Persoana nominalizată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nu se bucură de simpatie în rândul colegilor de breaslă.
Asociaţia "Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP)" i-a solicitat, ieri, ministrului de resort să evalueze activitatea de management a Adinei Florea, procuror-şef adjunct interimar la Secţia de investigare a magistraţilor.
Procurorii susţin că Tudorel Toader ar trebui să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la faptul că, din noua secţie înfiinţată în cadrul Parchetului General şi pe care ministrul Justiţiei doreşte să o transforme în direcţie, sunt scurgeri de informaţii din dosarele aflate pe rol.
AMASP afirmă că, din momentul în care Secţia de investigare a magistraţilor a prioritizat mai multe anchete "cu impact mediatic" - printre care se numără şi dosarul privind înregistrările din cadrul DNA Oradea - mai multe informaţii din dosare s-ar fi scurs către site-ul "Lumea Justiţiei" şi către postul Antena 3.
Punctul culminant a fost atunci când Adina Florea a anunţat data la care procurorii din cadrul DNA Oradea urmau să fie audiaţi. Astfel, la 9 ianuarie, procurorii respectivi au fost aşteptaţi de presă în faţa Parchetului General, fapt care, în opinia AMASP, constituie un fel de telejustiţie, pe care, în momentul candidaturii pentru şefia DNA, Adina Florea a condamnat-o, aşa cum de altfel a făcut-o în dese rânduri şi ministrul Tudorel Toader.
Faţă de această situaţie, AMASP îi solicită ministrului Justiţiei să ceară, în condiţiile legii, prin procurori anume desemnaţi, efectuarea unei evaluări a activităţii de management a Adinei Florea şi să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru efectuarea cercetării disciplinare prealabile şi a unui control la Secţia de investigare a magistraţilor.
Nu este primul caz în care Adina Florea este acuzată de furnizarea ilegală de informaţii. Amintim că, pe rolul CSM, se află şi o sesizare formulată de procurorul general Augustin Lazăr cu privire la desecretizarea ilegală a protocolului pe care acesta l-a încheiat în 8 decembrie 2016 cu directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig. Protocolul respectiv face parte dintre documentele secrete, aşa cum sunt ele definite de legislaţia în vigoare, şi îşi păstrează eticheta de secret şi în urma deciziei Curţii Constituţionale, de săptămâna trecută, care a stabilit că doar o parte dintre articolele acestui protocol încalcă actul fundamental al ţării.
Referitor la acest aspect, procurorul general Augustin Lazăr a menţionat că persoanele care se fac responsabile de descretizarea ilegală a acestui protocol şi de trimiterea lui către presă, trebuie trase la răspundere penală conform legii. Unul dintre suspecţi ar fi tocmai procurorul Adina Florea, care, înainte de a fi numită la Secţia de investigare a magistraţilor, s-a ocupat, în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, de situaţia documentelor secrete.
Sesizarea celor de la AMASP şi dosarul aflat pe rolul CSM privitor la Adina Florea pot constitui două motive temeinice pentru care preşedintele Klaus Iohannis să tergiverseze sau să respingă reînnoirea propunerii pe care ministrul Justiţiei a făcut-o cu privire la preluarea şefiei DNA de către Florea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2019, 03:16)
o gasca de doi bani procurorii nu inteleg ca suntem o tara libera,inca nu s-au trezit din stalinism sii din regimul fanariot.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2019, 08:23)
SRI își scoate de la naftalină toate asociațiile.
Apare aceeași goangă pe care marșează și Corega Lazăr, problema nu este ilegalitatea SRI, ci desecretizarea protocolului! :))))
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2019, 09:18)
Cât tupeu, cât nesimțire!
Ce au făcut procurorii când imaginea lor a fost total discreditată de niște nemernici din rândurile lor?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2019, 10:14)
Au făcut front comun, la ordinul mafiei securiste, vezi pozițiile CSM, secția pentru procurori.
3. # critică ????
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2019, 11:28)
Pt. Că lipsește LEGEA RĂSPUNDERII .... CU EA AR DISPARE TOATE SINECURILE .....