Actualizare 11:28 OMV Petrom estimează că în 2016 preţul ţiţeiului va ajunge la 55 dolari/baril
Preţul ţiţeiului Brent va ajunge, în 2016, la 55 de dolari/baril, în 2017 la 70 dolari/baril, în timp ce din 2019 tariful ar putea ajunge la 85 dolari/baril, potrivit estimărilor OMV Petrom, date publicităţii joi.
"OMV Petrom şi-a revizuit estimările cu privire la preţul ţiţeiului, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Estimările de preţ pentru ţiţei Brent se situează în prezent la 55 dolari/baril pentru anul 2016, la 70 de dolari/baril pentru 2017, la 80 dolari/baril pentru 2018, şi la 85 dolari/baril, începând cu anul 2019. Revizuirea acestor estimări a condus la înregistrarea unei ajustări de depreciere de 786 milioane lei în T3 din 2015 în segmentul Upstream, în principal în relaţie cu active aferente producţiei", se notează în comunicatul Grupului.
Joi, la Bursa de la Londra, cotaţia barilului de petrol Brent, cu livrare în luna decembrie, era în scădere cu 0,3%, la 48,73 dolari.
Petrolul Brent, specific zonei europene, este un amestec de diferite feluri de ţiţei extrase din 19 zăcăminte din Marea Nordului, cu conţinut de 0,37% sulfuri. Acesta este utilizat la producerea de carburanţi.
Pe de altă parte, compania menţionează că la Adunarea Generală a Acţionarilor din data de 28 aprilie 2015 acţionarii OMV Petrom au aprobat distribuirea de dividende pentru anul financiar 2014, în sumă brută de 634 milioane lei (0,0112 lei/acţiune). Plata dividendelor a început pe data de 12 iunie 2015.
Conform rezultatelor financiare publicate joi de companie, în primele nouă luni ale acestui an, profitul net s-a situat la 991 milioane de lei, în scădere cu 59% comparativ cu cel consemnat în perioada similară din 2014, care s-a ridicat la 2,407 miliarde lei.
---------
Actualizare 10:01 OMV Petrom estimează că cererea de gaze din România în 2015 va fi sub nivelul din 2014
OMV Petrom estimează că cererea de gaze din România în acest an va fi sub nivelul consemnat în 2014, situaţie care va duce la creşterea concurenţei şi la o presiune suplimentară asupra preţurilor şi a marjelor, potrivit unui comunicat de presă al companiei.
"Piaţa de gaze şi electricitate, precum şi cadrul de reglementare din România, se estimează că se vor menţine volatile, ceea ce ar putea influenţa negativ rezultatele financiare şi operaţionale ale Grupului. Estimăm cererea de gaze naturale din România în 2015 să fie sub nivelul din 2014, ceea ce va conduce la creşterea concurenţei şi la o presiune suplimentară asupra preţurilor şi a marjelor. Pe piaţa de energie electrică, ne aşteptăm ca cererea în 2015 să fie relativ stabilă comparativ cu 2014, iar preţurile să crească uşor, în timp ce marjele medii vor înregistra valori scăzute", se menţionează în comunicat.
De asemenea, OMV Petrom se aşteaptă ca preţul mediu al ţiţeiului Brent să înregistreze o valoare medie de 5-60 dolari/baril în acest an, conform sursei citate.
"În T4/15, se estimează că marjele de rafinare vor scădea faţă de nivelul înregistrat în primele nouă luni din 2015, ca efect al scăderii sezoniere a cererii şi al persistenţei supracapacităţii de rafinare pe pieţele europene. În comerţul cu amănuntul, se preconizează că preţurile mai reduse ale produselor petroliere, ca efect al scăderii cotaţiilor ţiţeiului, vor susţine cererea, însă concurenţa se va menţine crescută", informează comunicatul OMV Petrom.
Potrivit companiei, câteva amendamente ale cadrului general de taxare din România au fost aprobate şi vor intra în vigoare în perioada 2016 - 2017.
"Impozitul pe construcţii este vizat a se menţine la nivelul de 1% pe parcursul anului 2016 şi a fi eliminat începând cu anul 2017. În plus, conform declaraţiilor autorităţilor, se preconizează măsuri suplimentare în ceea ce priveşte sistemul de taxare pentru activitatea de explorare şi producţie, consultări publice urmând să aibă loc înainte de punerea în aplicare a noilor măsuri. În plus, aşa cum am subliniat şi în trecut, investiţiile viitoare rămân dependente de un cadru fiscal şi de reglementare stabil şi favorabil investiţiilor pe termen lung, precum şi de fundamentele de piaţă adecvate", explică reprezentanţii companiei.
-------
OMV Petrom a avut la nouă luni un profit net de 991 milioane lei (223,1 mil.euro), în scădere cu 59% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, vânzările coborând cu 16%, la 13,62 miliarde lei (3,06 mld. euro), după ce preţul ţiţeiului la nivel internaţional s-a înjumătăţit faţă de cotaţiile din 2014, potrivit raportului preliminar al OMV pe trimestrul III al anului.
Directorul general al companiei, Mariana Gheorghe, a declarat: "În primele nouă luni din 2015, performanţa financiară a Grupului a fost sever afectată de scăderea cu aproximativ 50% a preţurilor ţiţeiului comparativ cu perioada similară a anului precedent. Într-un mediu de piaţă cu preţuri mici la ţiţei ce ar putea dura, am decis să ne reducem estimările privind preţul viitor al ţiţeiului, ceea ce a determinat ajustări de depreciere ale unor active din segmentul Upstream. Efectul negativ din Upstream a fost doar parţial compensat de rezultatele bune din Downstream, datorate modelului nostru de afaceri integrat şi susţinute de marjele de rafinare îmbunătăţite, precum şi de cererea de produse crescută".
Ea a adăugat că OMV Petrom a continuat să-şi limiteze cheltuielile de capital şi costurile operaţionale.
Producţia de hidrocarburi a grupului s-a menţinut stabilă faţă de anul precedent, ca urmare a investiţiilor şi descoperirilor anterioare, care au compensat declinul natural şi nivelul actual redus al investiţiilor, potrivit raportului preliminar al OMV pe trimestrul III al anului.
"În parteneriat cu ExxonMobil, am continuat activităţile de explorare în blocul Neptun Deep: anul acesta am finalizat patru sonde şi am început forajul la cea de-a cincea. Vom continua să ne ajustăm nivelul de activitate, menţinând totodată o poziţtie financiară solidă. În plus, aşa cum am subliniat şi în trecut, investiţiile viitoare rămân dependente de un cadru fiscal şi de reglementare stabil şi favorabil investiţiilor pe termen lung, precum şi de fundamentele de piaţă adecvate", a mai spus Gheorghe.
1. In Austria la schi
(mesaj trimis de Theraflu în data de 05.11.2015, 10:24)
Profitul din Romania se duce la schi in Austria !
Cand scade si la pompa pretul ?
Cum dracu e mai ieftin carburantu la Socar si altii care sunt la distante apreciabile de Romania , decat la Petrom? Doar nu vine petrolul din Austria !
Fiscul ar trebui sa puna lupa pe hotii astia de OMV si altii care opereaza profitul ca ei cu preturile lor de transfer !
In jurul a 3RON ar trebui sa fie pretul la pompa !
O fi mai semnat ceva ponta cu redeventele pentru petrom inainte sa demisioneze ?
1.1. sa ai grija (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 05.11.2015, 12:55)
si sa spui ca esti prieten cu Ponta. Primesti cazare, mancare si pe Conchita sa te amuze. De cand Ponta a salvat, temporär bineinteles , OMV de spectrul insolventei exista doar un singur personaj si anume Kaiserul Franz Josef caruia schnitzelarii trebuie sa-i fie mai recunoscatori. Uitr imbecilitate , adica sa ai Profit de 36 milioane pe concern si pierderi de 100 tot pe concern, Insa atribuibile doar actionarilor. N-ai si zu fifty cent sa pui la un Telefon sa nu intre in faliment? Nu de alata da printesa Sissy a lui Gheorghe sa nu ramana fara titlul princiar si o fura vreun cazac sau print al desertului...
1.2. Iesirea la mare (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 05.11.2015, 13:34)
Bine ca niu se mai plange doamna gheorghe de inexistenta iesirii la mare pentru Arpechim. Acum Petrom are un plan de dezvoltare foarte bun pentru tara lui Andrei, centrala electrica unde sa arda gazul, upstream, downstream, offshore si investitii suveica multe multe pentru Romania : dai 3 lei pe o investitie facuta cu bani furati din Romania,1 leu ramane in Romania 2 lei merg in Austria la schi cu marsruta de vagoane !
Bine ca avem iesire la mare pentru ca atunci cand se alimenta cu apa de mare la pompa vom avea si noi de unde ! Ce vor face atunci cei care nu au iesire la mare ?
1.3. Finantarea a fost aprobata (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 05.11.2015, 14:57)
Dragul meu Theraflu. Pentru ce crrezi ca au amortizat extraordinar un miliard. Deci cumpara-ti te rog un iaht cu motor si fa contract cu un capitan de vas de mare tonaj. Senalul navigabil o sa fie mai ceva ca Panama, deoarece in 2004 la privatizare a fost la obiect de activitate si codul CAEN 6311 pentru MANIPULARI, pe langa 5540 pentru baruri. Cand am auzit pe domnul Roiss ca a restructurat Petrom m-am gandit ca a lintrecut masura dorind sa contribuie la cresterea veniturilor din 5540. Cand a spus ca in 2004 Petrom era o Firma pe pierderi m-am gandit ca vrea sa impulsioneze aegmentul 6311. Si acum expresia zilei SKL adica sich kaputt lachen Este fenomenul care va xuprinde expertii finaciari cand vom rasfoi raportul OMV la 9 luni. Te pup si ai grija. de iaht