Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) a fost adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de prim for sesizat. Raportul adoptat de către deputaţi are şi un amendament prin care magistraţii nu pot fi trimişi în judecată fără încuviinţarea CSM în prealabil. Iniţiativa legislativă merge la Senat, care este for decizional, informează news.ro.
Ulterior votului, deputatul PNL Cristian Băcanu a precizat că, prin faptul că PSD nu a votat proiectul şi îl va ataca la CCR, social-democraţii apără moştenirea imorală a lui Liviu Dragnea.
"Îi apăraţi moştenirea imorală a domnului Liviu Dragea şi PSD este o boală care nu se vindecă uşor şi care poate să recidiveze, dacă nu suntem atenţi, atunci când ne aşteptăm mai puţin. Aţi înfiinţat această Secţie ca să îi satisfaceţi dorinţa de putere a lui Liviu Dragnea şi astăzi protejaţi oameni precum Gabriela Firea, Paul Stănescu sau Ionel Arsene. Peste 80% dintre judecători şi procurori au dorit să nu existe o astfel de Secţie, iar cetăţenii nu o doresc. Pentru asta i-aţi gazat pe oameni în 10 august. Să vă fie ruşine, domnilor pesedişti", a precizat Băcanu, în plenul de miercuri.
Liderul deputaţilor AUR George Simion a subliniat că nu a fost explicat cui aparţine acel amendament privind trimiterea în judecată a magistraţilor doar cu avizul CSM, o modifcare la care AUR se opune.
"Nu ne-aţi explicat de unde a venit acel amendament. Grupul AUR nu e de acord cu acel amendament. UDMR zice că vine de la USR. Noi suntem împotriva acelui amendament. Asumaţi-vă amendamentul acela, domnule Barna".
Dan Barna a spus că la Senat va fi găsită o variantă mai echilibrată a proiectului de lege pentru ca justiţia să poată funcţiona.
"După 5, 6, 7 sau 10 ani de justiţie siluită în toate felurile, după ce a trebuit să îl vedem pe Iordache sau Nicolicea cât de necesară a eacea Secţie, astăzi facem un pas spre normalitate. Azi coaliţia PNL-USR-UDMR desfiinţează Secţia specială, un obiectiv asumat şi da, merge mai departe la Senat unde suntem total deschişi să găsim o variantă mai echilibrată pentru ca Justiţia să poată funcţiona. Reforma în Justiţie ca continua aşa cum ne-am asumat-o", a afirmat Barna.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 171 de voturi "pentru", 136 de voturi "contra", şi doi deputaţi nu au votat. Iniţiativa legislativă merge la Senat, for decizional.
PSD nu a votat proiectul în forma în care este şi a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2021, 14:31)
Ma bucur mult ca a fost adoptata aceasta lege. Deacum incolo,justitia se v-a ghida dupa Legile inchizitiei.Cine nu este cu noua putere,LA PUSCARIE.Se aude ca urmeaza legea care sa desfiinteze PENSIILE Militare. Astia cred ca se joaca cu CURU gol pe langa P>>A sculata si tocmai atunci am sa ii vad cu cate un morcov infipt in CUR.!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2021, 21:17)
Dorim multa Mooye usere si penele, sa muriti in chinuri si legati de caloriferul rece dintr-o baie bucuresteana. Hai sictir rezistacii handicapati mintal care au distrus tara asta. Multe ue celor care au votat desfiintarea sectiei. Sa va moara la intrare si sa ajungeti la mila nepotilor din partea cumetrei de la Frecatei pe care ati considerat-o mereu cam inceata la minte. De asemenea, ma sip cu bolta pe magistratii care au vrut desfiintarea sectiei, sper din suflet sa intrati la parnaie nevinovati. Mooie Romania educata si normala!!!