• "Asesoft" Ploieşti cumpără 48% din acţiunile "Tohani" pentru 2 milioane de euro
Firma de IT "Asesoft" Ploieşti va dobîndi circa 48% din titlurile producătorului de vinuri "Tohani". Achiziţia va fi realizată în urma unei operaţiuni de majorare a capitalului social cu circa două milioane euro, la sfîrşitul acestei luni, ne-a declarat Virgil Mândru, preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii "Domeniile Tohani". Domnul Mândru ne-a mai precizat că cea mai mare parte a sumei va fi alocată pentru achiziţionarea de terenuri de la viticultorii din regiune. Astfel, anul acesta societatea urmează să cumpere o suprafaţă de circa 200 hectare de vie. Totodată, procesul de extindere a suprafeţelor deţinute de "Tohani" va continua şi în anii următori. "Anul viitor intenţionăm să mai achiziţionăm alte 200 de hectare", spune domnia sa.
În prezent, "Domeniile Tohani" a depus la Agenţia SAPARD un proiect în valoare de un milion de euro, care - dacă va fi aprobat - va permite replantarea unei suprafeţe de 50 de hectare de vie.
Firma exploatează, în prezent, aproape 1.100 hectare de viţă de vie în regiunea Dealu Mare, din care 200 hectare proprii, res-tul reprezentînd suprafeţe concesionate de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) sau arendate de la producătorii individuali.
Conducerea societăţii estimează, pentru anul acesta, o producţie de circa 4.000 kilograme de struguri la hectar, recoltă situată la jumătatea celei realizate anul trecut, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile din acest an.
Dacă pînă în prezent era exportată jumătate din vinurile produse de "Tohani", acest lucru nu va fi menţinut şi în perioada următoare. "Ca urmare a aprecierii monedei naţionale în raport cu euro şi dolarul, cantităţile de vin care vor ajunge pe pieţele externe vor fi reduse", ne-a precizat domnul Mândru. Cele mai importante destinaţii ale vinurilor produse de "Tohani" sînt Germania, SUA şi Canada.
Virgil Mândru anticipează, pentru anul acesta, o cifră de afaceri de circa 180 de miliarde de lei vechi. Firma a realizat în 2004, o cifră de afaceri de 169 miliarde de lei vechi (4,1 milioane euro). Domnia sa ne-a mai spus că planul de afaceri, pe următorii cinci ani, urmăreşte o creştere a cifrei de afaceri cu 25 de procente pe an.
Principalele soiuri de vin produse de "Tohani" sînt Feteasca Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc şi Feteasca regală. Circa 54% din acestea sînt soiuri de vinuri albe, 34% roşii şi 12% roze.