PRODUCŢIE AGRICOLĂ ÎN SCĂDERE UŞOARĂ INS infirmă previziunile lui Daea

O.D.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 27 iulie 2020

INS infirmă previziunile lui Daea

Previziunile fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea, pentru anul 2019 sunt infirmate acum de datele oficiale. Valoarea producţiei ramurii agricole a scăzut anul trecut cu 3,8% faţă de anul precedent, la 89,997 miliarde lei, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Producţia vegetală a scăzut în 2019 cu 5,6%, la 62,96 miliarde lei, producţia animală a scăzut cu 0,7%, la 25,23 miliarde lei, în timp ce serviciile agricole au crescut cu 29,8%, la 1,79 miliarde lei. "În anul 2019, valoarea producţiei ramurii agricole a scăzut cu 3,8% comparativ cu anul precedent. Producţia vegetală a scăzut cu 5,6%, producţia animală a scăzut cu 0,7%, în timp ce serviciile agricole au crescut cu 29,8%", arată datele INS.

În anul 2019, structura valorii producţiei nu a prezentat modificări semnificative în comparaţie cu anul precedent, precizează INS. Ponderea producţiei vegetale a fost de 70%, ponderea producţiei animale de 28%, iar serviciile agricole au avut o pondere de 2%. Structura valorii producţiei vegetale în anul 2019, pe principalele grupe de culturi, prezintă următoarele diferenţe faţă de anul precedent: creşteri ale ponderilor valorii producţiilor au fost înregistrate la: cartofi (+1,9 puncte procentuale), plantede nutreţ (+0,3 puncte procentuale) şi legume, inclusiv pepeni (+0,3 puncte procentuale); scăderi ale ponderilor valorii producţiilor au fost înregistrate la: fructe şi struguri (-1,4 puncte procentuale), plante uleioase (-1,3 puncte procentuale) şi cereale (-1,2 puncte procentuale). Structura valorii producţiei animale în anul 2019, la principalele specii şi grupe de produse prezintă următoarele diferenţe faţă de anul precedent: creşteri ale ponderilor valorii producţiei au fost înregistrate la: porcine (+1 punct procentual) şi ovine şi caprine (+0,3 puncte procentuale); scăderi ale ponderilor valorii producţiei au fost înregistrate la: bovine (-0,2 puncte procentuale), păsări (-0,2 puncte procentuale) i produse obţinute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică (-0,2 puncte procentuale). Producţia ramurii agricole este determinată conform metodologiei Eurostat privind "Conturile Economice pentru Agricultură" şi cuprinde: valoarea tuturor producţiilor de produse agricole (inclusiv valoarea producţiei de vin obţinută în unităţile agricole care nu dispun de instalaţii industriale de vinificaţie) şi valoarea serviciilor agricole efectuate de unităţile specializate. Această producţie nu cuprinde: valoarea consumului de sămânţă din producţie proprie pentru culturile la care însămânţările se fac toamna, valoarea strugurilor utilizaţi în producţia de vin a unităţilor agricole care nu dispun de instalaţii industriale de vinificaţie, valoarea laptelui consumat de animale, valoarea ouălor puse la incubat şi pierderile la producători după recoltare. În plus, producţia ramurii agricole cuprinde valoarea activităţilor secundare neagricole neseparabile şi este diminuată cu valoarea laptelui transformat în derivate (produse obţinute din prelucrarea laptelui) în aceeaşi fermă. Activităţile secundare neagricole neseparabile sunt activităţi legate direct de producţia agricolă care nu pot fi separate de activitatea agricolă principală din punct de vedere al costurilor (de exemplu: producerea brânzeturilor în ferma zootehnică). Producţia ramurii agricole este exprimată în preţuri de bază (preţurile la producător la care se adaugă subvenţiile pe produs şi se scad impozitele pe produs) ale fiecărui an.

Toamna trecută, Petre Daea anunţa noi producţii record: "Vă dau nişte cifre: dacă în 2007 realizam, în România, la cereale păioase (orz, grâu, secară şi orzoaica de toamnă şi de primăvară) 4 milioane de tone, în 2008 aproape 9 milioane de tone, din 2017 şi până în 2019 în fiecare an am depăşit 12 milioane de tone. În 2007, am avut o producţie totală de 7,8 milioane de tone de cereale boabe, iar după 10 ani, în 2017, de peste 27 de milioane de tone, în 2018 - 31 de milioane de tone". Potrivit datelor anunţate în iulie 2019 de Institutul Naţional de Statistică, valoarea producţiei agricole în anul 2018 a crescut cu 7,2% comparativ cu anul precedent, iar în 2017 a fost cu 12,5% mai mare decât în 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb