PROBABIL ÎN OCTOMBRIE Preţul gazelor naturale livrate companiilor va creşte cu până la 10%

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 august 2011

Preţul gazelor naturale livrate companiilor va creşte cu până la 10%

Consumatorii industriali de gaze naturale vor plăti preţuri mai mari cu până la 10%, cel mai probabil din octombrie, potrivit angajamentelor asumate de Guvern în faţa FM, iar până la sfârşitul anului ANRE ar putea decide încă o majorare a tarifelor, au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Guvernul s-a angajat în faţa FMI să crească preţurile pentru consumatorii industriali în două etape, res-pectiv iunie-iulie şi trimestrul IV al acestui an, fără să fie specificate procentajele de majorare în scrisoarea de intenţie. "După ce în iulie preţul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici a crescut cu aproape 10%, cel mai probabil în octombrie va avea loc o nouă majorare, cu până la 10%", au afirmat sursele.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut Executivului să prezinte, până în luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preţurilor gazelor naturale până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei. Liberalizarea preţurilor vizează şi sectorul energiei electrice. Guvernul şi-a asumat în scrisoarea de intenţie cu FMI că va majora preţul gazelor pentru consumatorii non-casnici până la viitarea şedinţă a board-ului FMI, care va avea loc la sfârşitul lunii septembrie, potrivit unor surse apropiate discuţiilor dintre Guvern şi FMI.

Sursele guvernamentale au adăugat că distribuitorii de gaze au solicitat ANRE o majorare cu 27%, în etape, a tarifelor plătite de consumatorii industriali, dar procentul final de creştere va fi stabilit în urma negocierilor.

Populaţia nu va fi afectată direct de creşterea preţurilor gazelor livrate consumatorilor industriali, întrucât Guvernul şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au decis, în luna iunie, ca pentru o perioadă de nouă luni, res-pectiv între 1 iulie şi 31 martie 2012, consumatorii casnici să primeas-că mai multe gaze din producţia internă, mai ieftine cu aproape 40% faţă de cele din import, ceea ce va permite ca tarifele să nu creas-că. Prevederea vizea-ză şi menţinerea nivelului tarifelor pentru gazele naturale utilizate de producătorii de energie termică care livrează căldură populaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb