Producătorii agricoli autohtoni sus-ţin că preţul grâului a scăzut anul acesta, în medie, cu 20%, comparativ cu 2008, pe fondul crizei şi scăderii puterii de cumpărare, însă nu se aşteaptă la o scădere a preţului pâinii, din cauza nivelului ridicat al comerţului nefiscalizat din acest sector.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli (FNPAR), Viorel Matei, a declarat, pentru NewsIn, că preţul grâului este în aceas-tă toamnă cu 17,5-23% mai mic, pe fondul scăderii puterii de cumpărare cauzată de criza economică, comparativ cu alte ţări din Europa. Potrivit lui Matei, anul acesta producătorii vând grâul cu 40-42 de bani pe kilogram, comparativ cu 47-52 bani pe kilogram în toamna anului trecut. În plus, acesta a adăugat că, în prezent, în piaţă se dezvoltă un nou fenomen: procesatorii cumpără doar producţia necesară pentru două-trei luni, evitând să facă stocuri.
Viorel Matei a mai spus că în ceea ce priveşte pătrunderea pe pieţele externe, producătorii întâmpină dificultăţi din cauza diferenţelor de preţ faţă de grâul din alte ţări, care este mai ieftin.
"Cu toate că grâul din România are un preţ sub costul de producţie, un preţ mic, el nu poate concura cu preţurile din alte ţări pe pieţele externe, pentru că producătorii din aceste state pot vinde produsul cu un preţ mai scăzut, acoperind diferenţa din subvenţii şi din facilităţile de ordin financiar pe care le au la exporturi", a mai spus Matei.
De asemenea, Marcel Cucu, membru al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a declarat că în această toamnă producătorii agricoli vând sub preţul de producţie din cauza accesului greu în depozite. Astfel, potrivit acestuia, preţul grâului este în medie cu 29% mai scăzut în 2009, comparativ cu preţul din 2008, respectiv între 35-43 de bani pe kilogram, faţă de 55 bani pe kilogram în anul 2008.