Protest printre poştaşii care se tem că vor lucra neplătiţi

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 14 mai 2013

Protest printre poştaşii care se tem că vor lucra neplătiţi

Conducerea Poştei: "Cheltuielile ridicate cu salariile afectează competitivitatea companiei"

Mai mult de 1.500 de lucrători poştali din 21 de oficii din Capitală au întrerupt lucrul, ieri, nemulţumiţi de unele măsuri pe care conducerea Poştei Române intenţionează să le adopte, potrivit lui Matei Brătianu, preşedintele Sindicatului Poşta Română.

Domnia sa susţine că membrii conducerii vor să impună un număr de zile neplătite şi să reducă programul de lucru pentru toţi salariaţii. Matei Brătianu subliniază că angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că ar urma să li se impună să lucreze neplătiţi între una şi patru zile. Pentru acest lucru nu este necesară consultarea sindicatelor, întrucât există o prevedere în Codul muncii care permite acest lucru.

Poştaşii din Bucureşti sunt nemulţumiţi şi de faptul că le-a fost anulată o cursă pe zi, deşi aceştia sunt obligaţi să facă două curse zilnice, din cauza volumului mare de corespondenţă, potrivit liderului de sindicat, citat de Mediafax.

Acesta a precizat că oamenii sunt nemulţumiţi şi ca urmare a faptului că cei din conducerea Poştei refuză să facă disponibilizări colective, în urma cărora oamenii ar primi salarii compensatorii şi ar putea să beneficieze de indemnizaţie de şomaj. Conducerea instituţiei preferă, în schimb, să reducă programul de lucru cu una-două ore pentru toţi salariaţii, ceea ce atrage şi o reducere salarială de 15-20%.

Ponderea cheltuielilor salariale, raportată la veniturile companiei, a cres­cut, în perioada 2009-2012, de la 63% la 71%, media europeană în cadrul administraţiilor poştale fiind de circa 51%, subliniază conducerea Poştei Române, în contextul apariţiei unor manifestări neautorizate ale salariaţilor din unele subunităţi poştale.

Oficialii societăţii de stat arată: "Cheltuielile ridicate cu salariile afectează competitivitatea companiei în contextul liberalizării pieţei serviciilor poştale, survenită începând cu data de 1 ianuarie 2013".

Volumul prestaţiilor poştale a scăzut continuu, în perioada 2009 - 2012, înscriindu-se într-un trend global determinat de evoluţia tehnologică şi dezvoltarea comunicaţiilor online, mai arată comunicatul remis redacţiei.

Acesta precizează că Poşta Româ­nă a încheiat, în septembrie 2012, cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, un acord ce prevede, printre altele, aplicarea rezultatelor normării efectuate în anul 2011. În data de 15 octombrie 2012, conducerea Poştei Române şi sindicatul poştal au convenit, de comun acord, culegerea datelor de trafic aferente lunilor septembrie şi octombrie 2012, în vederea estimării necesarului de personal de exploatare poştală, precum şi pentru gradarea agenţiilor poştale.

"Rezultatele normării au fost verificate împreună cu reprezentanţii sindicatelor care recunosc înregistrarea unui excedent de personal raportat la volumul de muncă realizat la nivelul companiei. Având în vedere diferenţele semnificative faţă de valorile reale cu privire la distanţele parcurse de personal şi corelându-le cu scăderea numărului de prestaţii poştale, conducerea Poştei Române, de comun acord cu salariaţii, a căutat soluţii pentru a păstra echilibrul între drepturile salariale şi volumul real de activitate", mai precizează anunţul de la Poşta Română.

Documentul precizează că a fost luată decizia ca, începând cu acest an, evaluarea şi cuantificarea datelor de trafic şi a volumului de prestaţii poştale să fie realizate periodic, de două ori pe an.

Autorităţile noastre intenţionează să privatizeze, în acest an, operatorul naţional poştal, pentru care aşteaptă oferte până la 28 mai, anunţul pentru privatizare fiind lansat în luna februarie.

Investitorii interesaţi să participe la privatizarea Poştei Române trebuie să dovedescă faptul că deţin resurse financiare din surse proprii sau împrumutate pentru un aport de capital în numerar de minim 150 milioane de euro.

Privatizarea Poştei Române se va realiza prin metoda majorării de capital social cu aport de capital privat în numerar prin dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al operatorului.

Potrivit unui proiect de act normativ al instituţiei, o parte din datoriile Poştei Române urmează să fie şterse, prin transferul acţiunilor Romfilatelia, controlată integral de operatorul poştal, către Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI).

Potrivit MSI, adoptarea respectivului act normativ va reduce arieratele CNPR la bugetul de stat şi va creşte atractivitatea la privatizare a operatorului naţional poştal. De asemenea, se mai spune în document, impactul social al procesului de restructurare în vederea privatizării a CNPR va fi atenuat şi vor fi create premisele asigurării unei creşteri economice sustenabile.

Poşta Română este cel mai mare operator autohton de profil şi are o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.

În 2011, cifra de afaceri a companiei a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde lei, iar pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, Poşta avea, în 2011, un număr de 32.124 de angajaţi.

Acţionarii operatorului poştal sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75% şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb