• Prin instanţă, unui număr de nouă persoane li s-au recunoscut despăgubiri în valoare de 20 milioane de euro
• Deşi pentru prima dată în ţara noastră o instanţă de judecată a recunoscut drepturile acţionarilor la una din societăţile naţionalizate în baza Legii 10/2001, Guvernul vrea să o modifice. (Şi în mai multe sensuri absurde)
Pentru prima dată în ţara noastră, o instanţă de judecată (TMB - Secţia a III-a Civilă) a decis asupra drepturilor persoanelor care au fost acţionari la societăţile comerciale naţionalizate în 1948. Astfel, în urma acţiunii în instanţă a nouă persoane - foşti acţionari sau moştenitori ai foştilor acţionari la una dintre societăţile comerciale naţionalizate prin legea 119/1948 - AVAS a fost obligată să emită o decizie în sensul recunoaşterii despăgubirilor cuvenite reclamanţilor. Despăgubirile se ridică la peste 621 miliarde de lei (circa 20 de milioane de euro). Prin decizia pe care o va emite, AVAS va constata calitatea reclamanţilor de persoane îndreptăţite la acordarea de măsuri reparatorii, în limita despăgubirilor menţionate, prin atribuirea de acţiuni (în măsura în care există) la societăţile comerciale succesoare sau prin acordarea de titluri de valoare nominale, utilizabile în procesul de privatizare.
Dumitru Mihai, avocatul care apără reclamanţii, ne-a declarat: "Deşi este doar o soluţie a unei instanţe de fond, decizia are valoare istorică, deoarece pentru prima dată în ţara noastră o instanţă de judecată sesizată dă o hotărîre în acest sens". Domnia sa a precizat că, pînă acum, au fost recunoscute forţat drepturi derivate din acţiuni naţionalizate la intervenţiile unor guverne străine, inclusiv sub forma blocării unor active româneşti în străinătate.
Avocatul a subliniat: "Toate acestea s-au finalizat prin ceea ce s-a numit a fi acordurile de lichidare a problemelor financiare în suspensie încheiate cu un număr de 11 state şi în urma cărora statul român s-a obligat să plătească sume ce n-au depăşit niciodată (în total) 68-70 milioane de dolari. Toate aceste sume şi acorduri au privit exclusiv drepturi ale investitorilor străini în ţara noastră, care nu au primit nici o satisfacţie la naţionalizare, decît prevederea din legea naţionalizării potrivit căreia urmau să primescă despăgubiri". Avocatul concluzionează că, avînd în vedere că investiţiile străine însemnau circa 25% din totalul investiţiilor de la acea dată în ţara noastră, pentru o pătrime din totalul capitalurilor din economia naţionalizată statul s-a angajat să plătească aproape 70 milioane de dolari, în timp ce proprietarii acţiunilor pentru restul de trei pătrimi - toţi investitori români - nu au primit niciodată vreun leu.
• Modificarea legii 10/2001 poate duce la un "avorton legislativ"
Articolul 32 din legea 10/2001 reglementează drepturile foştilor acţionari la companiile naţionalizate: "Persoanele care aveau calitatea de asociat al persoanelor juridice naţionalizate prin Legea 119/1948 sau prin alte acte normative, au dreptul la măsuri reparatorii, constînd în acţiuni acordate cu precădere la societatea comercială care a preluat patrimoniul persoanei juridice naţionalizate sau cu prioritate la o altă societate comercială tranzacţionată pe piaţa de capital".
Textul este cît se poate de explicit şi prevede ca recalcularea valorii acţiunilor să fie făcută în baza valorii activului net din ultimul bilanţ contabil.
Cu toate acestea, guvernul propune o serie de modificări de-a dreptul incredibile, dintre care cea mai aberantă este cea care impune ca activul net să se determine pe bază de bilanţ ajustat prin reevaluări istorice (pentru 15 ani - 1933-1947) pe baza unei legi din 1947!.