Producătorii de energie, chemaţi să finanţeze cablul submarin România-Turcia

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 31 ianuarie 2014

Producătorii de energie, chemaţi să finanţeze cablul submarin România-Turcia

Investiţia este estimată la jumătate de miliard de euro

Producătorii de electricitate controlaţi de stat sunt chemaţi să finanţeze compania de proiect pentru construcţia cablului submarin România-Turcia, ne-au spus mai multe surse din piaţă. Cablul submarin are rolul de a transporta energia între cele două ţări, România având un mare interes în export, în perspectiva construirii unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, acţionarii Hidroelectrica sunt convocaţi să aprobe participarea societăţii la compania de proiect "HVDCC România-Turcia" SA prin subscrierea şi vărsarea echivalentului în lei a unui număr de două milioane de acţiuni cu valoarea nominală de un euro.

Sursele noastre ne-au explicat: "Este vorba despre o primă fază în implementarea proiectului. Compania de proiect trebuie să realizeze studiul de fezabilitate şi să vadă dacă proiectul este fezabil şi la ce capacitate de transport. Dacă investiţia este rentabilă, atunci, cel mai probabil, se va trece la atragerea de investitori privaţi. Deocamdată, nu sunt cunoscute intenţiile Turciei şi disponibilitatea ei de finanţare. România a mai avut o tentativă de a implementa proiectul, dar a eşuat din cauza refuzului Turciei".

Sunt şi voci în piaţă care susţin că vor trece ani buni până să se concretizeze acest proiect de transport, care, pentru a fi realizat, are nevoie de un acord interguvernamental între România şi Turcia şi de contracte ferme de import-export.

Ministrul delegat pentru Energie Constantin Niţă şi omologul său din Turcia au semnat, recent, un Memorandum de Înţelegere între Departamentul pentru Energie al României şi Ministerul Energiei şi Resurselor Naturale al Republicii Turcia privind cooperarea în dezvoltarea interconexiunilor din domeniul energiei electrice între cele două ţări. Cu acea ocazie, domnul Niţă a declarat: "În urma discuţiilor din ultimul an, vizita Ministrului Taner Yildiz este un pas înainte în colaborarea noastră pentru interconectarea României şi Turciei. Principalul beneficiu al acestor interconexiuni este dat de crearea unei facilităţi alternative pentru schimbul de electricitate dintre cele două ţări".

Colaborarea cu Turcia reprezintă un element important pentru sectorul energetic din România, din perspectiva valorificării potenţialului de export, a mai spus ministrul Niţă, care a subliniat importanţa proiectului cablului submarin România - Turcia.

Proiectul construcţiei unui cablu submarin pentru transportul energiei din România către Turcia prin Marea Neagră ar putea fi viabil având în vedere preţul actual al energiei şi tehnologia, a declarat ministrului Energiei şi Resurselor Naturale din Turcia, Taner Yildiz. "Până acum, cablul nu era fezabil, dar având în vedere preţul actual al energiei şi noile tehnologii disponibile, este posibil", a subliniat domnia sa.

Dezbaterea asupra acestei investiţii a început în 2006, iar valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la jumătate de miliard de euro. Există opinii în piaţa de energie că proiectul a fost pus în stand-by din cauza opoziţiei Bulgariei, care exportă multă energie ieftină în Turcia, dar şi din cauza faptului că partenerii turci nu au dorit să participe cu finanţare.

Modelul Tarniţa

În AGA din 28 februarie, acţionarii Hidroelectrica trebuie să decidă participarea cu 8,9 milioane de lei la capitalul social al companiei de proiect pentru hidrocentrala Tarniţa (Hidro Tarniţa SA). Recent, Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Oltenia, a declarat că Departamentul de Energie analizează posibilitatea ca societăţile producătoare de electricitate controlate de stat să participe la compania de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa. Valoarea proiectului este estimată la circa 1,2 miliarde de euro.

Domnia sa a explicat că este nevoie de un capital de lucru de pornire pentru compania de proiect, cuantificat la 5-8% din valoarea totală a investiţiei. Potrivit lui Laurenţiu Ciurel, dintre acţionarii iniţiali ai companiei vor face parte Hidroelectrica, Electrica, Romgaz, Complexul Oltenia şi Complexul Hunedoara.

Se pare că Departamentul pentru energie vrea să facă rost de capital iniţial de lucru pentru cablul submarin pe modelul "Tarniţa". Conform unor surse din piaţă, şi alţi producători de energie îşi vor convoca AGA în curând pentru participarea la cele două proiecte.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. fara garantii din partea turciei ca vor cumpara curentul nu merita asumat riscul, nu am incredere in turci ca vor cumpara si daca vor cumpara ca vor oferi sufficient cat sa fie rentabil si pentru partea romana

    1. Daca avem atati bani de investit de ce nu am facut Tarnita sau poate este o noua "centura de siguranta" ca sa putem importa energie electrica de la turci intr-un viitor nu prea indepartat, ca sa oprim productia de energie electrica nationala care este poluanta, etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb