Protecţia Mediului nu consideră că trebuie să ştim că radiaţiile solare au depăşit limitele

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 17 iulie 2014

Greenpeace acuză agenţia de lipsă de transparenţă

Agenţia pentru Protecţia Mediului: "Nu este necesar ca populaţia să fie informată asupra nivelului radiaţiilor solare"

Greenpeace a acuzat, ieri, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) de lipsă de transparenţă în cazul informării publicului privind depăşirea nivelurilor de radiaţii solare din ţara noastră.

"Următorul pas va fi trimiterea în judecată a agenţiei, dacă aceste date vor fi în continuare ascunse", ne-a declarat activistul Greenpeace, Alexandru Riza. Potrivit domniei sale, dacă aceste radiaţii sunt în exces, o perioadă lungă de timp, oamenii pot fi afectaţi sau pot dezvolta mai multe tipuri de cancer.

Reprezentantul Greenpeace susţine că ONG-ul a transmis o scrisoare către ANPM în care a solicitat să îi fie transmise datele referitoare la cazurile din ultimii zece ani, în care au fost "măsurate, constatate sau semnalizate depăşiri ale limitelor de atenţionare asupra radioactivităţii beta şi gama (n.r. cele solare) la nivelul aerului, apelor, solului sau vegetaţiei". Potrivit sursei citate, ANPM a comunicat Greenpeace că "atingerea sau depăşirea limitei de atenţionare pentru radioactivitate nu reprezintă un pericol pentru populaţie, aceste date nefiind destinate informării publicului".

Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii biroului de presă al ANPM au confirmat răspunsul oferit Greenpeace şi susţin că, deşi au fost atinse sau depăşite nivelurile de radiaţii solare permise, nu este necesar ca populaţia să fie informată încă. "Există mai multe praguri de alertă în cazul cotelor de radiaţii şi, deocamdată, nu trebuie să furnizăm aceste date", ne-au precizat reprezentanţii ANPM.

Alexandru Riza a spus că atitudinea Agenţiei pentru Protecţia Mediului este "absolut scandaloasă", fiind încălcată Legea 544/2001 privind accesul liber la informaţiile de interes public, iar, în acest caz, aceste date sensibile pot avea un impact negativ asupra populaţiei. Activistul a afirmat că Greenpeace România solicită ministrului Mediului, Attila Korodi, care a fost notificat despre această situaţie, să ia măsuri cu privire la transparenţa acestor informaţii.

Recent, organizaţia Greenpeace a dat în judecată Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna, după ce aceasta ar fi refuzat să ia în considerare impactul asupra mediului cauzat de construirea fabricii de prelucrare a lemnului din comuna Reci, judeţul Covasna, conform unui comunicat remis redacţiei.

Fabrica de la Reci este un complex industrial construit de compania austriacă Holzindustrie Schweighofer pe o suprafaţă de 69,5 hectare şi ar urma să prelucreze anual 848.000 metri cubi lemn, adică aproximativ 1.000.000 de arbori tăiaţi în fiecare an. În ciuda obiecţiilor formulate de Greenpeace România, Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna a decis că acest proiect industrial poate fi realizat fără un acord de mediu şi fără consultarea publicului, ceea ce contravine legislaţiei în materie, potrivit sursei citate.

Laurenţiu Ciocîrlan, coordonator de campanii Greenpeace România a declarat: "Nu este în regulă faptul că autorităţile noastre responsabile de protecţia mediului au ignorat amploarea unui astfel de proiect. Acestea au trecut cu vederea multiplele efecte ale lanţului de producţie prin tăierea a milioane de arbori din toată ţara cât şi utilizarea agenţilor chimici în procesul de prelucrare a unui volum atât de mare de masă lemnoasă şi deşeurile rezultate".

Activistul susţine, de asemenea, că autorităţile nu au avut în vedere consecinţele negative asupra rezervaţiilor şi siturilor Natura 2000 din vecinătatea localităţii Reci şi a modificării ireversibile a peisajului într-o zonă de mare atractivitate turistică, iar Consiliul Judeţean Covasna s-a grăbit să elibereze autorizaţia de construire.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ce nenorociti...

    1. ..eugenici, mai degraba

    Este vorba de radiații de tip radioactiv nu solar...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb