Proiectele de dezvoltare ale Iaşiului însumează 330 de milioane de euro

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 25 august 2006

Conducerea municipalităţii ieşene a definitivat o listă de proiecte care ar putea fi avansate spre finanţare din fonduri structurale, care vor fi disponibile după aderarea României la Uniunea Europea-nă. Valoarea totală a investiţiilor a fost apreciată la 330 de milioane de euro.

În linii generale, proiectele vizează obiective dintr-o paletă foarte largă, de la reabilitarea reţelei stradale, construcţia de locuinţe sociale şi până la informatizarea primăriei. Pentru o parte dintre acestea există deja, măcar la nivel de promisiune sau de studiu, surse alternative de finanţare. De exemplu, în ceea ce priveşte cele mai mari proiecte investiţionale - realizarea Pasajului "Octav Băncilă", reabilitarea a 30 km de cale de rulare a tramvaielor, informatizarea primăriei ş.a. - se studiază încă posibilitatea contractării unui credit bancar în valoa-re totală de 86 de milioane de euro. Pentru altele, de genul amenajării unui depozit ecologic de deşeuri menajere, construcţia unei şosele de centură a oraşului, s-au primit asigurări privind finanţarea din fonduri guvernamentale.

În schimb, au fost avansate şi proiecte noi, cum ar fi regenerarea urbană a străzii "Cuza Vodă", pentru care deocamdată nu a fost identificată nicio sursă de finanţare. Potrivit calculelor municipalităţii ieşene, acest obiectiv ar putea costa aproximativ 20 de milioane de euro. De asemenea, pentru finanţare din fondurile structurale, ar putea fi avansat şi proiectul de reabilitare a sistemului ieşean de termoficare - faza a doua, planificată să înceapă din anul 2009 şi care necesită un aport financiar de 92 de milioa-ne de euro, care se vor adăuga efortului investiţional de 31,4 milioane de euro aflat în derulare.

Cosmin Coman, directorul de comunicare al Primăriei Iaşi, a declarat: "Toate proiectele investiţionale ale oraşului, indiferent de sursa de finanţare identificată sau în curs de analiză în acest moment, vor fi pregătite pentru a fi depuse în vederea accesării unor fonduri structurale. Valoarea totală preconizată a acestora se ridică la 330 de milioane de euro, dar, în funcţie de finanţările pe care le vom primi în perioada următoare, vom reface aceste calcule". Administraţia locală va studia cele mai avantajoase variante de finanţare din cele puse la dispoziţie în perioada următoare şi va încerca să demareze cât mai repede o serie dintre aceste proiecte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb