Politicienii vor băga în seamă manifestaţiile muncitorilor nemulţumiţi din ţară abia după ce aceştia vor opri munca, ne-a declarat, ieri, liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, în contextul protestelor organizate ieri, la Constanţa, împotriva politicii Guvernului României, care nu şi-a respectat angajamentele asumate privind modificarea legislaţiei muncii.
În opinia liderului sindical, manifestaţia a decurs conform aşteptărilor, dar clasa politică nu este receptivă, făcând tot posibilul de a arunca protestele în derizoriu: "Politicienii fac tot posibilul să răstălmăcească protestele şi să le arunce în derizoriu. Evident că există riscul ca mesajul nostru să nu fie luat în considerare, dar acest lucru nu ne-ar surprinde absolut deloc. Probabil că ne vor băga în seamă în momentul în care muncitorii vor opri lucrul".
Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare (FNSP) - organizaţia sindicală din sectorul de activitate "Transporturi pe apă şi servicii conexe, transporturi aeriene şi servicii conexe", afiliată la BNS, a organizat un nou miting de protest, ieri, în faţa sediului Primăriei şi Prefecturii Constanţa. Membrii FNSP au protestat şi împotriva intenţiei Guvernului de a scoate Portul Constanţa de sub autoritatea statului şi a-l trece în subordinea autorităţii locale Constanţa. Poziţia membrilor FNSP privind transferul pachetului de 13% din acţiunile deţinute de către Ministerul Transporturilor în cadrul companiei naţionale "Administraţia Porturilor Maritime" S.A. Constanţa (A.P.M.C.) către Consiliul Local Constanţa a mai fost exprimată şi argumentată atât în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată în data de 15 mai, cât şi în decursul celor trei zile de proteste desfăşurate în perioada 19 - 21 mai, în faţa sediului A.P.M.C.
Dumitru Costin ne-a mai precizat: "A fost în regulă protestul de astăzi (nr. ieri). Am transmis încă un mesaj guvernanţilor. Acesta este defectul nostru, de a fi solidari cu toţi cei din teritoriu. Nu ştiu de ce ni se reproşează acest lucru şi suntem luaţi peste picior. La proteste au venit participanţi din toate domeniile de activitate, din cea mai mare parte a ţării. Au venit reprezentanţi din domeniile căilor ferate, aeroporturilor, porturilor, industriilor constructoare de maşini, agricultură, energie, petrol, platforme marine, chiar şi de la Cugir, din partea industriei de armament".
Sindicaliştii s-au arătat nemulţumiţi de slaba dezvoltare economică, din ultimii 10 ani, a oraşului Constanţa, de lipsa locurilor de muncă, de cheltuirea banilor publici "pe mascarade publice şi fete goale", de lipsa investiţiilor şi volumului slab de trafic de mărfuri din Portul Constanţa, de preţul gigacaloriei în Constanţa (care este subvenţionată numai pentru cei cu venituri reduse), împotriva atenţiei pe care primarul Radu Mazăre o acordă staţiunii Mamaia, împotriva trecerii centalei termice a oraşului în subordinea consiliului local, împotriva pachetelor de alimente acordate persoanelor vârstnice cu venituri foarte reduse (considerate că prin ele Radu Mazăre îşi menţine nucleul dur al votanţilor) etc.
Pe parcursul mitingului s-a subliniat faptul că porturile mari europene sunt controlate de statele din ţările respective, cu excepţia celor din Rotterdam şi Hamburg - care au fost construite cu finanţare privată, dar care acum sunt în faza de preluare de către autorităţile statale. Muncitorii susţin că portul Constanţa nu trebuie privatizat pentru că el a fost construit de statul român, fiind o afacere naţională şi nu una de interes local. Conducătorii sindicalişti şi-au arătat vehement nemulţumirea faţă de faptul că premierul Victor Ponta şi ministrul Transporturilor, Daniel Şova, evită o întâlnire cu reprezentanţii protestatarilor şi ameninţă că, în cazul semnării transferului de acţiuni, muncitorii portuari vor înceta lucrul. În acelaşi timp, ei au anunţat că, în momentul de faţă, se pregătesc mitinguri asemănătoare în toată ţara, pentru că nu consideră normal ca obiective de tipul portului Constanţa sau aeroportului Otopeni, de exemplu, să fie trecute în subordinea autorităţilor locale.
Organizaţia patronală "Operatorul Portuar" Constanţa a anunţat că îşi păstrează aceeaşi poziţie, declarată şi fundamentată, împotriva transferului cu titlu gratuit al unui pachet de 13% din acţiunile deţinute de către Ministerul Transporturilor în cadrul companiei naţionale APMC, către Consiliul local Constanţa. Organizaţia operatorilor portuari, care reprezintă peste 95% din cifra de afaceri a tuturor operatorilor portuari şi-a manifestat solidaritatea şi cu acţiunile viitoare de protest ale FNSP, în acelaşi timp cu susţinerea mitingului organizat ieri împotriva intenţiei Guvernului României de a scoate Portul Constanţa de sub autoritatea statului.
Şi filiala Constanţa a Partidului Naţional Liberal şi-a exprimat solidaritatea cu mitingul de protest organizat de FNSP împotriva transferului pachetului de acţiuni ale APMC.
• Dumitru Costin: "În 2009, Mircea Geoană ne-a cerut să îl sprijinim la alegeri, dar am refuzat"
Liderul sindical Dumitru Costin ne-a declarat: "Tot timpul politicul se ascunde după sintagma cum că protestele sunt orchestrate. Noi nu participăm la aşa ceva. Totuşi, nu putem stopa anumiţi lideri locali de a adera la un partid politic sau ideologie. Sunt şi locuri unde nu putem să ajungem. Ne-am trezit chiar acum cu un preşedinte al unei organizaţii judeţene afirmând că are nu ştiu ce culoare politică. Vom discuta acest fapt şi vom propune retragerea sprijinului. Aceşti oameni ajung în poziţii pe «spatele oamenilor» şi nu e corect ca aceştia să fie folosiţi în interes personal, în politică. De asemenea, în anul 2009, Mircea Geoană ne-a cerut să îl sprijinim în cursa electorală, dar l-am refuzat politicos. Posibil că vom primi propuneri de acest fel şi în această campanie, dar ei ştiu deja că vor fi refuzaţi. Politicul nu este lumea noastră. Vrem relaţii decente, bazate pe comunicare".