Deputaţii au adoptat astăzi un proiect legislativ care vizează atribuirea prin mijloace electronice a contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune şi servicii, transmit surse din presă.
Proiectul a fost adoptat cu 289 de voturi "pentru" şi o abţinere.
Comisia pentru industrii şi cea juridică au dat raport de admitere proiectului pentru modificarea şi completarea art. 21 din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune.
Potrivit preşedintelui Comisiei pentru industrii, deputatul PSD Iulian Iancu, proiectul stipulează expres obligaţia ca autoritatea contractantă să crească gradul şi valoarea achiziţiilor publice derulate prin SEAP, gradual, până la 70%, în anul 2017. Se exceptează de la această regulă achiziţiile specifice acţiunilor privind securitatea şi apărarea naţională.
Prin adoptarea acestei propuneri legislative sunt estimate economii la bugetul public de 4 miliarde de lei în următorii trei ani, conform expunerii de motive a actului normativ.
Deputatul PSD Ovidiu Iane a spus, la rândul său, că actul normativ prevede şi sancţiuni pentru autoritatea contractantă, în cazul în care nu se conformează cu norma respectivă.
Deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru şi-a exprimat speranţa ca obiectivele propuse în acest act normativ să nu rămână la nivel de deziderat.
"Vă reamintesc că există o OUG din 2006 şi o Hotărâre de Guvern, care şi-au propus ca nivelul acestor achiziţii, prin SEAP, să crească la 20-40%. Poate că, odată cu introducerea acestor măsuri de coerciţie, obiectivele acestui proiect legislativ să fie puse în practică. Cred că este o măsură salutară, care va reduce şi corupţia în România", a spus Ciuhodaru.