PROGNOZA MINISTRULUI SILAGHI Deficitul comercial va scădea simţitor

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 august 2007

Ovidiu Silaghi, ministrul IMM, comerţ, turism şi profesii liberale

Ovidiu Silaghi, ministrul IMM, comerţ, turism şi profesii liberale

Problemele actuale din domeniile comerţului, turismului şi IMM-urilor, precum şi obiectivele, pentru anul în curs, ale ministerului care administrează sectoarele menţionate au fost subiectele interviului pe care l-am realizat, la sfârşitul săptămânii trecute, cu Ovidiu Silaghi, ministru pentru IMM, comerţ, turism şi profesii liberale. Acesta va fi prezentat în ziarul "Bursa", în trei episoade începând de astăzi.

Creşterea lunară a deficitului comercial îl îngrijorează pe ministrul pentru IMM, comerţ, turism şi profesii liberale. Într-un interviu acordat ziarului "Bursa", Ovidiu Silaghi s-a arătat nemulţumit de evoluţia balanţei comerciale, exprimându-şi speranţa că cei mai mulţi dintre românii plecaţi să lucreze în străinătate se vor întoarce să-şi deschidă afaceri în ţară. De fapt, "acest proces deja a început", ne-a precizat ministrul Silaghi.

Totodată, domnia sa preconizează că deficitul comercial va scădea simţitor în următorii doi ani, fără a tinde, însă, către zero. Pentru ca acest lucru să se întâmple, va trebui, în primul rând, ca producătorii autohtoni să realizeze produse cât mai bune. De asemenea, este nevoie să atragem firme străine producătoare în România. Ambele mişcări au început să se simtă în piaţă, potrivit ministrului de resort, care ne-a precizat că, anul trecut, valoarea investiţiilor străine directe în ţara noas­tră a fost de 9,1 miliarde de euro.

Domnul Silaghi ne-a mai spus că, la finalul acestui an, specialiştii din cadrul ministerului vor efectua o primă evaluare a reprezentanţilor de la Direcţia de Comerţ Exterior.

Referitor la efectele aderării ţării noastre la UE, sursa citată susţine că acest proces "aduce o îmbunătăţire a mediului de afaceri românesc, ce a început să se facă deja simţită, prin cadrul legislativ mai stabil şi practici de afaceri mai transparente. Astfel, au fost eliminate şi sunt în curs de eliminare barierele din calea liberei circulaţii a serviciilor si a mărfurilor. Cadrul legislativ comun furnizat de Piaţa Unică va creşte eficienţa generală a economiei româneşti, prin îmbunătăţirea alocării resurselor, creşterea gradului de specializare si încurajarea concurenţei".

Aderarea la Uniunea Europeană şi obţinerea statutului de stat membru vor avea un impact pozitiv asupra economiei româ­neşti, deschizând noi perspective de afaceri, a adăugat Ovidiu Silaghi. În opinia sa, este de aşteptat ca UE sa devină cel mai mare exportator din lume, cu o cotă de aproximativ 20% din exportul mondial. Comerţul intra-comunitar şi cel comunitar vor creşte cu cel puţin 9%, datorită înlăturării barierelor tarifare şi non-tarifare. În acest sens, este vitală creşterea competitivităţii produselor româneşti.

O piaţă mai mare va determina creşterea nivelului de producţie. Implementarea legislaţiei comunitare, conchide ministrul Silaghi, investiţiile de capital şi creşterea cheltuielilor în sectorul de cercetare-dezvoltare vor contribui semnificativ la creşterea productivităţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dar ce le ofera la Satu Mare de exemplu?Cate spatii aveti date in chirie domnule Silaghi?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb