Conducerea municipalităţii ieşene a definitivat o listă de proiecte care ar putea fi avansate spre finanţare din fonduri structurale, care vor fi disponibile după aderarea României la Uniunea Europea-nă. Valoarea totală a investiţiilor a fost apreciată la 330 de milioane de euro.
În linii generale, proiectele vizează obiective dintr-o paletă foarte largă, de la reabilitarea reţelei stradale, construcţia de locuinţe sociale şi până la informatizarea primăriei. Pentru o parte dintre acestea există deja, măcar la nivel de promisiune sau de studiu, surse alternative de finanţare. De exemplu, în ceea ce priveşte cele mai mari proiecte investiţionale - realizarea Pasajului "Octav Băncilă", reabilitarea a 30 km de cale de rulare a tramvaielor, informatizarea primăriei ş.a. - se studiază încă posibilitatea contractării unui credit bancar în valoa-re totală de 86 de milioane de euro. Pentru altele, de genul amenajării unui depozit ecologic de deşeuri menajere, construcţia unei şosele de centură a oraşului, s-au primit asigurări privind finanţarea din fonduri guvernamentale.
În schimb, au fost avansate şi proiecte noi, cum ar fi regenerarea urbană a străzii "Cuza Vodă", pentru care deocamdată nu a fost identificată nicio sursă de finanţare. Potrivit calculelor municipalităţii ieşene, acest obiectiv ar putea costa aproximativ 20 de milioane de euro. De asemenea, pentru finanţare din fondurile structurale, ar putea fi avansat şi proiectul de reabilitare a sistemului ieşean de termoficare - faza a doua, planificată să înceapă din anul 2009 şi care necesită un aport financiar de 92 de milioa-ne de euro, care se vor adăuga efortului investiţional de 31,4 milioane de euro aflat în derulare.
Cosmin Coman, directorul de comunicare al Primăriei Iaşi, a declarat: "Toate proiectele investiţionale ale oraşului, indiferent de sursa de finanţare identificată sau în curs de analiză în acest moment, vor fi pregătite pentru a fi depuse în vederea accesării unor fonduri structurale. Valoarea totală preconizată a acestora se ridică la 330 de milioane de euro, dar, în funcţie de finanţările pe care le vom primi în perioada următoare, vom reface aceste calcule". Administraţia locală va studia cele mai avantajoase variante de finanţare din cele puse la dispoziţie în perioada următoare şi va încerca să demareze cât mai repede o serie dintre aceste proiecte.