Prognoza de inflaţie a Băncii Naţionale a României pentru acest an a fost urcată la 3,5%, de la 2,6%, în timp ce, pentru 2011, Banca Centrală estimează o creştere a preţurilor cu 2,7%, potrivit Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Acesta a prezentat, vineri, "Raportul trimestrial asupra inflaţiei", precizând că unul dintre motivele care au influenţat prognoza a fost creşterea accizelor la tutun.
Contribuţia inflaţionistă a componentelor IPC (indicele preţurile de consum) arată un impact de 6,5% la produsele din tutun, 4,5% la combus-tibili, 3,5% la legume, fructe şi ouă şi 1,5% la preţurile administrate, potrivit BNR.
Ţinta de inflaţie de 3% pentru 2011 a fost reconfirmată de guvernatorul BNR.
• Incertitudinea planează asupra evoluţiei inflaţiei
Deşi situaţia politică s-a îmbunătăţit, Mugur Isărescu a catalogat anul 2010 ca fiind unul greu, dar pentru care previziunile Băncii Centrale sunt optimiste. Domnia sa este de părere că, în ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei în România, o situaţie de mare incertitudine se va menţine.
Potrivit lui Isărescu, anticipaţiile inflaţioniste au acţionat contradictoriu la începutul acestui an, ceea ce a determinat schimbarea previziunilor.
• Reluarea creditării nu va avea un impact semnificativ asupra inflaţiei
În ceea ce priveşte reluarea creditării, guvernatorul BNR a apreciat că aceasta nu va avea un impact semnificativ asupra inflaţiei: "Activitatea de creditare nu vedem că ar putea să ne creeze presiuni. Băncile sunt încă destul de reticente. Mai devreme sau mai târziu, creditarea va fi reluată diferenţiat, în funcţie de bancă, dar aceasta nu va avea un impact major asupra inflaţiei".
În opinia guvernatorului BNR, deficitul bugetar stabilit pentru 2010, de 5,9% din PIB, este rezonabil, acesta fiind un element cheie în acordul României cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Domnia sa a mai menţionat că încadrarea deficitului bugetar din 2009, în limitele convenite în acordul încheiat cu FMI, CE şi BM, va fi o cauză potenţială de abatere a inflaţiei. De asemenea, guvernatorul BNR a menţionat că deviaţia negativă a PIB-ului va fi influenţată de presiunile concurenţiale scăzute pe pieţele factorilor de producţie, reducerea preţurilor de vânzare, scăderea aversiunii faţă de risc a investitorilor străini.
În ceea ce priveşte cursul se schimb, oficialul BNR a apreciat că o volatilitate rezonabilă a acestuia este benefică pentru economie, amintind că BNR nu practică o politică de flotare liberă.