Profitul net al producătorului de energie "Nuclearelectrica" (SNN) a fost, în primul trimestru din 2017, de 84,05 milioane lei, în creştere cu 25,7% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Compania a raportat un profit net de 66,86 milioane lei în primele trei luni din 2016.
SNN precizează: "Creşterea profitului net de 25,7%, prin raportare la creşterea profitului brut din exploatare de 41,5%, este determinată de faptul că în trimestrul I al anului 2017 s-a înregistrat o cheltuială financiară netă de 1,83 milioane lei, faţă de perioada similară a anului 2016 când s-a înregistrat venit financiar net de 10,3 milioane lei, generată de diferenţele de curs valutar nete înregistrate".
Veniturile realizate pe piaţa de energie electrică aferente livrărilor de energie electrică din trimestrul I al anului 2017 sunt de 486,5 milioane de lei, mai mari cu 3,36% faţă de valoarea avută în vedere la întocmirea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2017 (porţiunea aferentă trimestrului I) şi mai mari cu 6,51% faţă de realizările din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cantitatea de energie electrică vândută pe bază de contracte, pe piaţă spot (PZU - Piaţa pentru Ziua Următoare şi PI - Piaţa Intra-zilnică) şi pe Piaţa de Echilibrare (PE) este de 2.789.218 MWh, cu 0,77% peste programul de vânzări, de 2.767.838 MWh.
Pentru anul în curs, valoarea totală a programului de investiţii al SNN este de 231,59 milioane de lei (fără componenta alocată plăţii serviciului datoriei). Ca şi în anii anteriori, investiţiile pe termen lung, aflate în curs de execuţie, au cea mai mare pondere. "Acest fapt se datorează necesităţii de modernizare/retehnologizare a unor sisteme, din considerente de natură economică (reduceri de consumuri specifice, îmbunătăţirea unor parametri caracteristici proceselor deservite, cu impact pozitiv asupra eficienţei), din considerente de natură legală/conformare - necesitatea implementării unor îmbunătăţiri asociate securităţii nucleare, protecţiei mediului şi securităţii muncii reprezentând cerinţe imperative venite din partea autorităţilor de reglementare din domeniul în cauză (exemplu: CNCAN şi Ministerul Mediului), precum şi pentru a răspunde necesităţilor de dezvoltare a sectorului energetic din România", explică societatea.
Cea mai mare valoare a programului de investiţii al SNN, de 196,76 milioane de lei, pentru anul 2017, este destinată Sucursalei CNE Cernavodă.
Gradul de realizare al programului de investiţii al Sucursalei CNE Cernavodă la finele trimestrului întâi al acestui an este de 18,25%.
Gradul total de realizare aferent primului trimestru al anului 2017, pentru întreg programul de investiţii al SNN (sediu şi sucursale în perioada ianuarie-martie 2017), este de 15,74%, în timp ce gradul de realizare la obiectivele majore de investiţii (Depozitul intermediar de combustibil ars, modernizarea şi extinderea sistemului de protecţie fizică şi îmbunătăţirea funcţiilor de securitate nucleară ale CNE Cernavodă în cazul evenimentelor dincolo de baza de proiectare) este 9,54%, mai mare decât nivelul ţintă minim aprobat pentru trimestrul I din 2017, de 5%, se mai arată în comunicatul companiei.
Ministerul Energiei este acţionarul majoritar al SNN, cu o participaţie de 82,49%.