PROFESORUL MIRCEA COŞEA: "Noul program al PSD - o viziune total incorectă asupra dezvoltării economiei"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Politică / 30 iunie 2017

"Noul program al PSD - o viziune total incorectă asupra dezvoltării economiei"

"Acest program introduce noi taxe şi impozite care sunt absolut sigur în defavoarea economiei"

"Schimbarea programului de guvernare demonstrează că s-a practicat o manipulare ordinară la adresa electoratului, care a fost ademenit cu promisiuni imposibil de realizat"

"Mă uit şi eu şi mă întreb dacă chiar există un cap limpede la partid, la guvern, la minister, care să judece lucrurile în evoluţia lor?"

Programul iniţial al PSD a fost o Fata Morgana, o invenţie utopică, un lucru imposibil de realizat, ne-a declarat profesorul Mircea Coşea, doctor în economie, adăugând că are obligaţia să-i mulţumească, astfel, PSD pentru faptul că i-a confirmat absolut 100% ceea ce declară de câteva luni de zile.

În opinia domnului Coşea, schimbarea programului de guvernare arată nu numai faptul că nu a existat o evaluare corectă a economiei, dar demonstrează că s-a practicat o manipulare ordinară la adresa electoratului care a fost ademenit cu promisiuni imposibil de realizat.

Domnul Mircea Coşea ne-a declarat: "S-a manipulat şi s-a speculat lipsa de informare a electoratului şi, mai ales, dorinţa fiecăruia dintre noi de a trăi mai bine. Ceea ce se întâmplă acum cu noul program al PSD este dovada faptului că PSD a câştigat pe nedrept alegerile, minţind".

Profesorul Mircea Coşea spune că noul program al PSD reprezintă o viziune total incorectă asupra dezvoltării economiei: "Pentru a mări posibilitatea populaţiei de a avea acces la venituri mai mari, fie salarii, fie pensii, trebuie să existe creată o bază, care se traduce, în termeni simpli, prin trecerea valorii adăugate prin diferite canale în bugetul statului, care trebuie să aibă disponibilitatea acoperirii acestor plăţi. Pentru a avea la buget acest lucru, trebuie creată o bază care înseamnă creşterea foarte importantă a locurilor de muncă în ramuri producătoare de valoare adăugată mai mare, în ramuri moderne, deci investiţii.

Nu poţi să mergi pe linia unor salarii şi a unor pensii mai mari, făcând un fel de cerc vicios - dau salarii mai mari, iau impozite mai mari, dau pensii mai mari, iau impozite mai mari şi le introduc în buget.

Acest lucru nu reprezintă creare de valoare, ci este învârtirea valorii, este impresia că se creează, dar, de fapt, economia stagnează, dacă nu chiar dă înapoi.

Acest nou program introduce noi taxe şi impozite care sunt absolut sigur în defavoarea economiei. De exemplu, taxa pe cifra de afaceri este mai mare, oricum ai lua-o, decât taxa pe profit şi, deşi domnul tânăr ministru de finanţe dă asigurări că firmele româneşti nu vor avea probleme, toate firmele vor avea de suferit.

Astfel, partea care revine firmelor pentru retehnologizare, pentru investiţii, va fi micşorată prin acest impozit".

În opinia domnului Mircea Coşea, este foarte greu de explicat de ce se elimină pilonul doi: "Explicaţia pe care ministrul de finanţe o dă este halucinantă: «Puteţi să treceţi la pilonul 1 sau pilonul 3». Pentru ce? Sunt lucruri diferite. De ce să plec acolo şi acolo? Singurul comentariu este că vor lua acest fond şi îl vor introduce în consum. Cele 10 miliarde de euro, câte sunt în acest fond, vor intra pe căi ocolite în plăţi de salarii şi pensii, pentru ca PSD şi ALDE să aibă îndeplinite promisiunile electorale.

Dacă ministrul de finanţe declară că fiecare depunător, fiecare participant, poate să îşi mute banii unde vrea şi ar fi mai bine să intre în fondul de stat nu înseamnă că banii intră într-o oală mare, din care nu mai ştii unde dai şi unde crapă?".

O altă caracteristică a acestui program, la fel ca la primul, este lipsa de logică, ne-a mai spus profesorul Mircea Coşea, adăugând: "Încep să mă tem că ne ducem la vale rău de tot. În noul program nu apare nimic în legătură cu fondurile europene, mă refer la nişte măsuri orientate direct spre fondurile europene, nu apare nimic în legătură cu politici de atragere a capitalului străin şi se mizează doar pe rotirea banilor din impozite, taxe şi din fel de fel de reduceri şi scăderi. Până la urmă, aceste reduceri de taxe pe care ei le programează, în primul rând cele ale TVA, care nu vor fi acum, ci peste un an sau doi, oricum ar fi, trebuie să fie privite cu rezerve pentru că gradul de colectare este mic.

Potrivit rezultatelor pe primele cinci luni, consumul creşte cu 9 şi ceva la sută şi, în consecinţă, colectarea ar trebui să se majoreze şi ea cu cel puţin 7% din TVA, dar nu creşte. Sunt nişte chestii de fond pe care nu le rezolvă noul program.

Mă uit şi eu şi mă întreb dacă chiar există un cap limpede la partid, la guvern, la minister, care să judece lucrurile în evoluţia lor? Economia nu este o fotografie la care te uiţi şi după aceea o pui în ramă, ci este un film care se desfăşoară în fiecare zi. Ei văd pe termen mediu şi lung unde vor duce lucrurile astea?

Nu sunt speriat că vom ajunge în situaţia Greciei, dar datele pe primele cinci luni ale anului arată că avem nişte asemănări extraordinar mari: cheltuielile de personal cresc mult mai mult decât acumulările la buget şi investiţii, iar acest lucru asta a fost o trăsătură a crizei greceşti.

PSD are evidenţa că nu poate îndeplini programul de câtva timp, probabil de la sfârşitul lunii mai, iar schimbarea de guvern a fost o încercare de a arunca pisica moartă în grădina primului guvern şi a lui Grindeanu, dar noul guvern, fiind în mare proporţie tot vechiul guvern, nu ştiu dacă avem vreo garanţie că lucrurile vor merge mai bine. Plus că, în noul guvern, avem nişte lucruri care trebuie studiate cu foarte mare atenţie: avem un domn care este legat de mafia rusă (n.r. potrivit unui articol din Adevarul publicat in 2015, Lucian Şova, noul ministru al comunicaţiilor, a fost partener de afaceri cu rusul Boris Golovin în Regional Romlines SA Bucuresti, o companie care se ocupa cu transportul rutier. Golovin este fost colonel în trupele Spetnatz - GRU - serviciul de spionaj al armatei ruse care s-a stabilit în România după 1990 şi care a înfiinţat, alături de oameni de afaceri ruşi Nova Bank, dar şi Centrul de Afaceri Româno- Rus). Pe de altă parte, domnul Marcel Ciolacu, mare monitor al guvernului, a fost foarte apropiat de filiera siriană (n.r. Marcel Ciolacu a primit funcţia de vicepremier fără portofoliu. Presa a scris că Marcel Ciolacu, şeful PSD Buzău, a fost partenerul de vânătoare al sirianului Omar Hayssam, condamnat pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor români în Irak). Acestea sunt lucruri care îţi dau de gândit când vezi că, încet- încet, mergem spre o destabilizare a statului şi spre o decredibilizare în exterior. Un astfel de program nou care nu aduce nicio soluţie pentru cei 2% din PIB către armată nu va fi bine privit nici în America, nici de către NATO".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. O fi zis Lia Olguta : "Marim salariile si gata, ii aburim noi!" si to[n]ti economistii partidului s-au luat dupa ea.Pai nu ce mare lucru si de aici s-a ajuns la manevre halucinante de la crescut salariile> pe principiul "sa le crestem ca sa avem de unde taia" ca marile "reforme" din Romania se fac cu prosti...

    "Profesorul" este printre autorii originari ai dezstrului Romaniei! Intrebati-l ce funtcii a avut pana in anul 2000?

    Apreciez opiniile domnului profersor.

    Pe de alta parte, daca privim lucrurile din punct de vedere al PSD, sare din nou in evident lipsa “capului limpede”. 

    PSD ne da inteles ca vrea s-o rupa cu trecutul inrobitor si sa faca poporul cu adevarat fericit. Si este un lucru rau? Sigur, nu. 

    Are posibilitatea sa faca a cest lucru? Sigur, da. Si ma gindesc ca acest lucru, faptul ca exista posibilitati, este posibil sa fi fost argumentat argumentat chiar de catre domnul profesor in cartea cu titlul “Banii Romaniei”, daca nu ma insel asupra titlului; carte pe care sper ca voi avea prilejul s-o citesc vreodata. :)) 

    Deci, Psd a promis bani romanilor. Mai trebuie sa faca rost de ei. Caile pentru realizarea acestui scop sunt neclare. Mai intii a biguit ceva privind “impozitul pe gospodarie”. A iesit un dezastru. 

    Acum ne vorbeste de “impozitul pe venit”. Sigur ca inlocuirea “impozitului pe profit”, greu de stapinit, ar fi o solutie simpla de a elimina ceva din jaful resurselor tarii existent la ora actuala.  

    Daca se va trece si la transformarea “economiei negre” in “economie alba”, pe cai stabilite de un “cap limpede” se va mai elimina o parte a jafului. 

    Daca se va elimina jaful practicat asupra bugetului de stat, daca in posturile de conducere si in general in posturile publice se vor pune oameni a caror competenta va fi stabilita pe baza de examen dat in fata unor comisii independente, si nu pe faptul ca Nicolicea sau Vasileasca este sotul/sotia, daca se vor face marile investitii atit de necesare in infrastructura, invatamint, sanatate, pe baze corecte, atunci soarele isi va revarsa cu folos lumina lui sanatoasa si stralucitoare asupra romanilor. 

    Dar, pentru ca toate aceste sa se intimple este nevoie acum ca si intodeauna de... un cap limpede, cel putin.

    ...suntem un popor atat de ciudat ( ma rog, cu conducatori atat de ciudati , complecsi ,adica...) incat nu incetez a ma tot intreba si minuna de ce nu alegem calea simpla, eficienta , desteapta in tot ce intreprindem ca popor , ci preferam calea grea, complexa, aventuriera ,plina de incertitudini ,distrugeri permanente a ce s-a construit deja , adica ne invartim vesnic in cerc construind si distrugand , si iar construind si iar distrugand !...De ce, oare ?...

    ...nu ma pricep si nu inteleg de ce sa ne epuizam construind acel nastrusnic Fond Suveran de Dezvoltare cand asa de multi analisti destepti au spus de nenumarate ori ca trebuie sa ai bani prea multi si cu care sa nu mai stii ce sa faci ca sa faci un astfel de Fond..., ( o tara araba care sta cu fundul pe munti de petrol si cash in dolari si Norvegia , parca, au asa ceva) , deci NOI sa facem asa ceva , noi - rupti in fund si peticiti si cu toaleta in curte, fara canalizare si fara lucruri elementare si care ne imprumutam din greu sa supravietuim de azi pe maine ... ?! 

    ...nu pricep si nu inteleg de ce nu facem un efort minim sa LUAM BANII PE GRATIS de la UE, adica acele zeci de MILIARDE DE EURO care ne asteapta , sunt pe ei eticheta ca ne apartin , ne asteapta cu nerabdare si enervare deja si nu trebuie decat ne miscam un pic si sa-i aducem in tara cu un efort mic/micut/mititel adica , si cu care putem face totul/ da'totul ! Autostrazi /autostrazi/autostrazi , apoi scoli, gradinite , drumuri feroviare , canalizare apa si gaze si etc si etc !...De ce sa se distruga ultimele mari companii nationale pe care le avem , sa le decapitalizam si sa le punem pe butuci si sa le vindem mai apoi si pe ele cu 2 lei/gramada CAND NU TREBUIE DECAT SA INTINDEM MANA si sa LUAM ZECILE DE MILIARDE care ne asteapta NERABDATOARE SA NE AJUTE TARA ?! ( asa a zis si dna Corina Cretu, si fostul presedinte Traian Basescu si cei mai destepti oameni din tara noastra, DECI , de ce nu alegem Calea simpla si eficienta SA CONSTRUIM TEMEINIC si DURABIL incepand , macar , DE-ACUM INCOLO ?!... 

    ...pricepe cineva de ce nu intindem mana dupa aceste zeci de miliarde care ne asteapta ca de destepti suntem destepti , ma rog, cel putin copiii tarii sunt destepti, alaturi de cateva milioane de cetateni simpli si de toate varstele si cateva zeci de politicieni , DECI - ce ne opreste sa alegem Calea cea mai simpla si desteapta sa aducem in tara zeci de miliarde de euro ?!....( un adevarat Program de guvernare ar face SI lucruri DESTEPTE si TRAINICE pt viitorul adevarat al copiilor tarii !!!). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb