Conform domnului Liviu Bulgaru, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi, "unul dintre cele mai valoroase proiecte de modernizare în vinificaţie din Moldova se derulează la firma Cotnari, banii investiţi urmînd să conducă la ridicarea standardelor de calitate ale acestei societăţi".
Proiectul are o valoare totală de 3,5 milioane de euro şi urmăreşte retehnologizarea combinatului de vinificaţie, conform normelor europene în domeniu, astfel încît marca "Cotnari" să fie recunoscută în spaţiul comunitar. Obiectivul a demarat în luna februarie a acestui an şi trebuie să se finalizeze în septembrie, dar domnul Constantin Deleanu, directorul general al SC "Cotnari" SA, speră ca întregul proces să se definitiveze pînă la 15 august, cînd începe perioada de recoltare a strugurilor.
Din suma de 3,5 milioane de euro, investiţiile în modernizarea combinatului au fost alocate fonduri de 2,9 milioane de euro, din care jumătate sînt asigurate de către Uniunea Europeană, prin intermediul Programului SAPARD, iar 600.000 de euro vizează achiziţionarea de utilaje şi maşini agricole specifice. Pînă în prezent, societatea a primit două tranşe din fondurile SAPARD, urmînd să încaseze şi cea de-a treia tranşă pînă la finalul lunii august.
Domnul Constantin Deleanu, directorul general al SC "Cot-nari" SA, a afirmat că, începînd din această toamnă, societatea pe care o conduce va putea lucra cu tehnologia cea mai performantă existentă în Europa, aceasta urmînd să înlocuiască tehnica existentă, aflată în diverse faze de uzură. "Cu vechile utilaje puteam prelucra 300 de tone de struguri pe zi, dar noua tehnologie ne va permite dublarea acestei cantităţi. Investiţiile vizează retehnologizarea combinatului prin achiziţionarea de echipamente de ultimă generaţie, dar şi achiziţionarea de maşini şi utilaje agricole specifice. Pe lîngă instalaţiile şi echipamentele cumpărate de la firme de prestigiu şi lideri pe segmentul lor de piaţă din Italia şi Germania, din care o parte au fost deja instalate, vom mai avea o nouă staţie de îmbuteliere a vinului şi o staţie performantă de epurare a apelor uzate, totul după normele UE. Tot în acest proiect, s-a achiziţionat o auto-cisternă de mare capacitate, din inox, pentru transportat vin, vor fi cumpărate electro-stivuitoare noi şi va fi retehnologizat laboratorul de analize pentru vin, care va deveni unul dintre cele mai moderne din România. Data de finalizare a investiţiilor este 30 septembrie. În funcţie de cît de repede vom primi a treia tranşă de bani prin Sapard, noi dorim să terminăm totul pe 15 august, pentru că atunci începe la Cotnari campania de recoltare şi prelucrare a strugurilor. Prin aceste investiţii dorim să obţinem şi recunoaşterea ca marcă europeană pentru vinurile de Cotnari, documentaţia necesară fiind deja depusă", a declarat domnul Deleanu, care a mai precizat că structura personalului so-cietăţii nu va suferi modificări, an-gajaţii eliberaţi de sarcini în urma retehnologizării urmînd să fie redistribuiţi în alte sectoare.
Pe lîngă modernizarea combinatului, proiectul urmăreşte şi reînnoirea parcului de maşini agricole specifice necesare înfiinţării şi întreţinerii plantaţiilor de viţă-de-vie, în condiţiile în care din cele 1.200 de hectare pe care le administrează societatea, trebuie înlocuite anual 50-60 de hectare.
SC "Cotnari" SA, unitate care exploatează vestitele podgorii de la Cotnari începînd din 1948, a consemnat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 50 milioane lei. De pe cele 1.200 de hectare plantate cu vie pe rod administrate de societate, s-au obţinut peste 10 milioane de kilograme de struguri, din care s-au obţinut circa 6,5 milioane de litri de vin. Deşi piaţa româ-nească este destinatarul celei mai mari părţi din producţia SC "Cotnari" SA, peste 10% din aceasta s-a putut savura în ţări ca Statele Unite, Canada, Norvegia, Grecia, Italia, Spania şi Japonia.