PROFITUL A SCĂZUT CU CIRCA O TREIME Petrom îşi va revizui investiţiile pentru anul viitor

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 noiembrie 2014

Petrom îşi va revizui investiţiile pentru anul viitor

Conducerea Petrom a anunţat, ieri, o scădere de 34%, la 2,4 miliarde lei, a profitului net al companiei pe primele nouă luni faţă de perioada similară a anului trecut. Vânzările Petrom au fost de 16,1 miliarde lei, cu 11% mai mici faţă de primele nouă luni din 2013.

Directorul general al companiei, Mariana Gheorghe, a declarat: "Contextul de piaţă mai puţin favorabil şi cu volatilitate ridicată, ne determină să revizuim planurile de investiţii pentru 2015. Acestea vor fi anunţate pe 19 februarie 2015, odată cu rezultatele financiare ale Grupului pentru trimestrul al patrulea şi cu cele preliminare pe anul 2014".

Şi conducerea grupului OMV, acţionarul majoritar al Petrom, a anunţat că îşi reanalizează planurile de investiţii în contextul actual de piaţă, în care cotaţiile internaţionale pentru ţiţei au cunoscut o scădere puternică.

Vlad Vasilescu, analist financiar în cadrul Blue Rock Financial Services, ne-a precizat: "Rezultatele Petrom sunt foarte apropiate de estimările noastre. Cred că va fi o ajustare semnificativă a investiţiilor OMV, dar nu estimez că vor fi schimbări majore în sumele alocate României, având în vedere că operaţiunile Petrom de explorare de la noi din ţară, cele din Marea Neagră în special, sunt un punct strategic în dezvoltarea pe termen lung. Deocamdată, piaţa a reacţionat pozitiv la anunţul Petrom privind investiţiile şi cred că toţi investitorii vor aştepta să vadă în ce constă mai exact ajustarea planului investiţional".

Maxim Moldovan, analist financiar în cadrul Prime Transaction, ne-a spus, la rândul său: "Petrom a raportat rezultate conform aşteptărilor. Rezultatele SNP au fost influenţate negativ de menţinerea cererii slabe pentru produse petroliere, a scăderii preţurilor la petrol pe piaţa internaţională cu 8,7% faţă de trimestrul III 2013 şi a impozitului pe construcţii speciale".

Domnia sa a subliniat că activitatea de rafinare şi marketing, susţinută de marjele de rafinare mai mari şi performanţa operaţională superioară după finalizarea modernizării rafinăriei Petrobrazi, a avut o contribuţie pozitivă asupra profitabilităţii societăţii, compensând rezultatul negativ din activitatea de gaze şi energie şi rezultatele mai slabe din segmentul de explorare şi producţie.

Potrivit analistului Prime Transaction, programul de investiţii al grupului OMV Petrom pentru anii următori depinde de evoluţia preţului petrolului pe pieţele internaţionale (situat în prezent pe o tendinţă descendentă, pe fondul ofertei abundente din SUA şi cererii slabe la nivel global) şi de cadrul fiscal şi de reglementare, care este subiect de negociere între stat şi companie. "Explorarea rezervelor descoperite recent în Marea Neagră necesită investiţii majore, fapt ce plasează Petrom într-o poziţie favorabilă pentru obţinerea unui regim fiscal avantajos începând cu 2015", ne-a declarat Maxim Moldovan.

Pe termen mediu, investiţia în acţiunile Petrom (SNP) este atractivă, ca urmare a potenţialului semnificativ oferit de exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagră, apreciază analistul.

Mariana Gheorghe a apreciat, într-un comunicat, că disciplina financiară riguroasă a Petrom din ultimii ani şi alocarea strictă a capitalului au permis îndeplinirea obiectivelor pentru primele nouă luni, în pofida volatilităţii recente a preţului ţiţeiului: "În segmentul Explorare&Producţie, am reuşit să stabilizăm, în linii mari, producţia din România şi am implementat proiectele de investiţii planificate. În acest an am efectuat cele mai ample investiţii din activitatea de explorare de după privatizare, derulând un program complex de explorare, atât onshore, cât şi offshore, cu 9 sonde forate până în prezent. În Marea Neagră, evaluăm datele obţinute de la sonda Domino-2, în timp ce platforma Ocean Endeavour forează sonda de explorare Pelican South-1 pentru a testa o nouă structură geologică în perimetrul Neptun".

Potrivit conducerii Petrom, finalizarea modernizării rafinăriei Petrobrazi a generat creşterea planificată, de 5 USD/bbl (baril), a indicatorului marja de rafinare, ceea ce a contribuit la rezultatul îmbunătăţit al sectorului de Rafinare&Marketing. În schimb, mediul de piaţă în activitatea de gaze şi energie a rămas dificil, cererea de gaze şi preţurile la electricitate contractându-se.

Un cadru fiscal şi de reglementare stabil şi predictibil, favorabil investiţiilor, rămâne o condiţie-cheie pentru viitorul program de investiţii al Petrom, a subliniat doamna Gheorghe.

În trimestrul III al acestui an, preţul mediu al ţiţeiului Ural a înregistrat valoarea de 100,93 dolari/bbl, în scădere cu 9% comparativ cu perioada similară a anului viitor. Preţul mediu realizat la ţiţei a scăzut, de asemenea, cu 8%, atingând valoarea de 89,77 dolari/bb, conform sursei citate.

De asemenea, costurile de producţie ale Grupului în USD/bep (barili echivalent petrol) au crescut cu 10%, în principal din cauza creşterii costurilor în România şi scăderii producţiei din Kazahstan. În România, costurile de producţie în USD/bep au crescut cu 11%, iar în RON/bep au crescut cu 10% faţă de trimestrul III 2013, reflectând, în principal, noul impozit pe construcţii introdus în 2014, mai arată reprezentanţii Petrom.

Mariana Gheorghe a adăugat: "Ne aşteptăm ca preţul mediu al ţiţeiului Brent pentru întregul an 2014 să înregistreze o valoare medie de aproximativ 100 USD/bbl, în pofida volatilităţii recente din piaţă, iar diferenţialul Brent-Urals se anticipează că va rămâne relativ mic. Planurile de investiţii şi ţintele de producţie pentru anul 2014 ale OMV Petrom rămân în mare măsură neschimbate. Cadrul de reglementare pentru gaze şi energie electrică trece prin schimbări semnificative, cu impact puternic asupra rezultatelor financiare şi operaţionale ale companiei".

Consumul estimat de gaze naturale al României a scăzut cu 9%, în perioada analizată, în timp ce volumul vânzărilor de gaze ale Petrom s-a diminuat cu 23% comparativ cu trimestrul III 2013, când vânzările companiei au depăşit nivelul mediu aferent perioadei respective. "Cererea mai mare a industriei producătoare de îngrăşăminte chimice şi extinderea portofoliului de clienţi nu au putut compensa scăderea cererii din partea marilor companii de furnizare şi distribuţie de gaze şi utilizarea redusă a centralei de la Brazi comparativ cu trimestrul III al anului trecut", a subliniat conducerea Petrom.

Producţia brută estimată de energie electrică a României a crescut cu aproape 16% faţă de trimestrul III 2013, iar consumul naţional brut estimat a crescut cu 2%, în trimestrul III 2014 înregistrându-se exporturi- record (2,3 TWh balanţă netă estimată export-import).

Potrivit doamnei Gheorghe, schimbările regimului fiscal au un impact direct asupra operaţiunilor companiei: "Creşterile accizei pe carburanţi implementate în ianuarie şi aprilie 2014 sporesc presiunea asupra volumelor din activitatea de marketing din România. Noul impozit de 1,5%, aplicat la valoarea brută a construcţiilor, creează dificultăţi în ceea ce priveşte investiţiile din sectorul de ţiţei şi gaze. În acest sens, autorităţile iau în calcul reducerea acestui impozit la 1%, începând cu 1 ianuarie 2015. Anticipăm discuţii cu autorităţile române în vederea obţinerii unui cadru fiscal şi de reglementare stabil pe termen lung şi favorabil investiţiilor, discuţii care vor aborda sistemul de impozitare a hidrocarburilor şi taxele nou introduse".

OMV Petrom a alocat un buget de investiţii de peste 1,3 miliarde de euro euro pentru 2014, din care aproximativ 85% va fi dedicat proiectelor din segmentul explorării şi producţiei.

Gerhard Roiss, directorul general al OMV, a declarat, ieri, într-o teleconferinţă, că grupul austriac ar putea rata ţinta de producţie fixată pentru 2016, întrucât scăderea cotaţiilor petrolului îi afectează programul de investiţii.

Domnia sa a precizat: "Nu este vorba despre o schimbare de strategie a grupului, ci de o adaptare la contextul actual de piaţă. Vom reanaliza investiţiile programate pentru următorii 2-3 ani şi vom cunoaşte mai multe detalii la începutul anului viitor".

Bugetul total programat de OMV este de circa 4 miliarde de euro pe an până în 2016.

Pentru trimestrul III 2014, OMV a anunţat o creştere a profitului cu 6%, la 281 milioane de euro, precum şi o producţie cu 13% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb