PROIECTUL TANAP/MINISTERUL ENERGIEI: Importul de gaze din Turcia depinde de implementarea interconectorului Bulgaria-Grecia

Elena Deacu
Companii #Energie / 20 martie 2015

Posibilitatea ca piaţa românească de gaze naturale să beneficieze de diversificarea surselor de aprovizionare prin intermediul TANAP-TAP depinde de implementarea interconectorului care va lega Bulgaria de Grecia, transmite Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.

Interconectorul va beneficia de fonduri substanţiale din partea Comisiei Europene şi a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, iar construcţia este programată să înceapă în acest an. Se estimează că lucrările vor fi finalizate în anul 2016, iar capacitatea iniţială va fi de 5 miliarde mc, cu posibilitatea de extindere la 7-10 miliarde mc.

Pe data de 17 martie, ministrul Andrei Gerea a participat - la invitaţia ministrului turc al energiei, domnul Taner Yildiz, la ceremonia de inaugurare a gazoductului Trans-Anatolian (proiectul TANAP). Prin acest coridor, gazele din Azerbaidjan urmează să fie transportate pe teritoriul Turciei, fiind astfel asigurate premisele exportului către ţările europene pe ruta Grecia - Italia.

La evenimentul desfăşurat în provincia Kars (Turcia) au fost prezenţi: Preşedintele Republicii Turcia, domnul Recep Tayyip Erdogan, Preşedintele Republicii Azerbaidjan, domnul Îlham Aliyev, Preşedintele Georgiei, domnul Giorgi Margvelasvili, Vice-Preşedintele Uniunii Europene responsabil de realizarea Uniunii Energetice, domnul Maros Sefcovic, trimisul special al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii însărcinat cu afaceri internaţionale în energie, domnul Amos Hochstein, miniştri ai energiei din Georgia, Azerbaidjan, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Macedonia şi Albania.

În contextul evenimentului, ministrul Andrei Gerea, a participat la discuţii cu omologii din Serbia, Macedonia, Bulgaria, Albania şi Turcia, subiectul principal fiind cel al interconectărilor regionale.

În decembrie 2011, Turcia şi Azerbaidjan au avansat o nouă iniţiativă privind transportul gazelor azere pe teritoriul turc (de la est la vest) semnând un Memorandum de Înţelegere privind construirea Conductei Trans-Anatolia (TANAP). TANAP este conceput ca o conductă scalabilă, capacitatea sa putând fi crescută în 3 faze consecutive, în pas cu creşterea producţiei în amonte. Proiectul se bucură de sprijin politic în Turcia, care doreşte să-şi asigure noi surse de alimentare cu gaze naturale pentru piaţa internă, dar şi de Azerbaidjan, care doreşte să-şi diversifice rutele de export către piaţa europeană. Shah Deniz 2 este conceput pentru a transporta în primă fază 16 miliarde mc /an, din care 10 miliarde mc în Europa şi 6 miliarde mc în Turcia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb