Reprezentanţii EURO INSOL, administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza şi Nicoleta Munteanu şi directorul general al societăţii, Ştefan Gheorghe, au anunţat rezultatul negocierilor cu Alro şi finalizarea etapei de negociere a contractelor bilaterale, conform unui comunicat remis redacţiei.
Prin renegocierea contractului cu Alro, valabil până în 2018, Hidroelectrica obţine un preţ cu 70% mai mare decât preţul actual şi venituri între 540 de milioane lei şi 600 de milioane lei anual, începând din 2013.
În plus, s-au obţinut venituri suplimentare de 64 de milioane de lei, pentru livrările efectuate către Alro în primele şapte luni ale anului 2012.
Remus Borza a declarat că: "Alro este consumator în bandă, adică are nevoie de energie 24 de ore din 24, 365 de zile pe an şi cumpără de la Hidroelectrica 3TWh pe an. Acest contract asigură Hidroelectrica predictibilitatea veniturilor, oferă o garantie pentru institutiile bancare si prevede un pret minim de 180 lei/MWh, cu un maxim de 214 lei, fata de 116 lei/MWh, cat era in acest moment. Închiderea negocierilor cu Alro înseamnă finalizarea unei etape, după care Hidroelectrica va obţine venituri suplimentare, atât din energia disponibilizată prin dispariţia contractelor cu intermediarii, cât şi din renegocierea preţului cu marii consumatori industriali. Prin denunţarea celor 6 contracte cu EuroPec, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie, EFT AG, EFT România şi Energy Holding, Hidroelectrica rămâne cu un disponibil anual de 7,5 TWh pe care îi va putea vinde pe piaţa liberă, la un preţ de 250 de lei Mwh, cu un câştig suplimentar de 120 de lei Mwh, faţă de 130 lei Mwh, preţul mediu din contractele bilaterale".
Referindu-se la contractele cu băieţii deştepţi, Remus Borza a precizat că acestea "au fost doar una dintre cele 8 cauze ale intrării în insolvenţă a Hidroelectrica", adică "vârful icebergului care a adus societatea în dificultate financiară".