PROIECT DE LEGE: Guvernul a aprobat legea privind regimul de detenţie şi utilizarea armelor în penitenciare

Marius Constantin
Politică / 10 iunie 2015

Guvernul României a aprobat proiect de lege privind regimul de detenţie şi utilizarea armelor în sistemul penitenciar de către personalul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) şi unităţilor subordonate, astfel încât, prin folosirea acestuia, să nu fie prejudiciată siguranţa persoanelor private de libertate, arată un comunicat transmis redacţiei.

Potrivit proiectului de lege, uzul de armă se face în mod gradual şi proporţional, în raport de circumstanţe şi după somaţie prealabilă. Uzul de armă nu trebuie să depăşească nevoile reale pentru împiedicarea unui act ostil sau pentru neutralizarea agresorilor în acţiunile acestora îndreptate împotriva funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, a personalului cu care se execută misiuni în cooperare şi a persoanelor private de libertate ori împotriva locurilor de deţinere sau a mijloacelor de transport aparţinând acestora.

De asemenea, proiectul de lege stabileşte că doar în cazuri temeinic justificate angajaţii sistemului penitenciar, la propunerea motivată a directorului de unitate şi cu aprobarea directorului general al ANP pot deţine asupra lor arme letale sau neletale aparţinând unităţii.

Proiectul de act normativ prevede distinct situaţiile în care se execută tragere cu arme letale şi cu arme neletale, atât cu somaţie, cât şi fără somaţie.

Conform noilor reglementări, uzul armei este folosit numai ca ultimă alternativă. În acest sens, proiectul de lege adoptat de Guvern a fost elaborat cu respectarea standardelor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale şi a jurisprudenţei dezvoltate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Angajatul sistemului penitenciar care a făcut uz de armă este obligat, dacă pericolul nu mai subzistă, să acţioneze imediat pentru acordarea primului ajutor persoanei rănite. Când situaţia nu permite acest lucru, solicită personal specializat. De asemenea, intră în sarcina angajaţilor din sistemul penitenciar să informeze pe cale ierarhică, imediat ce situaţia o permite, în cazul în care, în urma uzului de armă, o persoană a murit sau a fost rănită, urmând ca directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să anunţe procurorul competent.

Portul şi uzul armelor în sistemul administraţiei penitenciarelor se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor private de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare.

Legea 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, republicată, prevede că instituţiile publice cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale (din care face parte şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate) pot procura, deţine şi folosi arme letale şi neletale pentru înarmarea personalului propriu. Acelaşi act normativ menţionează condiţiile de deţinere şi utilizare a armelor în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb