Ministerul Energiei a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă privind statutul de acţionar al statului, astfel încât acesta să poată participa la fondul de un miliard de dolari promis de kazahi, în înţelegerea privind Rompetrol.
În prezent legislaţia în domeniul privatizării prevede o serie de interdicţii referitoare la conduita instituţiilor publice implicate în ceea ce priveşte cumpărarea de actiuni emise de operatorii economici dar şi participarea acestora la majorarea capitalului social al societăţilor, "fapt ce conduce la un tratament discriminatoriu al statului în raport de ceilalţi acţionari", conform proiectului de OUG, emis de Minister.
Printre elementele considerate de Guvern că vizează interesul general public şi constituie o situaţie de urgenţă şi extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată sunt: "necesitatea adoptării unor măsuri care să permită consolidarea poziţiei statului la operatorii economici la care Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri are calitatea de instituţie publică implicată dictată de importanţa acestor operatori strategici pentru siguranţa sistemul energetic şi a economiei în ansamblul ei; derularea de urgenţă a demersurilor necesare pentru infiintarea unei societăţi cu capital de stat care să participe la constituirea unui fond de investiţii, sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România, întrucât prin tranzacţia convenită prin Memorandumul de înţelegere" încheiat între statul român şi The Rompetrol Grup N.V.,...a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 35/2014, iar Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, actualmente Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, are mandat din partea Guvernului să desemneze o societate nou-înfiinţată, cu capital integral de stat, care să participe ca reprezentant al statului român".
"Aceste restricţii împiedică însă statul să acţioneze ca un acţionar veritabil, neputând să îşi exercite in integrum drepturile conferite de lege, şi nici să acţioneze, în acelaşi timp, ca un investitor privat prudent, cu respectarea normelor comunitare în materie de concurenţă", notează reprezentanţii ministerului.
Această iniţiativă are în vedere reglementarea cadrului legal necesar pentru ca, în virtutea calităţii sale de acţionar la societăţile din domeniul energetic şi al resurselor energetice, statul să poată: înfiinţa, în condiţiile legii, societăţi cu capital de stat; participa la capitalul social al unor societăţi existente sau nou înfiinţate; participa, cu respectarea cadrului legal în vigoare în domeniul societar, la majorarea capitalului social al societăţilor la care Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri exercită, în numele statului, calitatea de acţionar.
1. mi se pare binevenita
(mesaj trimis de eu în data de 04.09.2015, 18:08)
Sa vedem daca statul va si putea sa ISI apere interesul. Pana acum, statul doar se Lasa furat la fiecare marire la capital. Sa dea Dumnezeu ca Romania sa ISI recapete controlul!