PROIECT DE LEGE IMM-urile listate ar putea fi scutite de impozitul pe diferenţa din aprecierea capitalului propriu

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 27 iunie 2013

Investitorii/acţionarii în întreprinderile mici şi mijlocii, listate la o bursă de valori sau pe un sistem alternativ de tranzacţionare, ar putea fi scutiţi de la plata impozitului aferent aprecierii capitalului propriu, în raport cu valoarea capitalului inves­tit, dacă întreprinderea a fost deţinută, timp de minim cinci ani, de acelaşi investitor/acţionar sau de acelaşi grup de investitori/acţionari.

Prevederea apare într-un proiect de act normativ postat pe site-ul Ministerului economiei, care modifică şi completează Legea 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.

Potrivit lui Ionel Blănculescu, consilierul onorific al premierului Victor Ponta, impozitul aferent aprecierii capitalului propriu în raport cu valoarea capitalului investit este "unul din tipurile de impozit pe profit, profit reieşit din diferenţele de reevaluare a capitalului unei firme".

Domnia sa ne-a explicat că, dacă o întreprindere are, la un moment dat, o anumită valoare a capitalului propriu, la o reevaluare a societăţii această valoare ar putea fi mai mare, situaţie în care statul percepe impozit pe diferenţa identificată.

"Întrucât este mai mult un lucru birocratic, autorităţile vor să vină în ajutorul societăţilor", ne-a mai spus domnul Blănculescu, subliniind că sunt vizate firmele listate, întrucât acestea declară întotdeauna situaţia lor patrimonială.

O altă noutate care apare în textul propunerii legislative presupune faptul că microîntreprinderile şi întreprinderile mici ar putea fi scutite de la plata impozitului pe venitul realizat în primul an fiscal de la înregistrarea la Registrul Comerţului, cu condiţia să-şi menţină activitatea şi să obţină venituri din exploatare pe o perioadă de minim doi ani după obţinerea facilităţii.

Dacă actul legislativ va fi adoptat în forma actuală, întreprinderile mici şi mijlocii vor fi scutite de la plata impozitului pe profitul realizat în anul fiscal de referinţă, cu obligativitatea reinvestirii integrale a aces­tuia în următorul an fiscal, în acelaşi sector de activitate.

Printre altele, proiectul mai vizează reducerea cu 50% a contribuţiilor la asigurările sociale pentru maxim 4 angajaţi cu vârsta de sub 25 de ani sau de peste 55 de ani, precum şi pentru acelaşi număr de lucrători necalificaţi cu vârsta cuprinsă între 25 şi 55 de ani, angajaţi cu normă întreagă pe durată nedeterminată. În acelaşi timp, persoanele aflate în şomaj şi care sunt angajate de microîntreprinderi sau de întreprinderile mici ar putea fi scutite de la plata contribuţiilor la asigurările sociale, pentru primii doi ani de activitate în cadrul aceleiaşi firme.

Control financiar-fiscal de fond la IMM, cel mult o dată la trei ani

Controlul financiar-fiscal de fond la întreprinderile mici şi mijlocii ar putea fi efectuat cel mult o singură dată într-o perioadă de trei ani.

Potrivit proiectului, sumele neutilizate la finele fiecărui an, care au fost angajate de administraţia publică centrală cu atribuţii în domeniul IMM-urilor, vor fi reportate în anii următori şi utilizate până la epuizarea bugetului sau până la finanţarea ultimului beneficiar din lis­ta de aşteptare.

O nouă prevedere din documentul citat presupune stimularea IMM prin programe-suport, precum şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii care investesc echivalentul a minim 15% din cifra de afaceri anuală în activităţi proprii de cercetare-dezvoltare şi/sau inovare.

Guvernul şi autorităţile publice competente au obligaţia iniţierii şi desfăşurării de acţiuni care să asigure sprijinirea dezvoltării continue a sistemului educaţional de promovare a culturii şi competenţelor antreprenoriale, mai arată actul legislativ.

Va fi înfiinţat Fondul Român pentru Dezvoltarea IMM

În vederea susţinerii dezvoltării economice, a trecerii la o economie orientată preponderent spre sectoare economice cu potenţial de creştere, a menţinerii locurilor de muncă şi a stimulării creării altora noi, a promovării eficienţei, competitivităţii şi a inovării în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii, la propunerea autorităţii administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii, va fi înfiinţat fondul de investiţii cu capital de risc pentru sectorul IMM, denumit Fondul Român pentru Dezvoltarea IMM, potrivit proiectului de Ordonanţă.

Acesta vizează susţinerea capacităţii de inovare şi facilitarea accesului IMM-urilor aflate în stadiul de expansiune a afacerii la un nou instrument de finanţare constituit cu participarea statului în parteneriat cu instituţii de credit şi alte instituţii financiare interesate.

Un alt punct din propunerea legislativă este îmbunătăţirea accesului IMM la finanţare, pe o piaţă financiară competitivă, care constituie "o prioritate la nivelul Uniunii Europene, dar şi o componentă esenţială a strategiei naţionale de sprijinire a dezvoltării mediului de afaceri".

Nota de fundamentare a proiectului arată că se impune transpunerea în legislaţia românească a Small Business Act, "prin adoptarea unui nou act normativ privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, care să conducă la implementarea integrală a celor zece principii şi a măsurilor de operaţionalizare a acestora".

Totodată, este necesară şi facilitarea implementării în România a Strategiei Europa 2020, prin valorificarea, în mai mare măsură, a potenţialului IMM-urilor de a crea locuri de muncă şi de a realiza creşteri favorabile incluziunii.

"Cele 23 de milioane de întreprinderi mici şi mijlocii din Uniunea Europeană însumează 99,8% din afacerile derulate pe piaţa internă, angajează 70 milioane de persoane (70% din totalul forţei de muncă) şi alcătuiesc un formidabil sistem inovativ. Întreprinderile mici şi mijlocii generează cea mai mare parte a PIB-ului din fiecare ţară, de regulă, între 55% - 95% şi realizează produse şi servicii la costuri mai reduse decât firmele mari", precizează Nota de fundamentare.

Potrivit acesteia, la noi, sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii reprezintă 99,7% din întreprinderile autohtone, adică circa 629.000 de firme. IMM-urile generează 67,2% din locurile de muncă de la nivelul întreprinderilor din ţara noastră şi 52,7% (100,8 miliarde lei) din valoarea adăugată brută la costul factorilor de producţie din economie.

Întreprinderile mici şi mijlocii realizează 28% (34,4 miliarde lei) din totalul exporturilor directe din România şi peste 59% (48,5 miliarde lei) din cifra de afaceri în rândul tuturor întreprinderilor.

În România, din fiecare 100 de firme cu asociat unic, 25 aparţin tinerilor cu vârsta de până la 35 de ani, mai arată documentul citat, precizând că peste jumătate din antreprenori au vârsta de mijloc, restul având peste 56 de ani.

Noul proiect legislativ prevede ca programele naţionale destinate finanţării IMM-urilor să fie derulate de Ministerul Economiei până în anul 2020, după cum urmează:

- Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând întreprinzătorilor tineri - finanţare pentru cursuri de educaţie şi ucenicie antreprenorială, formarea unei reţele a tinerilor antreprenori, alocaţie financiară nerambursabilă (AFN) în echivalentul a 10.000 de euro/firmă, accesul la garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii pentru creditele contractate, scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată, scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului, şi a taxelor de publicare în Monitorul Oficial;

- Programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii - finanţare pentru seminarii de informare şi instruire, cursuri de educaţie şi ucenicie antreprenorială, AFN echivalentul a 10.000 euro/firmă;

- Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare START - finanţare pentru cursuri de educaţie şi ucenicie antreprenorială, AFN echivalentul a 25.000 euro/firmă;

- Programul naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri - finanţare pentru seminarii de informare şi instruire, cursuri de educaţie şi ucenicie antreprenorială, AFN pentru firmele incubate în echivalentul a 2.500 euro/firmă incubată şi pentru înfiinţarea şi dezvoltarea incubatoarelor inclusiv a celor academice;

- Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor din sfera economiei sociale - finanţare pentru seminarii de informare şi instruire, cursuri de educaţie şi ucenicie antreprenorială, AFN echivalentul a 10.000 euro/firmă;

- Programul pentru transferul afacerilor - finanţare pentru taxele de transfer a afacerii, AFN echivalentul a 10.000 euro/firmă pentru dezvoltarea afacerii transferate;

- Programul naţional multianual de microindustrializare - finanţare pentru cursuri pentru formarea în meserii specifice sectoarelor economice prioritare, AFN echivalentul a 50.000 euro pentru firmele care creează locuri de muncă pentru persoanele formate în meserii;

- Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă - finanţare pentru AFN echivalentul a 10.000 euro pentru dezvoltare;

- Programul naţional multianual pentru susţinerea mesteşugurilor şi artizanatului - finanţare pentru cursuri pentru formarea în meserii cu specific meştesugăresc şi artizanal, organizarea de târguri naţionale sau internaţionale, AFN echivalentul a 5.000 euro pentru dezvoltare;

- Programul naţional pentru înfiinţarea, protejarea şi dezvoltarea IMM-urilor în mediul rural, având ca suport facilitatea creării de IMM-uri în mediul rural în perioada 2014-2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb