PROGRAMUL DE COOPERARE ELVEŢIANO-ROMÂN Aproape 3 milioane de franci elveţieni pentru şcoli din Braşov

Elena Deacu
Companii / 23 iulie 2015

Clădirile a trei şcoli din Braşov vor fi reabilitate şi modernizate printr-un proiect cu un buget de aproape 3 milioane de euro, finanţat din Programul de Cooperare Elveţiano-Român.

Astfel, elevii Colegiului Naţional de Informatică "Grigore Moisil" şi ai Şcolii Generale nr. 4, ca şi copiii care frecventează Grădiniţa nr. 17 C din Braşov vor avea în curând condiţii mult mai bune de studiu şi de joacă, astfel încât să îşi poată dezvolta aptitudinile şi să dobândească noi abilităţi.

Joi, 23 iulie, Sirma Caraman - secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), Attila Gyorgy - secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), E.S. Jean-Hubert Lebet - ambasadorul Confederaţiei Elveţiene şi George Scripcaru - primarul municipiului Braşov au semnat documentele pentru finanţarea proiectului "Renovarea clădirilor municipale şi a şcolilor, utilizând tehnologii de construcţii inteligente, în Municipiul Braşov".

"Mă bucur că mă aflu astăzi alături de dumneavoastră! Este un eveniment pentru populaţia oraşului Braşov, beneficiar a două proiecte importante în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român pentru reducerea discrepanţelor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este organism intermediar pentru Axa de concentrare 4-Îmbunătăţirea mediului înconjurător, în cadrul căreia se finanţează 9 proiecte, beneficiare fiind 4 oraşe mari: Aradul, Suceava, Clujul şi Braşovul.

Primul proiect care va fi realizat în Braşov a fost semnat acum câteva săptămâni, pentru reabilitare termică, şi are o valoare de 6,4 aproximativ milioane franci elveţieni, din care finanţarea elveţiană este de 4,4 milioane.

Astăzi avem onoarea să semnăm al doilea proiect important, cu o valoare de aproape 3 milioane de franci elveţieni, din care finanţarea elveţiană este de 2,08 milioane de franci elveţieni. Populaţia Braşovului va fi beneficiara acestor importante proiecte şi vreau să mulţumesc echipelor de la ministere, de la ambasadă şi Municipiului Braşov, pentru eforturile făcute ca să ajungem astăzi la semnarea acestor acorduri. Sunt convinsă că le vom implementa corect şi la timp. Capacitatea administrativă a administraţiei publice locale s-a îmbunătăţit în ultima perioadă, mai ales datorită experienţei pe care a căpătat-o prin programele cu fonduri europene", a declarat doamna secretar de stat Sirma Caraman.

Proiectul are un buget total de 2.980.791 de franci elveţieni (12.650.477 de lei), din care contribuţia elveţiană nerambursabilă este de 2.080.000 de franci elveţieni (8.827.520 de lei), reprezentând 85% din costurile eligibile.

Astfel, timp de 24 de luni, cât durează implementarea proiectului, clădirile în care funcţionează Şcoala Generală nr. 4, Grădiniţa nr. 17 C şi Colegiul Naţional de Informatică "Grigore Moisil" vor fi reabilitate termic, iar sistemele de alimentare cu energie electrică, termică şi apă vor fi modernizate. De asemenea, sistemul de iluminat interior va fi dotat cu lămpi cu LED.

Investiţiile vizează creşterea eficienţei energetice (prin reducerea cu 40% a necesarului de energie pentru încălzirea spaţiului), utilizarea unui sistem de iluminat eficient energetic şi automatizat (care va conduce la economii de energie de 30%), reducerea emisiilor de CO2, reducerea costurilor de întreţinere a clădirilor, precum şi asigurarea şi menţinerea unui climat interior confortabil.

Documentele de finanţare semnate astăzi sunt: Acordul de proiect, încheiat între Ambasada Elveţiei - în calitate de reprezentant al statului finanţator, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) - în calitate de Unitate Naţională de Coordonare a Programului şi MDRAP - în calitate de Organism Intermediar pentru Aria de Concentrare 4 a Programului, şi Acordul de implementare, încheiat între MFP - în calitate de Unitate Naţională de Coordonare a Programului şi Primăria Municipiului Braşov - în calitate de beneficiar al finanţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb