PROGNOZĂ COMISIA EUROPEANĂ: România, cea mai mare creştere economică din UE în 2021

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 iulie 2021

România, cea mai mare creştere economică din UE în 2021

Economia României va creşte cu 7,4% în 2021 şi cu 4,9% în 2022, conform previziunilor interimare din vara anului 2021, publicate ieri de Comisia Europeană, după ce în urmă cu două luni experţii de la Bruxelles estimau doar un avans de 5,1% anul acesta şi de 4,9% anul viitor.

Imediat după anunţul Comisiei Europene, premierul Florin Cîţu a scris pe pagina oficială de Facebook:

"Am promis, am făcut! Comisia Europeană estimează o creştere economică de 7,4% în 2021 pentru România. Cea mai mare creştere economică din UE! Sectorul privat a răspuns pozitiv la măsurile implementate până acum şi are încredere că ne vom ţine de toate reformele anunţate".

Prognoza de vară a Comisiei Europene confirmă faptul că România se află pe drumul cel bun, dar materializarea estimărilor de creştere depinde de menţinerea echilibrului şi prudenţei în privinţa cheltuielilor publice şi de valorificarea fondurilor europene, afirmă ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

"A fost publicată prognoza de vară a Comisiei Europene şi aduce noi veşti bune pentru ţara noastră. Comisia Europeană a revizuit semnificativ prognoza de creştere economică pentru România în 2021, la 7,4%. Această estimare este cu 2,3 puncte procentuale mai mare faţă de prognoza din primăvară, de 5,1%, şi plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană, urmată de Irlanda, cu 7,2%. Totodată, estimările Comisiei Europene indică o creştere economică de 4,9% pentru ţara noastră în anul 2022. Aceste prognoze confirmă faptul că România se află pe drumul cel bun, însă materializarea acestora depinde de menţinerea unei atitudini de echilibru şi prudenţă în privinţa cheltuielilor publice, dar şi de valorificarea fondurilor europene aflate la dispoziţie. Aşadar, ajustarea fiscal bugetară asumată de România presupune în continuare eforturi susţinute de consolidare fiscală", a scris Nazare, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a reiterat solicitările adresate ordonatorilor de credite în cadrul şedinţelor de Guvern să folosească cu maximă eficienţă fondurile europene şi să identifice oportunităţi de a face economii.

"Ajustarea pozitivă a estimărilor de creştere economică nu justifică solicitări de cheltuieli suplimentare", a punctat ministru

Conform experţilor de la Bruxelles, performanţa economiei româneşti a fost solidă în primul trimestru din 2021. PIB-ul a crescut în ritm trimestrial cu 2,8%, sprijinit în principal de consumul privat şi de investiţii. În contrast, exporturile nete au fost semnificativ negative, reflectând cererea externă slabă şi întreruperile din lanţul de aprovizionare, apreciază Executivul comunitar.

Încrederea consumatorilor şi a oamenilor de afaceri a rămas solidă până acum. Consumul privat este aşteptat să rămână extrem de robust, sprijinit de ridicarea restricţiilor, în special în sectoarele afectate sever de pandemie, cum ar fi domeniul artelor spectacolului, divertisment, restaurante şi hoteluri, precum şi de creşterea relativ solidă a salariilor în primele luni ale anului, previzionează Executivul comunitar.

Investiţiile vor rămâne solide în perioada 2021-2022, sprijinite atât de sectorul public cât şi de cel privat. Continua creştere a comenzilor sugerează că activitatea industrială se va extinde în următoarele luni. Exporturile ar urma să se îmbunătăţească în linie cu redresarea principalilor parteneri comerciali ai României, dar contribuţia exporturilor nete la creştere ar urma să rămână negativă în perioada 2021-2022, avertizează Comisia Europeană. Avansul economiei româneşti va continua în 2022, deşi într-un ritm mai lent.

Potrivit Executivului comunitar, creşterea semnificativă a preţului energiei precum şi redresarea cererii vor spori presiunile inflaţioniste în 2021. Rata anuală a inflaţiei a crescut de la 1,8% în decembrie 2020 la aproximativ 2,7% în aprilie 2021, iar pe ansamblul acestui an ar urma să se situeze la 3,2%, urmând să scadă uşor la 2,9% în 2022, în urma atenuării impactului creşterii preţului energiei şi a încetinirii cererii, a informat Comisia Europeană.

Conform prognozei Comisiei, în Uniunea Europeană economia ar urma să înregistreze o expansiune de 4,8% în 2021 şi de 4,5% în 2022, iar rata inflaţiei va ajunge la 2,2% în 2021 şi la 1,6% în 2022.

Evoluţia pandemiei şi a măsurilor restrictive asociate continuă să genereze incertitudini şi riscuri considerabile la adresa perspectivei inflaţiei, cel puţin pe termen scurt, date fiind încetinirea puternică a ritmului vaccinării pe plan intern şi tendinţa de răspândire în unele ţări europene a variantei mai contagioase de coronavirus (Delta), avertizează Banca Naţională a Românieie (BNR). Banca Centrală arată: "Cele mai recente evaluări relevă perspectiva creşterii ratei anuale a inflaţiei pe orizontul scurt de timp la valori mai înalte decât cele evidenţiate în cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din mai 2021, sub impactul tranzitoriu mai puternic al factorilor pe partea ofertei. Determinante sunt majorările mai ample ale preţurilor produselor energetice, în principal ale gazelor naturale şi energiei electrice".

Surse de incertitudini şi riscuri rămân, de asemenea, conduita politicii fiscale şi absorbţia fondurilor europene, în special a celor aferente programului Next Generation EU. Din această perspectivă, importante sunt proxima rectificare bugetară şi strategia de consolidare bugetară prezumată a fi elaborată până în toamnă, conform recomandărilor instituţiilor europene, precum şi aprobarea de către CE a Planului naţional de redresare şi rezilienţă., mai evidenţiază BNR. Conform acesteia, pe piaţa muncii, evoluţiile recente sunt mai favorabile decât cele anticipate, inclusiv la nivelul intenţiilor de angajare, dar persistă incertitudini legate de perspectiva situaţiei epidemiologice şi de implicaţiile sistării programelor de sprijin guvernamental. Riscuri suplimentare vin din tendinţele sincronizate de creştere a cotaţiilor multor materii prime, de natură să accelereze inflaţia pe plan mondial.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. "În contrast, exporturile nete au fost semnificativ negative, reflectând cererea externă slabă şi întreruperile din lanţul de aprovizionare"...deci cereerea externa este slaba si analfabetul asta vede "crestere economica" :-)...Va fi urgie la iarna fara crestere economica si cu preturile la utilitati deja crescute cu 25%...Doar "sobolanii" din Bucuresti si din toate structurile o vor duce bine

    cea mai mare crestere din UE ruleaza pe deficite periculoase!

    daca se taie conducta cu bani .... nu o sa fie frumos ce urmeaza. 

    recomand lui Florin Citu sa ajusteze de urgenta deficitul mentinand (partial) cresterea economica!  

    Romania traieste periculos in aceste momente.... "a la Tariceanu" in 2007-2008! ... deficite mari, economie cu evolutie de avion de vanatoare in atac .... dar.... "running on fumes" si pe datorie!  

    Mare grija ce faci, Florinache!  

    Da jos deficitul!

    Trebuie sa reusesti sa o faci pana in martie/aprilie 2022 (cel tarziu) altfel am belit mataranga! :) .... si asta in conditiile mentinerii cresterii economice (mai mica dar mai sustenabila)... dar sa fie crestere economica!  

    1. O sa fie un film de succes. Urmeaza:

      - salarii si pensii taiate sau blocate la nivel 2020. Vinovati peeeseeedeee si virusul chinezesc. 

      - credite luate cu cele mai mari dobanzi 

      - ajutoare de stat tot mai mari oferite multinationalelor 

      - o gasca de smecheri o sa aranjeze caderea guvernului 

      - legendarul citu o sa fie angajat pe la niste borfashi internationali. Nu la rusi precum schroder, la aia buni de prin vest.

      - tefelistii bucurosi ca nu mai vine veo, se vor concentra pe educatia lgbtq pentru copii, valurile 8 si 9, incalzirea globala si protectia sobolanilor din Bucuresti.  

      Citat: "am belit mataranga! :)"

      Nostradamus care esti, mai traiesti?! 

      ...din plin, aproape de natura! :)

      Stii ce fain e?  

      De la localnici ai auzit de lapte la 2 L de la vaca sa coste 3 lei?  

      sau 10 oua tot 3 lei? 

      sau rosii 2 lei kg? din gradina. 

      cirese 3-4-5 ron / kg in functie de calitate 

      :) 

      firele de rafie ale sacosei mele in care am carat peste 200 mii euro ... se infioara placut la astfel de preturi :)  

      Traiesc bine mersi ! :)  

      vedeti ca am intrat in semestrul 2 / 2021 !  

      urmeaza schema aia cu vaccinarea obligatorie!  

      o sa va ia pe grupuri profesionale!

      daca nu protestati o sa va ucida prin vaccinare!  

      gasca de smecheri care o sa-i dea jos , este aceiasi care i-a adus , gasca cu epoleti ! in rest le-ai nimerit pe toate !

    Articol cu declaratiile unui zombie! Nazare tocmai isi face bagajele!

    Incredibil - toata Romania crapa, preturile sunt tot mai mari la orice, nu se vede nicaieri niciun progres sau vreun semn de bine la nivel individual, dar cifrele arata spectaculos..

    De bine ce ne merge, Raluca Tzurcan se gandeste sa impoziteze si mai crunt subzistenta - lucratorii cu ziua prin gospodariile oamenilor, care castiga de pe o zi pe alta.  

    Este o minciuna oribila. Deflatorul PIB este subestimat cu cel putin 3, poate 4%. Ca calculul PIB-ului real, escrocii de la INS comunica minciuni catre Eurostat. In capul lor, inflatia este doar 3% sau sub 3%. Rade lumea cand SUA a anuntat inflatie de 5%

    "CPI May 2021 jumps 5%, fastest pace since summer of 2008" 

    Hai sa fim seriosi? Daca SUA are inflatie de 5%, cine dracului mai crede deflatorul publicat de infractorul Citu, de mitomanul Citu? Romania sa aiba la leu inflatie de doar 3% sau sub 3%? CINE DRACULUI MAI CREDE DATELE ROMANIEI? Infractorule Citu. 

    1. Iar la aceasta minciuna, la aceasta infractiune, sunt complice si cei din Consiliul Fiscal dar si Isarescu de la BNR. O ticalosie pe fata.

      Ei stiu foarte sigur ca nu se va schimba coalitia de guvernare cel putin 3 ani de zile si ca pot falsifica datele statistice cat vor. Nimeni nu ii opreste pe nemernicii acestia.

      Citat de pe blogul lui Citu din 2015 despre metodele de falsificare a PIB.

       

      "Exista o problema. Deflatorul, un indicator al preturilor in economie, nu este observat sau masurat. Deflatorul este estimat. 

      Iar acum partea interesanta si foarte greu de crezut. Cifrele de mai sus reprezinta a doua estimare a PIB-ului pentru trimestrul 2. La prima “citire” PIB nominla scadea doar cu 1% fata de trimestrul 1. Astfel desi dinamica trimestriala PIB nominal a fost revizuita de la -1% la -1.9% dinamica PIB reala a ramas neschimbata la 0.1%. Cum a fost posibil? A fost “ajustat” deflatorul de la -1.1% la -2%. Adica a fost ajustat un indicator care este estimat. Dar, si aici este partea importanta, a fost ajustat in asa fel incat cresterea economica reala, de 0.1%, sa ramana neschimbata." 

      nu te ingrijora, exista o durata de propagare in pietele indatorate in euro sau dolari!

      Romania o sa simta din plin infernul incepand din toamnea pana in 2026!!! 

      An de an, An de AN!!! 

      Nu degeaba se zice ca adoptam "euro"! 

      Defapt o sa se aleaga praful de Leu! 

      Nu stiu in ce masura dar intr-o masura buna! 

      Aud economist ce vorbesc ca venitul in euro a crescut in romania comparat cu alte tari!! 

      Care venit BHA? Care ca euro de astazi sunt mai prosti ca euro de ieri comparat la grame aur!!! 

      Idioti; naiba avem venituri de 1000 mie euro in nominal iar in real sunt mai prosti ca aia de acum 10 ani!!! 

      PS: in momentul acestui coment ma uit pe USA: M2 a cazut in cap de la 27,10 % (FEB 2021) la 13,84% (Mai 2021); rata inflatiei 1,68 % (feb 2021) la 4,99 (Mai 2021)  

      Deci o parte din masa monetara "generata in fizic nominal circulat" s-a rasfrans real in piata ( a inceput sa balteasca in piata reala) saltand real inflatia totala din mai 2021 0,1 % la 4,99 la % adica o propagare de peste 500% ca total din PIATA. 

      Dar cum preturile nu au crescut inca cu atat inseamna ca s-au creat fie stocuri fizice, fie firme, fie locuri de munca, fie bunurile si serviciile au crescut ca pondere in piata. 

      Cand stocurile si etc vor intra pe descendent atunci inflatia severa de preturi se va propaga in piata, caci odata creata in existenta nominalul circulat nu are unde sa se intoarca decat la sterilizat de catre banca centrala. 

      Iar banca nu il sterilizeaza pana nu il uzeaza ca pondere in piata (il lasa sa se invarta din mana in mana pana isi pierde valoarea). 

      semnat comenturi "cretine" 

      imi place de tine, ai o gandire complexa si polivalenta.

      bravo ma! 

      Ca si completare la acest coment o sa va dau si indicii ce va duce real la inflatie de masa monetara circulata la lei.

      Vedeti in jurul vostru explozia de "familii noi create" cu copii mici in piata: ciclul de nastere si crestere pana la adolescenta copii duce la circularea banilor in achizitii de stocuri cu rata accelerata de dizolvare (bunuri cu depreciere accelerata). 

      Cand ponderea acestui fenomen inceteaza (cand nu se mai consuma atat de accelerat carucioare, haine, etc pentru copii) atunci piata se va elibera de formele respective de tranzactionare; dar... piata va continua sa balteasca cu nominalele circulate create in sistem ducand iar la o alta propagare de preturi in alte directii. 

      Cand ponderea pensionarilor MOR acestia inceteaza in a mai accesa fonduri de pensii si implicit deficitul gov se echilibreaza simulta si cu ponderea productivitatii celor ce trec ca varste de la 19-20 la 25-27-30 ani (ei preiau productivitatea ca impuls mai intens platiti pe bani - nominale mai putine aducand marje de profituri reale mai mari companiilor si implicit economiei pe total). 

      Compostamentele omului intr-o economie se valorifica pe ambele trenduri lungi economice! 

      Guvernul va stii efectiv cand sa adanceasca deficitul pe panicile oamenilor ce creaza in existenta nominale circulate facand iesiri de capital din sistem.  

      Adica tot comportamentul oamenilor da soc in piata in creare impulsiva de masa monetara circulata si simultan gancile / govul dau soc de creditare in existenta cu forme viitoare de plata. 

      Banii / nominalele generate in panica se vor intoarce iar in siste mca forma de plata datorie nominala precuta (cota parte datorata); govul va multiplica aceasta oportunitate trantind efectiv deficitul de cont curent si simultan bubuind activele financiare odata cu dobanzile reale din piata. 

      Govul nu este PROST, cine face cartile nu pierde (crupierul nu pierde decat in fata altui crupier ce ii schimba locul); doar populatia proasta pierde neintelegand real ca ei sunt de fapt rezultatul cauzalitatii propagate in piata /sistem. 

      Ei sunt in realitate TURMA in timp ce pastorii ii directioneaza frumos spre tarc. 

      semnat comenturi "cretine" 

    Nu se vede nicaieri cresterea economica, nici in tara, nici in buzunare. Iesiti din marile orase si o sa vedeti ca Romania arata ca un rahat - drumuri proaste si inguste, mizerie pe marginea drumului si langa luciurile de apa, orase de provincie cu industrie praf, someri si frecatori de menta cat vezi cu ochii, boschetari la tot pasul.. toata lumea vrea sa te fure, in afara de supermarket, nu da nimeni bon fiscal, taximetristii incearca sa ia pielea de pe tine, etc..

    Adica Africa curata...

    Aici vrea Catzu sa implementeze neomarxismul... ! 

    cea mai mare minciuna din UE.

    1. Aristotel Costel sau doar costel ?

    Bai unde drku e cresterea economica ...?? Daca iesi din oras parca esti in India sau Bangladesh nu in UE.

    Nivelu de trai in 2021 e tot pe la 350-400 de euro.. adica Africa curata...  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb