Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 489,3 milioane lei, în scădere cu 13,1% faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, de 563 milioane lei, conform datelor financiare remise Bursei de Valori Bucureşti.
Potrivit reprezentanţilor societăţii, comparativ cu perioada similară a anului precedent performanţele societăţii au fost afectate în principal de diminuarea cererii de consum a gazelor naturale pe piaţa din România cu 4,36%, cu reflectarea în scăderea livrărilor Romgaz cu 2,5%.
Cifra de afaceri s-a diminuat cu 0,1%, ajungând la 1,363 miliarde lei, în timp ce veniturile au crescut cu 1,3%, la 1,316 miliarde lei şi cheltuielile cu 13,8%, la 706,3 milioane lei.
Producţia de gaze naturale înregistrată în primul trimestru al anului 2016, influenţată în mod direct de scăderea cererii pe piaţa de gaze, precum şi de temperaturile mai ridicate înregistrate în lunile ianuarie şi februarie, a fost de 1,374 miliarde mc, cu 3% mai mică faţă de cea programată şi respectiv cu 4,3% sub cea înregistrată în perioada similară a anului precedent.
Prin introducerea în exploatare a descoperirilor Frasin-Gura Humorului şi Caragele producţia de condensat înregistrată a fost cu 7,1% mai mare în perioada analizată comparativ cu perioada similară a anului 2015.
În primul trimestru, energia electrică produsă de CET Iernut a crescut cu 93,8%, ca urmare a funcţionării cu preponderenţă cu un grup de 200 MW putere. Cota de piaţă a crescut de la 0,96% (T1 2015) la 1,96% (T1 2016), conform datelor Transelectrica, citate de Agerpres.
Şeful Direcţiei de Dezvoltare Afaceri din cadrul Romgaz, Vlad Pavlovschi, a declarat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că producătorul intern de gaze a ajuns în prezent să nu mai poată vinde întreaga producţie, întrucât în România au fost aduse gaze din import care le concurează la preţ pe cele de producţie internă.
"Am ajuns în situaţia în care producem mai mult decât vindem, întrucât suntem concuraţi de gazele de import, ce vin cu un preţ care nu neapărat reflectă efortul producătorului extern. Aceasta este o problemă pentru producătorii interni, întrucât există un procent de 7-8% din consum care nu este acoperit de producţia internă, ci vine din import", a spus oficialul Romgaz.
Întrebat dacă există posibilitatea închiderii unor sonde din această cauză, Pavlovschi a răspuns: "Nu excludem acest lucru. Orice este posibil".
El a subliniat şi faptul că existenţa supraimpozitării de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizare creează un dezavantaj şi mai mare în faţa importatorilor de gaze. Situaţia este agravată şi de scăderea consumului din piaţă.