• Victor Ponta: "Nu vom avea noi taxe şi impozite"
• Florin Jianu: "IMM-urile, fonduri cu 23,4% mai mari"
• Nicolae Bănicioiu: "Mai mulţi bani la programele naţionale de sănătate"
----------
Actualizare 12:00 Bugetul va intra în dezbaterea Parlamentului în 19 decembrie
Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au stabilit, azi, calendarul dezbaterii proiectului de buget pe 2015, astfel încât acesta să intre în dezbaterea plenului Parlamentului vineri, 19 decembrie, potrivit surselor din presă.
Senatorul PSD Cristian Dumitrescu a precizat, după şedinţa conducerii celor două Camere, că de azi până luni la ora 12:00 grupurile parlamentare, deputaţii şi senatoriii vor putea depune amendamente la proiectul de buget de stat şi la cel al asigurărilor sociale.
Luni, va avea loc centralizarea amendamentelor astfel încât marţi dimineaţâ să aibă loc şedinţele commune ale Camerei Deputaţilor de specialitate cu prezenţa miniştrilor pentru domeniile respective pentru a fi avizate, a precizat Dumitrescu.
El a spus că dezbaterea în Comisiile de buget va începe încă de marţi, astfel încât raportul să fie elaborat joi seara. Tot joi va avea loc o şedinţă a Birourile Permanente reunite, pentru a se stabili timpii de dezbatere în plenul Parlamentului.
"Dezbaterea în plen va începe vineri dimineaţă şi se va desfăşura şi duminică cu speranţa că vom putea să-l adoptâm duminică, dacă nu, când vom putea să-l adoptăm", a arătat Dumitrescu.
Dumitrescu a spus că se doreşte ca proiectul de buget să fie adoptat duminică, dar dacă nu se poate, se vor extinde dezbaterile şi în zilele următoare . "Nu pot să ştiu dacă se va extinde, dar ţinând cont de experienţa anilor trecuţi ,bugetul va fi adoptat înainte de finalizarea activităţii în Parlament şi vom intra în 2015 cu bugetul promulgat.", a mai spus Dumitrescu.
El a mai precizat că proiectul de buget se află pe site-ul Camerei Deputaţilor, pe site-ul Guvernului şi a fost distribuit către grupurile parlamentare sub formă electronică şi poate fi accesat începând de astăzi.
Dumitrescu a anunţat şi că este posibil să fie o şedinţă a Birourilor Permanente reunite luni dimineaţă, privind Guvernul restructurat.
----------
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) va avea anul viitor un buget de 22 milioane euro, în creştere faţă de cel de 20 milioane euro prevăzut pentru 2014, a anunţat ieri seară prim-ministrul Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern în care a fost adoptat proiectul de buget pe 2015, transmite Agerpres.
În anul următor, nu vor fi introduse noi taxe şi impozite, a dat asigurări şeful Executivului, anunţând un plus de 3 miliarde lei pentru educaţie. La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că programele naţionale din domeniu vor beneficia de fonduri cu 325 milioane lei mai mari. Şi întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-urile) vor avea parte de mai mulţi bani (o creştere de 23,4%), a informat Florin Jianu, ministrul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism.
Şedinţa a debutat, ieri seară, la ora 19:00, după două amânări în cursul zilei. Programată iniţial să înceapă la ora 10:00, reuniunea a fost amânată pentru ora 17:00. Surse oficiale au declarat pentru Mediafax că amânarea a fost decisă din motive tehnice legate de închiderea pe cifre a unor poziţii de filă bugetară, guvernanţii constatând, ieri dimineaţă, că "s-au strecurat" unele erori la introducerea datelor. Totodată, reprezentanţii Guvernului au punctat că amânarea a fost cauzată de faptul că nu fusese încheiată procedura de introducere a datelor în sistem de către toate ministerele şi autorităţile.
Prim-ministrul a declarat că pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) a fost publicată "doar o sinteză" a proiectului de buget: "Eu încerc să explic că aţi pus pe site o sinteză a bugetului, fără anexe, pentru că nu avea când - acum s-au făcut, azi noapte şi în cursul acestei zile, şi cred că este foarte important ca fiecare ordonator secundar sau terţiar de credite să înţeleagă acest lucru. Ca să fie foarte clar la ce mă refer: DNA a avut anul acesta 20 de milioane de euro, va avea anul viitor 22 de milioane de euro. Deci nu se taie; se pune şi cred că e valabil pentru fiecare instituţie din această ţară ca, atunci când cere, primeşte ceea ce a cerut şi ceea ce putem să oferim din banii pe care-i avem cu toţii".
• Mai mulţi bani pentru DNA
Joi, Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a exprimat nemulţumirea din cauză că în proiectul de buget pe 2015, publicat de MFP, nu pot fi identificate fondurile alocate pentru instituţie, ci acestea sunt incluse în cele pentru Ministerul Public, instituţie care ar urma să aibă un buget cu 31,94% mai mic decât cel din 2014.
Iniţial, conducerea DNA a solicitat un buget pentru 2015 de circa 25 milioane euro (echivalent în lei), invocând fondurile minime necesare bunei funcţionări a activităţii instituţiei.
"Solicitarea iniţială, formulată în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiţiei, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitându-se ca, în plus, la întocmirea Legii bugetului de stat, să aibă în vedere, atât valorile cerute, cât şi menţinerea, în filă distinctă, a bugetului DNA, conform prevederilor legale în vigoare", transmite comunicatul Direcţiei.
Direcţia Naţională Anticorupţie a mai arătat că, raportat la valoarea bugetului solicitat (25 milioane euro), instituţia a indisponibilizat, în 2013, bunuri şi bani în cauzele penale instrumentate de aproximativ 300 milioane euro, iar până la 30 noiembrie 2014, de circa 200 milioane euro.
• Kovesi a fost înştiinţată de MFP că propunerile bugetare ale DNA vor fi în fişa de buget
Ieri la prânz, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, a declarat că a fost informată de reprezentanţii Finanţelor că propunerile bugetare ale DNA urmează să se regăsească în fişa de buget a instituţiei.
"În cursul nopţii, am primit un email din partea reprezentanţilor Ministerului Finanţelor, în care au precizat că propunerile noastre au fost însuşite şi urmează să se regăsească în fişa de buget a Direcţiei Naţionale Anticorupţie", a afirmat Kövesi.
Joi, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, afirma că DNA va avea bugetul solicitat în 2015, precizând că situaţia fusese clarificată după discuţia sa cu Kovesi şi cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.
Vâlcov a subliniat că bugetul Ministerului Public pe 2015 creşte, nu scade, justificând absenţa filei distincte privind DNA prin faptul că aceasta nu se regăseşte în varianta de buget pentru consultare. Demnitarul a dat asigurări că fila va fi anexată proiectului urma să fie aprobat de Guvern şi trimis în Parlament.
Ministrul Darius Vâlcov a explicat: "Bugetul total al Ministerului Public în anul 2015 creşte, nu scade, acesta fiind de 707,88 milioane lei, adică în creştere cu 19,29 milioane lei faţă de cât a fost bugetul aprobat pentru anul 2014. Mai mult: Ministerul Finantelor Publice a primit solicitările privind limitele de cheltuieli pentru anul 2015 din partea Ministerului Public, a luat act de ele, bugetul pentru anul 2015 al Ministerului Public (şi, în mod automat, bugetele DNA şi DIICOT) înregistând creşteri".
• 2015 vine cu mai mulţi bani pentru IMM-uri
Bugetul total alocat pentru programele naţionale dedicate dezvoltării şi sprijinirii întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-urilor) pentru anul 2015 este de 205 milioane lei, faţă de 166 milioane lei în 2014(o creştere de 23,4%), transmite un comunicat al Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism (DIMMMAT) trimis ieri redacţiei.
Astfel, bugetul din fonduri externe nerambursabile al Ministerului Economiei a fost suplimentat de la 71 milioane lei în 2014 la 283 milioane pentru 2015. De asemenea, Programul Româno-Elveţian a primit un buget considerabil (75 milioane lei, în comparaţie cu 15 milioane lei în 2014), iar programele derulate prin Fondul Social European (FSE) au primit o alocare de 158 milioane lei, faţă de 8 milioane lei în acest an.
DIMMMAT mai informează că schema de ajutor de minimis "Locuri subvenţionate pentru TINeri" va continua finanţarea până la sfârşitul anului 2015, bugetul total alocat pentru acest instrument fiind de 40 milioane euro pentru 2014 şi 2015.
Florin Jianu, ministrul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, a declarat: "Creşterea bugetelor programelor naţionale a fost una dintre prioriorităţile mandatului meu. Mă bucură faptul că am reuşit să obţinem un buget mai mare faţă de anii precedenţi, astfel încât fiecare program naţional destinat IMM-urilor va avea un buget dublu faţă de anul trecut şi, totodată, avem în vedere deschiderea de noi programe ce vizează internaţionalizarea, industrializarea şi dezvoltarea de branduri. De asemenea, vom continua în 2015 implementarea de proiecte pentru IMM-uri cu fonduri europene, precum schema de minimis < Locuri de muncă subvenţionate pentru TINeri >, Programul Româno-Elveţian sau Erasmus pentru Tineri Întreprinzători".
• Supliment de 325 milioane lei la programele naţionale de sănătate
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat ieri în şedinţa de Guvern că pentru programele naţionale din domeniu au fost prevăzuţi 625 milioane lei în proiectul de buget pe 2015, faţă de 300 milioane lei pentru 2014, scrie Agerpres.
"La Sănătate, o să vă rog, domnule ministru, să explicaţi că aveţi buget mai mare, dar că ne-am plătit arieratele", i-a cerut prim-ministrul Victor Ponta, în şedinţa extraordinară.
În replică, Nicolae Bănicioiu a explicat că arieratele au fost plătite: "La nivelul lui 2014, am terminat şi nici banii transferaţi pentru echilibrarea Fondului de asigurări de sănătate către Casa de Asigurări nu mai sunt necesari, pentru că e o colectare mult mai bună. Deci nu-i mai transferăm. Iar în bugetul programelor naţionale e foarte important, pentru că aici sunt incluşi bolnavii şi aici este marele interes: în 2014, am plecat cu 300 de milioane de lei; anul acesta, plecăm cu 625 (de milioane de lei - n.r.)".
• Mai multe fonduri la educaţie
Educaţia va primi 3 miliarde lei în plus la bugetul pentru 2015 faţă de acest an, a anunţat Ponta, explicând: "Educaţia primeşte din nou trei miliarde de lei în plus faţă de anul actual, 3,51% din PIB. Să dea Dumnezeu să trăim împreună momentul în care vom putea aloca 6% din PIB, dar e important să ştim de unde am plecat în 2012".
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a precizat că în 2015 domeniul va avea alocate 25 de miliarde de lei: "Când aţi preluat portofoliul (de premier - n.r.), educaţia avea 17 miliarde de lei pe an. În 2015, va avea 25 de miliarde de lei pe an".
• Nu vor fi noi taxe şi impozite la anul
Proiectul de buget pe 2015 nu prevede noi taxe şi impozite, iar micşorările de bugete de la unii ordonatori sunt cauzate de faptul că scăderea CAS cu 5 puncte procentuale se aplică şi instituţiilor publice şi. Altă cauză o reprezintă situaţia generată de sumele plătite ca titluri executorii care nu se mai regăsesc în bugetul pe anul viitor, a explicat Victor Ponta la Palatul Victoria.
"Vreau să precizez încă o dată că proiectul de buget nu prevede noi taxe şi impozite, niciun fel de noi taxe şi impozite, ci doar ceea ce este deja în vigoare, că sunt toate măsurile economice şi sociale. Mă refer la scăderea CAS, la scutirea de impozit a profitului reinvestit (...) şi am adoptat ordonanţa de urgenţă prin care definim pachetele all-inclusive în turism, care vor beneficia de TVA scăzut", a spus Ponta.
Şeful Executivului le-a cerut miniştrilor să explice situaţiile în care sunt prevăzute scăderi de buget: "Acolo unde există, şi vă rog pe toţi miniştrii să explicaţi acest lucru, pentru că, până la urmă, e obligaţia noastră să explicăm, acolo unde apar scăderi în diverse bugete, apar din două motive. În primul rând, scăderea CAS cu cinci puncte procentuale se aplică şi la instituţiile publice, adică şi la cheltuielile noastre cu salarii se scad 5%, că plătim mai puţin CAS, nu doar privatul, ci şi instituţia publică. Şi, de asemenea, titlurile executorii, hotărârile judecătoreşti pe care le-am plătit şi pe care le plătim în continuare e normal să nu mai apară în buget".
Oficialul de la Palatul Victoria le-a solicitat colegilor de cabinet să precizeze că este incorectă ideea potrivit căreia investiţiile pentru anul viitor scad: "Mai vreau să vă rog pe toţi colegii de Guvern să precizaţi, pentru că am văzut o critică şi e important să vorbim cu cifre - cum e cu investiţiile. Sunt prevăzute 44 de miliarde de lei, cu 9 miliarde de lei în plus faţă de anul 2014. Deci ideea că scad investiţiile nu e corectă. Pur şi simplu nu e corectă. Nu cred că trebuie să comentăm mai mult decât atât".
Guvernul a adoptat, în şedinţa extraordinară de ieri, ordonanţa de urgenţă privind reducerea TVA la pachetele all-inclusive în turism. Marţi, şeful Executivului anunţa, după discuţiile cu delegaţia FMI, CE şi BM, că anul viitor TVA la pachetele all-inclusive din turism va scădea de la 24% la 9%.
"Am reuşit să rezolvăm o problemă importantă, chiar dacă are un impact bugetar mai redus, şi anume scăderea TVA la pachetele all-inclusive din turism de la 24% la 9%, pentru că era o problemă de competitivitate a sectorului de turism din România. Cred că impactul bugetar este 100 de milioane de lei. Este inclus în acest buget", spunea marţi prim-ministrul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2014, 11:09)
Doi incompetenti