PRINCIPALII OPERATORI TELECOM NU SUNT DE ACORD CU REGLEMENTĂRILE ANCOM Reducerea tarifelor de interconectare vor costa telecomunicaţiile 200 milioane euro

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 4 octombrie 2013

Dan Nica, ministrul Comunicaţiilor: "Vom sta la discuţii până vom reuşi să ajungem la un acord"

Veniturile industriei telecomunicaţiilor de la noi din ţară ar urma să se diminueze cu peste 200 de milioane de euro în urma reducerii tarifelor de interconectare, au spus principalii operatori din piaţă, în cadrul unei conferinţe a Asociaţiei Operatorilor Mobili din România (AOMR). Potrivit operatorilor, acest lucru va afecta investiţiile companiilor în infrastructură şi va conduce la subvenţionarea companiilor de profil din afara ţării. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a propus reducerea drastică a tarifelor maxime de interconectare la telefonie începând cu 1 ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,86 eurocenţi/minut pentru apelurile din reţelele mobile şi de la 0,67 eurocenţi la 0,15 eurocenţi/minut pentru cele fixe.

Directorul general al Vodafone România, Inaki Berroeta, a declarat: "Veniturile totale ale operatorilor locali se vor reduce semnificativ ca urmare a propunerilor ANCOM. În acest context, argumentele pentru investiţii viitoare vor fi o provocare mai mare, ca să nu spunem foarte mare". De asemenea, Jean-Francois Fallacher, directorul general al Orange România, a spus: "Scăderea tarifelor va afecta piaţa. Cerem ANCOM şi autorităţilor să îşi echilibreze deciziile. Industria va pierde 8% în România, ca urmare a reglementărilor ANCOM. Este o problemă a viitorului. Pierderile pentru industrie, într-un an, vor fi de 200-250 de milioane de euro".

Nikolai Beckers, directorul general al Romtelecom şi Cosmote România, a spus că este dificil pentru autorităţi să menţină un mediu propice investiţiilor. De asemenea, domnia sa a ţinut să precizeze: "În ţări precum Indonezia şi India, tarifele de retail sunt foarte mici, dar cele de interconectare sunt mari. Nu se corelează întotdeauna cele două elemente". Întrebat despre efectele care vor apărea pe piaţa telecomunicaţiilor odată cu scăderea tarifelor de interconectare, Nikolai Beckers a declarat: "Există două soluţii în acest caz: tăierea bugetului alocat investiţiilor şi majorarea tarifelor pentru consumatori, dar aceasta din urmă nu este o opţiune pentru România".

Ministrul Comunicaţiilor Dan Nica a declarat că UE a solicitat să existe o abordare raţională şi precisă a problemei, Comisia Europeană făcând nişte recomandări în acest sens. De asemenea, domnia sa a ţinut să precizeze că nu a fost impus un tarif anume de la CE. Dan Nica a spus: "Nu cred că ANCOM doreşte să afecteze piaţa prin măsurile pe care le ia. Le voi acorda tot sprijinul pentru ca modelul să fie unul benefic atât pentru piaţă, cât şi pentru consumatori". Referitor la diferenţele de opinie dintre ANCOM şi operatorii din piaţă în ceea ce priveşte reglementarea tarifelor de interconectare, ministrul Comunicaţiilor a declarat: "Vom sta la discuţii până vom reuşi să ajungem la un acord".

Reprezentantul Consiliului Concurenţei (CC), vicepreşedintele Valentin Mircea, a declarat: "Sunt prea multe discuţii pe marginea tarifelor de interconectare. Se ştia de ele şi de efectele lor dinainte. Reducerea acestora obligă companiile să îşi diversifice şi mai mult serviciile. Va trebui ca acestea să îşi menţină clienţii oferindu-le altceva". De asemenea, vicepreşedintele CC a mai spus: "Avem cea mai mică putere de cumpărare, este normal să avem şi cele mai mici tarife din Europa. Ar fi fericiţi operatorii să aplice tarifele din Germania, dar nu se poate".

Tarifele de interconectare sau de terminare a apelurilor în altă reţea sunt plătite între operatori pentru convorbirile clienţilor în afara reţelei la care sunt abonaţi. Acest preţ se regăseşte în tariful perceput clientului care iniţiază apelul. La un volum de trafic egal între doi operatori telecom, unul din România şi altul din UE, operatorul român va plăti companiei din afara ţării o sumă mai mare în raport cu cea ce va încasa de la ea, situaţie care se menţine şi se amplifică dacă traficul de interconectare de la operatorul român spre cel extern este superior celui din sens invers. Tarifele maxime vor deveni obligatorii pentru 51 de furnizori de reţele fixe şi 6 furnizori de reţele mobile. La fel ca până acum, tarifele de terminare nu sunt diferenţiate în funcţie de tehnologia utilizată, de intervalul orar în care au loc apelurile sau de originea lor.

Conform unui comunicat ANCOM, Cătălin Marinescu, preşedintele instituţiei, declara: "Tarifele de interconectare rămân cheia competiţiei în telecom. Pe piaţa de terminare, fiecare operator are un monopol natural şi de aceea este nevoie să reglementăm aceste tarife, iar datele din piaţă demonstrează că nivelurile stabilite de ANCOM în ultimii 10 ani au stimulat concurenţa, inovaţia şi investiţiile în piaţa de comunicaţii din România. Sub presiunea concurenţei, tarifele medii pentru apeluri au scăzut de 7 ori, iar consumul a crescut exponenţial".

Ciprian Negură, KPMG: "Statul va pierde peste 13 milioane de euro anual"

Potrivit lui Ciprian Negura, reprezentantul KPMG România, statul român va pierde în fiecare an taxe de 13,1 milioane de euro în urma aplicării tarifelor de interconectare propuse de ANCOM. Astfel, 3,6 milioane de euro ar urma să se piardă din necolectarea TVA, iar 9,5 milioane euro ca urmare a pierderii taxei pe profit, se arată într-un studiu realizat de KPMG România la solicitarea AOMR.

De asemenea, conform datelor din analiza KPMG, profitul operaţional EBITDA (profit înainte de dobândă, taxe, depreciere şi amortizare) al operatorilor va suferi o scădere de 60 de milioane de euro, iar scăderea veniturilor la nivelul întregii pieţe va fi de 206 milioane de euro. Ciprian Negură a mai declarat: "Reducerea este mai mare la capitolul venituri decât la capitolul costuri. Aceşti bani se taie direct de la fondurile alocate investiţiilor şi construirii de infrastructură".

Piaţa telecomunicaţiilor din România a început să intre în declin, conform studiului KPMG. Potrivit acestuia, penetrarea este în uşoară scădere, iar operatorii încep să se reinventeze. De asemenea, potrivit raportului, avem al doilea cel mai mic tarif din UE. În România, un minut de convorbie costă 2,2 eurocenţi, pe când media europeană este de 9,1 eurocenţi pe minut.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb