PROIECT DE ORDONANŢĂ: Pensionarii cu venituri din pensii care depăşesc 4.000 de lei vor plăti contribuţii de sănătate

G.U.
Politică / 16 decembrie 2021

Pensionarii cu venituri din pensii care depăşesc 4.000 de lei vor plăti contribuţii de sănătate

Pensionarii cu venituri din pensii care depăşesc 4.000 de lei vor plăti contribuţii de sănătate pentru partea ce depăşeşte suma de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie, conform unui proiect publicat de Ministerul Finanţelor, informează Agerpres.

"Pentru implementarea măsurilor din domeniul fiscal cuprinse în Programul de guvernare, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 42/2021 pentru acordarea încrederii Guvernului, precum şi a obiectivelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu privire la necesitatea reducerii distorsiunilor şi stimulentelor fiscale, se propune eliminarea facilităţii de exceptare de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii pentru partea ce depăşeste suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei lunar, o reprezintă partea ce depăşeste suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie", se arată în nota de fundamentare care înspţeşte proiectul de act normativ.

În vederea determinării impozitului pe venitul din pensii, venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată, precizează sursa citată.

Pentru corelarea măsurilor privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată pentru veniturile din pensii care depăşesc suma lunară de 4.000 de lei, cu prevederile Codului fiscal referitoare la calculul, reţinerea şi declararea obligaţiilor, se instituie obligaţia depunerii Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate (D112), prevăzută la art. 147 din Codul fiscal. Concomitent se elimină obligaţia depunerii de către plătitorii de venituri din pensii a Declaraţiei informative privind impozitul reţinut la sursă, veniturile din jocuri de noroc şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit (D205).

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. SI PENTRU AIA CU ''''' INDEMNIZATII SPECIALE ''''', SA LE FIE PUSE IN PLUS , SI UN IMPOZIT '''''' SPECIAL '''''DE 80 % , CA ASA AR FI NORMAL , CINSTIT SI DREPT !!!

    alt mod de-a spune ca le scade pensia. pt ca probabil nu au voie sa le taie din pensie si atunci apeleaza la artificii din astea. Dar presa si restul lumii nu ar trebui sa le preia "narativa". Sa zica pe fata ca se taie din pensiile peste 4000. Nu zic ca-i rau sau ca-i bine, dar prea ne ascundem dupa deget.

    Se reține o taxă de contribuție CASS din pensie de 10% pentru cei ce depășesc pensia de 4.000 lei. Exemplu, pentru o pensie de 4.100 lei ,taxa CASS e de 10 lei. Taxa de 10% se aplică numai pentru cei 100 de lei, și așa mai departe. Ministrul Budigăi i-a lucrat pe pensionari cu ajutorul promis de 1.200 lei pentru cei cu pensia de până la 1.600 lei. Acest ajutor trebuia dat acum în decembrie pentru sărbători, înainte de mărirea pensiilor. A fost amânat pentru Ianuarie. Iată șmecheria lui Budigăi. În Ianuarie se măresc toate pensiile cu 10%. După această mărire, zeci de mii de pensionari nu mai primesc acest ajutor pentru că depășesc 1.600 lei. Budigăi tu chiar ne iei de proști ?!

    Discriminare

    Nivelul pensiilor e dat de contributivitate  

    Cel care are pensia peste 4000 lei a contribuit mai mult  

    Cel care are pensia sub 4000 lei a contribuit mai putin  

    Cei cu pensia peste 4000 lei sunt acum taxati suplimentar , ceilalti NU  

    Rezulta : 

    1. Discriminare 

    2. Descurajarea contributivitatii - mai ales pentru cei tineri care vad ca a munci mai mult si a contribui mai mult n-are nici o importanta  

    3.Efecte pe termen lung : scaderea contributiilor  

    Observatii  

    1.De ce un profesor universitar pensionar care are pensia de - sa zicem 5000 lei ( din contributivitate ) - sa plateasca suplimentar fata de orice alt pensionar care , tot din contributivitate , are pensia sub 4000 lei ? 

    2.Pentru o comunicare corecta , pentru toti cei care astazi muncesc si sunt contribuabili , ar trebui sa se legifereze faptul ca vor fi taxati suplimentar la pensie daca vor contribui mai mult in timpul vietii active . Ca sa se stie ! 

    1. Stai liniștit, generațiile ce vin vor mai avea ca pensie doar praful de pe tobă... pensiile vor fi ca niste ajutoare sociale in viitor, iar amaratii ce au mucit si contribuit pe bune o viață d-abia își vor mai târâi picioarele de foame.

      Cat despre contributivitate.... cunosc o groaza de cazuri, bugetari, ce in ultimul an de munca au primit artificial măriri, bonusuri pe dracu si pe lacu, de au ieșit cu pensie babana cu mult mai mare fata de ce au contribuit in mod real. Burghejii șmecheri "de stânga".

      Sa vedem ce o sa faca pesedeul cand nu vor mai avea ce sa taxeze sau sa împrumute. Următorul pas va fi naționalizarea si colectivizarea.  

      Va trebui trimisă o scrisoare către Consiliul Național de Combatere a Discriminării. ceea ce eu voi și face, să vedem Ordonanța de Urgență .

      Va trebui trimisă o scrisoare către Consiliul Național de Combatere a Discriminării. ceea ce eu voi și face, să vedem Ordonanța de Urgență .

      Multumesc de pozitia exprimata .

      Poate ca trebuie abordari la mai multe niveluri :  

      - din punct de vedere al DISCRIMINARII  

      - din punct de vedere al CONSTITUTIONALITATII / NECONSTITUTIONALITATII

      - prin prisma atributiilor AVOCATULUI POPORULUI  

    Pensia din contributivitate este cistigata din contributia lunara a celor care au avut performanta in activitate. De ce sa platim acum in plus 10% pentru diferenta peste 4000 Ron in plus din pensie la contributii de sanatate? Ca sa se sustina din nou un sistem sanitar pe spinarea noastra, pentru asa numita SOLIDARITATE ?

    Stiti ca aceste taxe sunt mai mari decit un abonament lunar la o clinica privata de servicii de sanatate? 

    Stiti ca cei care avem un venit decent din munca noastra nu mergem la un spital de stat ? De ce trebuie sa platesc o taxa pentru ceea ce am platit toata viata si nu am beneficiat nici 5% din ceea ce am platit? 

    Credeam ca am iesit din comunismul in care toti trebuie sa fim egali si fara performante. 

    NU domnilor!!!! Nu va permit sa ne jefuiti cum vi se pare voua mai usor, de la cei care oricum au platit si platesc in continuare ! 

    Colectati taxe si impozite neachitate la termene scadente de luni si ani de zile ca sa va intregiti deficitul bugetar! 

    Voi ataca pe toate caile legale aceasta decizie discriminatorie si abuziva, pina cind mai toleram sa fim jefuiti ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb