Ţara noastră nu are cadastru şi trebuie să ţinem cont de faptul că, în 2018, vom avea obligaţia să depunem cererea unică de plată pe date cadastrale, a declarat, ieri, preşedintele Pro Agro, Emil Dumitru, citat de Agerpres.
Domnia sa a menţionat: "Cei care au participat la aprobarea Regulamentului nu au avut capacitatea să susţină specificitatea agriculturii româneşti. Din 2020, se discută de o plată unică pe fermă şi lucrul acesta va genera o serie de probleme pentru România. La 3,3% comision de garantare nu putem fi competitivi. Astăzi ar trebui să discutăm de un comision de garantare mult mai mic pentru a putea depune proiecte pe fonduri europene, altfel nu vom putea fi competitivi".
Pe acelaşi subiect, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, a subliniat că există posibilitatea ca 10% dintre proprietari să rămână fără pământuri, după cadastrare: "Punerile în posesie realizate cu ani în urmă au avut loc din birou sau cu ajutorul unor instrumente rudimentare. Astfel, au ajuns ca trei proprietari să se trezească pe acelaşi ţăruş, aceeaşi suprafaţă. S-ar putea ca 10% dintre proprietari să rămână fără pământuri, după cadastrare. Mai toate retrocedările care s-au făcut au avut loc cu acte false şi s-au luat suprafeţe vaste de teren".
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţa, în iunie 2015, că România va începe cadastrarea terenurilor agricole, deoarece din 2020 plăţile în agricultură se vor face pe exploataţie şi nu pe unitatea de suprafaţă.
Fondurile estimate de specialişti pentru cadastrarea celor 14 milioane de hectare se ridică la circa 30 de euro pe hectar.