45% dintre pacienţii români care au solicitat în primele 6 luni ale anului serviciile Wiener Privatklinik, spital inclus pentru al patrulea an consecutiv în clasamentul "World's Best Hospitals", au avut nevoie de diagnosticarea şi tratarea bolilor rare, în principal forme rare de cancer. Se estimează că 1.000.000 de români suferă de boli rare, însă doar 500 din cele peste 6.000 de afecţiuni cunoscute sunt înregistrate în România, subliniind nevoia de diagnostic şi tratament în străinătate, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
În România, deficitul de specialişti pentru anumite afecţiuni şi accesul limitat la tratamente sunt provocări pentru pacienţi, în special pentru cei cu boli rare, cum ar fi tumorile cerebrale, anumite afecţiuni oncologice, cum ar fi sarcomul, şi malformaţiile. La WPK, pacienţii români beneficiază de acces la o echipă de medici specializaţi clasaţi în top 2% cei mai citaţi oameni de ştiinţă din lume, inclusiv specialişti în boli rare. Acest lucru asigură pacienţii că primesc îngrijire la cel mai înalt standard.
Pacienţii din România aleg să fie trataţi la Wiener Privaklinik şi datorită accesului la tratamente şi medicamente de ultimă generaţie. În România procesul de înregistrare a unui nou tratament este unul lung, de 2 ani şi jumătate, în timp ce în Austria durează doar 3 luni. De asemenea, doar 34% dintre medicamentele orfane aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) sunt disponibile pacienţilor din România, comparativ cu ţări precum Austria, unde 77% dintre medicamentele orfane sunt accesibile.
,,La Wiener Privatklinik, suntem dedicaţi să oferim românilor cea mai avansată îngrijire medicală disponibilă. Ceea ce ne diferenţiază este accesul nostru la cele mai recente terapii, la cele mai moderne tratamente chirurgicale şi de radioterapie şi la cele mai noi medicamente, care măresc semnificativ ratele de supravieţuire şi îmbunătăţesc calitatea vieţii. În plus, pachetele noastre personalizate de control şi consultaţiile de second opinion sunt foarte solicitate de pacienţii români care caută soluţii de tratament complete şi inovatoare.", a declarat Thomas Peter Ebm, Managing Director, Wiener Privatklinik.
Provocările cu care se confruntă pacienţii români care suferă de boli rare sunt evidenţiate şi mai mult de lipsa registrelor cuprinzătoare. Cu doar 500 de boli rare înregistrate în România, din cele peste 6.000 de afecţiuni cunoscute, există o nevoie acută de îmbunătăţire a colectării şi gestionării datelor pentru a facilita o mai bună îngrijire a pacienţilor şi rezultate mai favorabile ale tratamentului. Se estimează că peste 1.000.000 de români sunt afectaţi de boli rare, în timp ce peste 30 de milioane de pacienţi sunt afectaţi în Europa.
Wiener Privatklinik înregistrează peste 12.000 de internări anual, aproximativ 45% fiind pacienţi internaţionali din peste 20 de ţări, în principal din Europa Centrală şi de Est. Anual, spitalul a internat peste 1.000 de pacienţi români, 60% dintre aceştia fiind bolnavi de cancer care au accesat serviciile oferite de WPK Central European Academy Cancer Center, cel mai complex centru oncologic privat din Europa Centrală şi de Est, potrivit criteriilor internaţionale standardizate.