Privatizarea Institutului de Tehnică de Calcul (ITC) a provocat reacţii de protest din partea comunităţii ştiinţifice internaţionale. Profesorul doctor Peter A. Bruck, preşedintele organizaţiei internaţionale United Nations World Summit Award (WSA), a trimis scrisori de protest atât preşedintelui Traian Băsescu, cât şi premierului Călin Popescu Tăriceanu, în care acuză vânzarea "extrem de dubioasă" a ITC, partener al WSA, care poate duce, în opinia sa, "la distrugerea unuia dintre institutele de vârf ale României din domeniul tehnologiei informaţiei."
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a vândut, în luna septembrie, pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Tehnică de Calcul, în cadrul unui proces de privatizare câştigat de consorţiul Grupul Feroviar Român, format din "Transbordare Vagoane Marfă" SA şi Roşu Dorin Florin, cercetător ştiinţific. Potrivit prof. dr. Peter Bruck, acest consorţiu nu are nimic de-a face cu cercetarea în IT&C. "Suntem conştienţi că privatizarea sectorului de cercetare poate aduce un plus de dinamism, precum şi fondurile necesare cercetării, însă această privatizare trebuie făcută în favoarea celui mai bun candidat din punct de vedere profesional, criteriul financiar având o importanţă secundară", consideră Bruck. Acesta a adăugat că va informa şi Comisia Europeană asupra situaţiei ITC, prin intermediul doamnei Vivian Reading, comisarul european pentru societatea informatică, şi al lui Janez Potocnik, comisar european pentru ştiinţă, cercetare şi dezvoltare.
AVAS a scos la privatizare Institutul de Tehnică de Calcul în luna ianuarie 2007, la licitaţie participând cinci consorţii, din rândul cărora a fost ales Grupul Feroviar Român.
Profesorul dr. Peter A. Bruck este organizatorul competiţiei mondiale World Summit Award, manifestare în cadrul Conferinţei Mondiale pentru Societatea Informatică (WSIS), ce reuneşte cercetători şi dezvoltatori de IT&C din 168 de ţări.