu o pondere de 20%, Banca Transilvania cu 18% şi OMV Petrom cu 16%. Pe lângă acţiuni, circa 2,7% din portofoliu era numerar. Fiind un fond de acţiuni, ETF BET Patria-Tradeville este încadrat în categoria fondurilor cu risc ridicat, dar şi cu un randament potenţial mare.

Prin ETF BET Patria-Tradeville, indicele BET poate fi tranzacţionat direct la BVB

Repere recente din evoluţia ETF BET Patria-Tradeville - evoluţia din 2017-2018, periodă cu randamente reduse la BVB

Într-un climat prielnic pieţelor de acţiuni globale, ce s-a reflectat la Bursa de Valori Bucureşti mai ales în prima parte a anului, randamentul fondului care pe atunci se numea ETF BET Tradeville s-a ridicat la circa 15%, în 2017, în condiţiile în care indicele BET, care pe atunci avea doar 13 componente, a avut un avans de 9,4%, iar BET-TR de 19%.

"În prima parte a anului, evoluţia cotaţiei ETF-ului a fost strâns legată de contextul pieţelor internaţionale. Bursa românească a fost conectată la raliul burselor americane care a început după alegerile prezidenţiale din Statele Unite, ce au atras atenţia investitorilor asupra activelor ciclice, cu potenţial ridicat de creştere. Cu o dinamică economică de frunte la nivelul Uniunii Europene, perspective bune pentru sectorul bancar mulţumită creşterii continue a creditării şi rezultate decente pentru companiile de stat, inidicele BET a avut un raliu în primele luni ale anului", se arată în raportul anual al fondului.

În schimb, în a doua parte a lui 2017, elementele pozitive au început să scadă în importanţă în faţa unui context politic mai puţin fast, iar evoluţia bursei locale a avut de suferit, decuplându-se de cea a bursei americane, se mai menţionează în document.

Anul următor a fost dificil pentru toate clasele de active, în special pentru acţiuni, iar bursa noastră a fost lovită de Ordonanţa OUG 114, ce prevedea, între altele, aplicarea unei taxe pe activele băncilor, plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă, o taxă pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energetic, precum şi o reformă în sistemul de pensii, elemente ce au avut impact sever asupra acţiunilor de la BVB. Practic, pe final de an, ordonanţa a şters toate câştigurile acumulate de principalele titluri ale pieţei noastre, în 2018.

ETF-ul a încheiat anul cu un avans de 1,9% din perspectiva VUAN-ului şi 3,7% din perspectiva preţului, în condiţiile în care BET care pe atunci număra 15 componente a avut un recul de 4,8%.

Trendul ascendent apărut după şocul provocat de celebra OUG 114

Anul 2019 a fost cel mai bun de la lansarea ETF-ului, fondul având o creştere a VUAN-ului de 42,9% şi de 41,1% din perspectiva preţului, avansuri peste randamentul indicelui BET, de 35,1%. Evident, evoluţia are la bază dinamica generală a principalelor acţiuni ale pieţei noastre care, într-un context general prielnic activelor riscante, la care s-au adăugat factori interni precum eliminarea aproape completă a prevederilor OUG 114 şi dividendele cu randamente mari plătite de companii, inclusiv la intervenţia statului, au avut de asemenea unul dintre cei mai buni ani din istorie. Cu tot cu dividende, principalul coş de acţiuni al pieţei a marcat un avans de 46,9%, în acel an.

În ceea ce priveşte activele, ETF-ul a avut o creştere şi mai mare. Activul net al fondului se situa, la finele anului, la 8,5 milioane de lei, nivel aproape dublu faţă de cel din 2018, de 4,4 milioane de lei, în condiţiile în care, peste aprecierea valorii activelor deja deţinute, fondul a beneficiat şi de un influx substanţial de capitaluri noi, după cum se arată în raportul anual.

Pandemia Covid-19 şi revenirea ulterioară

Anul 2020 a fost marcat de pandemia Covid-19, ce a dus la închideri parţiale ale unor părţi ale economiilor din toată lumea, dar care au fost susţinute de măsurile monetare şi fiscale fără precedent ale băncilor centrale şi guvernelor. La Bucureşti, dinamica indicelui BET a fost strâns legată de evoluţia burselor şi a evenimentelor din plan internaţional, aspectele referitoare la situaţia economică locală rămânând în plan secund, după cum se menţionează în raportul anual al fondului.

Astfel, după căderea severă din februarie-martie, indicele BET s-a instalat pe o traiectorie ascendentă, dar a încheiat anul uşor în teritoriul negativ, în timp ce ajutat de dividende, ETF-ul recuperase întreaga scădere imprimată de şocul Covid.

Pe lângă creşterea pieţelor bursiere începută în martie-aprilie, anul 2020 s-a remarcat şi printr-un aflux mare de investitori atât în pieţele internaţionale cât şi la Bursa de Valori Bucureşti, fapt ce s-a reflectat şi în cazul ETF-ului. La finele anului, fondul avea active de 12,35 milioane de lei, cu 45% peste cele din 2019, pe fondul aprecierii activelor deja deţinute, dar şi a unui influx substanţial de capitaluri noi. Numărul investitorilor a avut o creştere şi mai mare, de 95%, până la 1.175, conform rapoartelor SAI TradeVille Asset Management, care pe atunci gestiona fondul.

2021 - Patria Asset Management preia administrarea ETF-ului

Într-un context marcat de revenirea economică după declinul anterior cauzat de pandemia Covid-19, ETF-ului a avut anul trecut una dintre cele mai bune evoluţii din istoria sa.

Ca randamente, fondul a avut o performanţă de 36,7% pe baza preţului unităţii la BVB şi de 36,2% prin prisma VUAN-ului, în vreme ce pentru indicele BET randamentul a fost de 33,2%, printre cele mai mari de la lansare.

Creşterea Valorii Activului Net a fost şi mai puternică, la finele anului activele administrate de fond ridicându-se la 46,85 milioane de lei, de 3,8 ori mai mari decât cele de la finele anului anterior. Aprecierea a apărut, îndeosebi, pe fondul subscrierilor efectuate de Participantul Autorizat - TradeVille, în urma tranzacţiilor realizate pe piaţa secundară dar şi a creşterii importante a acţiunilor din componenţa fondului şi, într-o măsură mai redusă, de sumele provenite din dividende, conform Patria Asset Management.

De asemenea, numărul investitorilor a crescut de aproape patru ori, până la 4.356, iar în prezent fondul a depăşit borna de 6.000 de investitori.

În aprilie anul trecut, ETF BET Tradeville a devenit ETF BET Patria-Tradeville, după ce SAI Patria Asset Management a preluat administrarea fondului, TradeVille activând în continuare drept Participant Autorizat şi Formator de Piaţă (Market Maker).

Notă:

Performanţele indicate în materialul de mai sus se referă la randamente brute, înainte de impozitare, ceea ce înseamnă că au incluse toate comisioanele de administrare ale fondului, după cum reiese din materialele Patria Asset Management. Investitorii individuali, care tranzacţionează unităţile fondului la bursă, nu plătesc comisioane de subscriere sau răscumpărare, ci doar comisionul de tranzacţionare al intermediarului prin care fac tranzacţiile.

Subscrierea sau răscumpărarea unităţilor de fond din piaţa primară se face printr-un mecanism ce implică investitori instituţionali, numiţi Participanţi Autorizaţi, în prezent TradeVille activând în acest rol.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. de ce are costuri asa de mari ETF BET Patria-Tradeville, ca nu este mare inginerie sa urmaresti un indice. De ce la Vanguard sau alte ETF-uri au costuri de 0.1% pe an si la Patria-Tradevillein jur de 2%. La ce dividende incaseaza de la companiile din BET este parfum, sa tot gasesti fraieri sa-ti cumpere ETF-ul.

    Ar fi frumos sa apara si alti furnizori de ETF-uri pe indicii romanesti, de exemplu pe BET-TR sa le faca concurenta, sa mai scada din comisionul de administrare.

    Si cel mai bine este sa apara odata futures pe indici ca e plictis mare fara. 

    1. Nu se poate face un ETF pe BET-TR pentru ca exista niste costuri care scad randamentul. In plus exista si partea de cash care in perioade de crestere a pietei la fel, scade randamentul.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb