PROIECT BLOCAT Corina Creţu, îngrijorată din cauza laserului de la Măgurele

Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 8 februarie 2019

Corina Creţu pe şantierul de la Măgurele

Corina Creţu pe şantierul de la Măgurele

Comisarul european Corina Creţu consideră că proiectul ELI-NP (laserul de la Măgurele) este "cea mai importantă" investiţie europea­nă în domeniul cercetării din România şi speră ca acesta, care este blocat de un litigiu, să fie "salvat".

Corina Creţu şi-a exprimat îngrijorarea într-o pos­tare pe Facebook: "Mărturisesc că sunt foarte îngrijorată de ultimele evoluţii privind proiectul ELI de la Măgurele şi mă refer în mod special la litigiul exis­tent între beneficiarul proiectului, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), şi consorţiul european EuroGammaS (EGS) privind realizarea Sistemului Fascicul Gamma de la Măgurele, care pune în pericol finalizarea proiectului. (...) Sper din suflet să reuşim să salvăm acest proiect fanion atât pentru România, cât şi pentru cercetarea din întreaga Uniune Europeană ".

Corina Creţu a amintit că, alături de comisarul european responsabil pentru Cercetare, Carlos Moedas, a organizat, în ianuarie, la Bruxelles, o întâlnire cu toate părţile implicate, având discuţii cu ministrul român al Cercetării, ministrul adjunct responsabil pentru Educaţie, Universităţi şi Cercetare din Italia, cu secretarul general al Ministerului Cercetării şi Inovării din Franţa şi cu reprezentanţi ai Guvernului suedez.

Ulterior întâlnirii, împreună cu comisarul Moedas, Creţu a trimis o scrisoare premierului român şi tuturor celorlalte părţi implicate, "invitând la respectarea angajamentelor asumate în cadrul întâlnirii din ianuarie de la Bruxelles". Potrivit Corinei Creţu, "din perspectiva Comisiei Europene, singura bază comună pentru găsirea unei soluţii care să permită finalizarea proiectului este dată de concluziile comune ale reuniunii din luna ianuarie de la Bruxelles, precum şi de angajamentele asumate atunci". Comisarul european a scris şi despre riscurile blocării acestui proiect: "În absenţa unui răspuns rapid al Guvernului României adresat Comisiei Europene, există riscul ca acest proiect să nu mai poată fi finalizat în actualul exerciţiu bugetar (2014-2020), ceea ce va genera importante pierderi financiare şi, totodată, va afecta credibilitatea întregii investiţii. De asemenea, eforturile UE de a promova cooperarea între institute de cercetare şi inovare şi mediul de afaceri vor fi şi ele subminate". Conform oficialului european, proiectul laserului de la Măgurele este "crucial" pentru cooperarea pe termen lung dintre România şi alte ţări în domeniul cercetării, dar şi un exemplu în ceea ce priveşte impactul fondurilor de investiţii şi fondurilor structurale în ţările din Europa Centrală şi de Est.

Corina Creţu a amintit că proiectul ELI-NP a început în perioada de finanţare 2007 - 2013, iar în prezent este în faza de implementare. Bugetul total se ridică la aproximativ 250 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată în cadrul Programului Operaţional pentru Competitivitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb