Comisia Europeană va opri procedura de infringement numai după ce Parlamentul va aproba Ordonanţa Guvernului de infiinţare a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglemntare în Comunicaţii (ANCOM), a spus joi preşedintele instituţiei Cătălin Marinescu.
"Este normal ca această procedură odată declanşată să continue până când sunt indicii clare că instituţia este independentă. Ea se va opri în momentul în care Parlamentul va aproba Ordonanţa de înfiinţare a ANCOM", a declarat Cătălin Marinescu.
În data de 29 ianuarie, Comisia Europeană a transmis României o scrisoare de punere în întârziere - prima etapă a acţiunii de infringement - pentru încălcarea obligaţiei de garantare a independenţei autorităţii naţionale de reglementare în domeniul comunicaţiilor.
Noua entitate, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, se înfiinţează prin reorganizarea Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii (ANC), care se desfiinţează. Noua entitate va funcţiona sub control parlamentar şi va fi finanţată integral din venituri proprii.
Aceasta va fi condusă de un preşedinte şi doi vicepreşedinţi, numiţi de preşedintele României, la propunerea Guvernului. Preşedintele Autorităţii va avea o indemnizaţie similară celei pe care o primeşte un ministru, iar vicepreşedinţii - la nivelul unui secretar de stat. Durata mandatului preşedintelui şi vicepreşedinţilor ANCOM este de şase ani, cu posibilitatea prelungirii pe aceeaşi perioadă, o singură dată. Personalul ANCOM este angajat pe bază de concurs.