• Pro
- Egiptul s-a declarat, sâmbătă, profund preocupat de escaladarea militară în Siria, care ar putea afecta siguranţa poporului sirian şi pune în pericol acordurile de reducere a tensiunilor, conform Reuters: "Republica Arabă Egipt îşi exprimă solidaritatea cu poporul frate sirian în aspiraţiile sale de a trăi în securitate şi stabilitate".
- Rusia a reacţionat dur, cerând convocarea Consiliului de Securitate al ONU. Kremlinul condamnă atacul - "o acţiune agresivă a SUA şi aliaţilor acestora".
- Rusia, China şi Bolivia au votat în favoarea proiectului de rezoluţie ONU propus sâmbătă de Rusia, care condamnă Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit pentru loviturile aeriene din noaptea precedentă asupra unor ţinte din Siria, informează Reuters şi AFP. Consiliul de Securitate al ONU nu a adoptat proiectul. (Alte patru ţări s-au abţinut, iar opt au votat împotrivă; pentru adoptarea unei rezoluţii a Consiliului erau necesare nouă voturi din cele 15 şi trebuia să nu existe niciun veto din partea unuia din cei cinci membri permanenţi - SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa).
- Iranul s-a plasat în tabăra Pro-al-Assad: Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat sâmbătă că "atacul din această dimineaţă împotriva Siriei este o crimă".
- China consideră că atacul desfăşurat de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei reprezintă o încălcare a normelor de drept internaţional şi îndeamnă toate părţile implicate să iniţieze un dialog, a transmis Ministerul de Externe al Chinei, conform agenţiei Reuters, invocată de presă.
• Contra
- Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că: "Raidurile vor reduce capacitatea regimului de a ataca populaţia Siriei cu arme chimice. NATO consideră folosirea armelor chimice o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale".
- România, prin Ministerul de Externe, afirmă într-un comunicat de presă că: "Acţiunea întreprinsă de SUA, Marea Britanie şi Franţa (...) constituie o reacţie fermă la atrocităţile soldate cu numeroase victime în rândul populaţiei civile din Douma, confruntată cu consecinţele devastatoare ale unui război care trebuie încheiat cât mai curând. România este solidară cu aliaţii şi partenerii săi strategici".
- Turcia a reacţionat prin intermediul preşedintelui Erdogan, afirmând că "Operaţiunea este corespunzătoare".
- Germania, prin cancelarul Angela Merkel, a precizat într-un comunicat de presă citat de Mediafax: "Susţinem acţiunea aliaţilor noştri americani, britanici şi francezi. Operaţiunea militară a fost necesară şi corespunzătoare".
- Canada, prin premierul său Justin Trudeau, a transmis: "Canada sprijină decizia SUA, Franţei şi a Marii Britanii de a acţiona împotriva regimului lui Assad. Vom continua să lucrăm cu partenerii noştri internaţionali pentru a investiga folosirea armelor chimice în Siria. Cei responsabili trebuie aduşi în faţa justiţiei".
- Marea Britanie, prin premierul Theresa May, a declarat că atacurile împotriva Siriei nu reprezintă o încercare de schimbare a regimului de la Damasc, adăugând că Londra şi aliaţii occidentali au încercat pe toate căile diplomatice să stopeze folosirea armelor chimice. "Nu este vorba de o intervenţie într-un război civil. Nu este vorba despre o schimbare de regim", afirmă Theresa May într-un comunicat emis sâmbătă dimineaţă, informează agenţia Reuters.
- Franţa, prin preşedintele Emmanuel Macron, a comunicat: "Franţa a procedat corect. Nu putem tolera ca folosirea armelor chimice să devină normalitate. Acest lucru ar fi o ameninţare imediată la adresa poporului sirian şi a securităţii colective", se arată în declaraţia semnată de Macron şi postată pe siteul preşedinţiei franceze.