"ArcelorMittal", cel mai mare producător mondial de oţel, şi-a redus cu 33% profitul brut în primele trei luni din anul curent, în contextul în care s-a confruntat cu scăderea preţului minereului de fier.
Profitul înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) obţinut de companie a scăzut la 927 milioane de dolari în trimestrul întâi din 2016, de la 1,38 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut. Analiştii prognozau un profit de 924,5 milioane dolari.
Pe întregul an curent, grupul siderurgic aşteaptă un câştig EBITDA de peste 4,5 miliarde de dolari.
În trimestrul întâi, "ArcelorMittal" a obţinut o pierdere netă de 416 milioane de dolari, comparativ cu 728 milioane de dolari în anul precedent.
Vânzările "ArcelorMittal" au însumat 13,4 miliarde de dolari în primul trimestru, cu 22% mai puţin decât în primele trei luni din 2015. Livrările de oţel ale companiei au fost neschimbate, atingând 21,5 milioane de tone.
"ArcelorMittal" a produs 14,1 milioane de tone de minereu de fier în perioada de raportare, cu 9,6% mai puţin decât în anul precedent.
Producătorii europeni din siderurgie sunt afectaţi puternic de principalul furnizor de profil din China, care a livrat cantităţi record de oţel, în condiţiile în care economia ţării asiatice încetineşte. Pieţele tradiţionale au fost inundate de oţel, ceea ce a dus la scăderea preţurilor.
"Rezultatele din primul trimestru reflectă foarte puternic condiţiile de operare dificile din a doua jumătate a lui 2015", a declarat Lakshmi Mittal, directorul executiv al "ArcelorMittal", adăugând că, de atunci însă, s-au putut observa îmbunătăţiri pe pieţele de bază ale companiei, care au ajuns la un nivel sustenabil.
Preţul oţelului a atins în luna februarie, în Europa, cel mai redus nivel din ultimii nouă ani, iar media din primul trimestru a fost cu 37% mai mică decât în anul anterior, potrivit Metal Bulletin Ltd. Preţul minereului de fier, utilizat în producţia de oţel, a scăzut cu 22%.
Acţiunile "ArcelorMittal" au urcat cu 50% anul acesta, la Bursa din Amsterdam, după un declin de 57% în 2015.